RECENZIJA: Jeff Beck - "Loud Hailer"

© Publicitātes foto

Pirms kādiem diviem gadu desmitiem muzikālā ziņā piesaucot Beku nebija jautājumu par to, kurš tas ir – kā, kurš, skaidrs, ka leģendārās 60. gadu supergrupas “The Yardbirds” un vairāku citu tikpat jaudīgu projektu ģitārmeistars Džefs Beks?!

Taču kopš 90. gadu vidus ir parādījies vēl viens Beks - amerikāņu alternatīvās mūzikas ģēnijs Beks Hansens jeb vienkārši Beks. Aplūkojot “Loud Hailer” vāciņu, gan uzreiz ir saprotams, ka šis ir “vecā” Beka (viņam ir jau 72 gadi) ražojums. Pat grūti saprast, kurš pēc skaita soloalbums Džefa Beka karjerā tas ir, bet, ja pieskaita ar “Jeff Beck Group” un “Beck, Bogert & Appice” tapušos, tad varētu būt kāds 17., pēc citiem datiem gan 11. It kā nav daudz, taču šajā gadsimtā ģitārists ar jaunradi saprotamu iemeslu dēļ vairs nav īpaši aizrāvies - vien četri diski. Jaunajā ierakstā piedalījušās arī Londonas dueta “Bones” vokāliste Rouzija Bounsa un ģitāriste Karmena Vandenberga, savukārt basists Džovanni Paloti un bundzinieks Dāvids Solaci ieskaitīti studijas mūziķu kategorijā. Stilistiski - ļoti jauneklīgs un inovatīvs blūzroka un hārdroka sakausējums. Abas visādās nozīmēs spilgtās dāmas Džefs Beks iepazinis “Queen” bundzinieka Rodžera Teilora dzimšanas dienā, un, noklausījies viņas “dzīvajā”, spēji mainījies arī pats. Producēšanas darbos palīdzējis Filipo Čimati, kurš ikdienā sadarbojas tieši ar “Bones”. 11 dziesmas, no kurām tikai divas (“Pull It” un “Edna”) ir instrumentālās - tāda ir “Loud Hailer” sausā statistika. Par topiem: 27. vieta Britu salās, 41. vieta - Amerikā. Arī tā ir tikai statistika. “Ģitāras dievs Džefs Beks ar “Loud Hailer” ir pierādījis, ka joprojām nav apstājies savā izaugsmē,” tā konstatējis mūzikas izdevums “American Songwriter”. Nevar nepiekrist.

PAR. Pats grūtākais ir mēģināt definēt šo mūziku: te var saklausīt visu ko, sākot no Kid Rock un Tomija Lī līdz pat „ZZ Top”, sākot no fankī un blūza līdz pat elegantam alternatīvajam rokam. Rouzija Bounsa brīžiem izklausās kā mūsu pašu Agnese Rakovska („Thugs Club”, „Scared For The Children”, „O.I.L.” - šīs dziesmas gluži labi piestāvētu „triāņiem”), brīžiem - vēl labāk, bet tas, ko Beks dara ar ģitāru („Live In The Dark”, „The Ballad Of The Jersey Wives”) vispār ir prātam neaptverami. Pati labākā dziesma - „Right Now”. Noklausieties kaut vai to un sapratīsiet, ka laiks, ko vajadzētu patērēt virpinot uz CD atskaņotāja „Loud Hailer”, nebūs izlietots velti.

PRET. Nez, ko par šo albumu domā Džefa Beka 70. - 80. gadu daiļrades cienītāji? Droši vien to, ka večuks saticis jaunus skuķus un nojūdzies... Lai domā. Mulsina vienīgi lēnie gabali: saprotams, ka nav jau visu laiku jāmauc roks, taču „Shame” un „Shrine” jau ir no kategorijas, kad prasās uzsaukt „uzlūdz dāmas!”...

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.