RECENZIJA: Whitechapel - “Mark OfTheBlade”

© Publicitātes foto

Amerikāņu “deathcore” grupas “Whitechapel” (nekāda sakara ar Londonas mākslas galeriju!) sestais studijas albums, kas seko ārkārtīgi veiksmīgajam albumam “OurEndlessWar” (2014) – šis ripulis iekļuva Amerikas Top 10.

Šī grupa izveidota 2006. gadā un kopš tiem laikiem spēlē praktiski nemainīgā sastāvā (mainījušies tikai bundzinieki). Tās atšķirīgākā iezīme - sastāvā ir seši brangi vīri, no kuriem trīs ir ģitāristi, kas “Whitechapel” ļauj skanēt īpaši sulīgi. Stilistiski tas ir kaut kas starp “Tool” un “Slipknot”. “Jaunajā albumā grupa saglabājusi uzticību savām saknēm, taču tajā pašā laikā apgūst agrāk neskartas teritorijas kā skaņas, tā arī dziesmu tekstu ziņā,” teikts oficiālajā preses relīzē. Atgriezies pie saknēm ir arī producents Marks Lūiss, ar kuruamerikāņisadarbojušies jau iepriekš. “Šajā albumā ir daudz vairāk dinamikas, nekā mums tās bijis jebkad agrāk: viena dziesma var būt ļoti agresīva, bet nākamā - krietni mierīgāka un sentimentāla. Šajā mūsu karjeras attīstības posmā, kad esam kļuvuši vecāki un pieredzējušāki, varam izmantot daudz atvērtāku pieeju mūzikas radīšanā: tā vietā, lai sacerētu to, ko no mums visi gaida, mēs ļaujamies tam, kas, pēc mūsu pašu domām, vienkārši labi skan, tādejādi dabīgā veidā evolucionējot,” skaidro ģitārists Alekss Veids.Diemžēl šie eksperimenti ne visiem bijuši pa prātam: tikai 72. vieta “Billboard” topā, tikai trīsarpus zvaigznes no piecām “MetalHammer” vērtējumā. Citur nav labāk.

PAR.Ļoti veiksmīgs albuma salikums: pirmā dziesma “TheVoid” parāda visu šī seksteta individuālo meistarību un “Whitechapel” spēku ar nepagurstošo zvetēšanu, taču tajā pat laikā arī melodisko risinājumu un vairākām ritma maiņām, savukārt noslēdzošais gabals “Decennium” it kā pieliek treknu un monumentālu punktu visai šai sāgai. Albumā iekļautais materiāls patiešām ir gana daudzveidīgs, sākot no kārtīgas “dzenskrūves” dziesmā “A KillingIndustry” līdz pat metālkoriskai balādei “FiveFingerDeathPunch” stilā.

PRET.Jau pieminētā vieta Amerikas topā un mūzikas kritiķu vērtējums pilnībā atbilst tam, ko var dzirdēt “Mark OfTheBlade” - visai viduvējs albums. Kaut kā šis pasākums relatīvi ātri sāk apnikt un jau sāc lūkoties CD atskaņotāja virzienā, kad tas viss beigsies. Bet beigsies ne pārāk ātri - pēc 11 dziesmām jeb 48 minūtēm.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.