RECENZIJA: Jack White - "Acoustic Recordings 1998 – 2016"

© Publicitātes foto

Amerikāņu alternatīvā roka ģēnijs Džeks Vaits savu vārdu trekniem burtiem pasaules mūzikas vēsturē ierakstīja ar grupu “The White Stripes”, kas bija viena no “garāžroka” pamatlicējiem, pēc tam savus pielūdzējus aplaimoja ar teicamām dziesmām grupu “The Raconteurs” un “The Dead Weathers” sastāvos, kā arī dažādiem solodarbiem.

Pēdējā laikā Vaits dara dažādas interesantas lietas, piemēram, iemēģinājis sevi fotogrāfa ampluā, aizlaidis kosmosā savu pirmo vinila plati, kļuvis par personīgās beisbola komandas vadoni utt. Protams, viņš nesēž rokas klēpī salicis arī mūzikas jomā - pērn Vaits kopā ar supergrupu “The Dead Weather” izdeva tās trešo albumu “Dodge And Burn”, kas kritiķu vērtējumā izpelnījās ļoti atzinīgas atsauksmes. Jāatgādina, ka šajā komandā ietilpst arī Elisone Moshārta (“The Kills”), Dīns Fertita (“Queens Of The Stone Age”) un Džeks Lourenss (“The Greenhorns”, “The Raconteurs”, “City And Colour”). Savukārt relatīvi nesen klajā nācis Džeka Vaita jaunais albums, kurā iekļautas viņa dziesmu alternatīvās versijas, albumu B-pusēs iekļautie gabali un jauni to miksi, kas aptver visu viņa karjeru, sākot no darbošanās “The White Stripes” un “The Raconteaurs” līdz jaunāko laiku solodarbiem. Albums iznācis paša mūziķa leiblā “Third Man Records” un pieejams digitāli, vinilā un CD versijā, turklāt pēdējā no tām dubultdiska formātā. Kopskaitā - 26 kompozīcijas, tostarp arī “The White Stripes” dziesma “City Lights”, kuru Džeks Vaits ir nodēvējis par grupas “pirmo oficiāli izdoto kopš 2008. gada” - tā ierakstīta albumam “Get Behind Me Satan” (tas izdots 2005. gadā), taču tajā tā arī netika iekļauta. Amerikāņi godam novērtējuši šo ripuli: neskatoties uz novitāšu trūkumu, “Acoustic Recordings” vienalga tika “Billboard” Top 10.

PAR. Lieli prieki “The White Stripes” faniem - daudz dziesmu šajos ripuļos ir tieši no šīs grupas repertuāra. Ja Džeks Vaits kaut ko dara, tad ar iedvesmu, tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka “Acoustic Recordings” arī ir izdevies uz pieci ar krustu (tā vismaz dzirdēts no vairākiem šī muzikanta faniem) - ir interesanti, ko Vaits sadarījis ar saviem gabaliem, izmantojot visparastākos līdzekļus. Tiesa, viņa minimālistiskā rokmūzika jau tāpat bieži vien neprasīja milzīgu skaņu bliezienu, līdz ar to pat grūti saprast, kas citādāks ir dažās dziesmu jaunajās versijās, piemēram, “Hotel Yorba” un vēl vairākās.

PRET. Ko nu pret klasiku... Ne visi savulaik sajūsmā ģība par “The White Stripes” daiļradi un citiem Džeka Vaita darbiem, līdz ar to tiem arī “Acoustic Recordings” varētu šķist visai garlaicīgs. Kā šo rindu autoram, piemēram.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.