RECENZIJA: Jake Bugg - "On My One"

© Publicitātes foto

Britu indīroka dziesminieka Džeika Baga zvaigzne pie slavas apvāršņa parādījās pirms četriem gadiem, kad klajā nāca viņa debijas albums «Jake Bugg».

Pirmā vieta britu topā un dubultplatīna statuss, nominācija «Brit Award» un balva kā labākajam solomāksliniekam «New Musical Express» aptaujā, piedalīšanās Glastonberijas festivālā utt., turklāt tas viss 17 gadu vecumā! Saprotams, ka no viņa gaidīja lielas lietas un it kā arī sagaidīja - Baga otrais soloalbums «Shangri La» (2013) iekļuva britu topa trijniekā, bet «On My One» palika tikai soli no tā. Nav iemesla žēloties. Džeiku Bagu iesildītāja statusā uz saviem koncertiem aicinājuši tādi britu mūzikas smagsvari kā Noels Galahers un «The Stone Roses», viņa dziesmas skanējušas un skan visdažādākajās radiostacijās, bet niecīgais gadu skaits ļauj cerēt, ka šis puisis vēl nav teicis savu pēdējo vārdu, un kaut kad pa burzmu viņam piešķirtais salīdzinājums «jaunais Bobs Dilans» (nez, kādā sakarā?!) nebūs bijis avanss tikai kāda žurnālista publikācijas vai sižeta krāšņošanai. Pie sava jaunā garadarba Džeks Bags sāka strādāt jau 2014. gadā, arī izdot to bija plānots krietni agrāk, taču, kā kādā intervijā taisnojies pats mūziķis, «tur jau slēpjas tas radīšanas prieks, ka nekad nevari zināt, kad darbs būs patiešām pabeigts un gatavs izdošanai - tieši tā notika arī ar mani.»

PAR. Jauno dziesmu saturs ir krietni tumšāks nekā agrīnajos darbos - tā uzskata Džeiks Bags. Par laimi, tā gluži nav, citādi klausītāji no šī pozitīvā mūziķa varētu arī sākt novērsties. Specifiskas kompozīcijas, daudzās var atrast kaut ko interesantu. Tā, piemēram, enerģiskajā «Gimme The Love» ir roķīgs elektroniskais piesitiens, «Hold On You» ieskanas blūza motīvi, «Put Out The Fire» var atskaņot kādā «rockabilly» deju vakarā, bet «Bitter Salt» būs viegli saprotama jebkurai auditorijai.

PRET. Smieklīgs balss tembrs, it kā Džeiku Bagu mocītu hroniskas iesnas (spilgtākie piemēri - dziesmas «On My One» un «All That»). Šādi vai līdzīgi solomākslinieki no Britu salu puses Eiropā un pat Amerikā uzrodas ik pa laikam, taču tie diezgan ātri klausītājiem apnīk un kā tādi džeimsi blanti tiek aizvirzīti nostāk no acīm un ausīm. Ar Džeiku Bagu būs tāpat, nekā īpaša viņa mūzikā nav.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.