Arstarulsmirus mācās mācīties

DOMĀTĀJS UN DARĪTĀJS. Pēc pases viņš joprojām ir Gustavs Butelis, kurš daudzu atmiņā vislabāk palicis kā Gustavo, tomēr nu jau kopš 2012. gada augusta mūziķis sevi sauc par Arstarulsmirus © Publicitātes foto: Gatis ORLICKIS

Pirms trīs gadiem izdevis dziesmu Paldies, ka esat!, mūzikas producents un izpildītājs Arstarulsmirus it kā nosacīti pavilka svītru savam iepriekšējam Gustavo hiphopa darbības periodam un aicināja gaidīt jaunu programmu.

Šo trīs gadu laikā Arstarulsmirus bija pievērsies dažādiem mākslinieciskās izpausmes veidiem, tomēr no mūzikas turējās relatīvi nomaļus. Tāpēc kā zibens spēriens bija nupat 1. septembrī viņa pieteiktā jaunā dziesma Mācos mācīties, kurai nākamgad sekos arī disks Vēlējuma dziesmas. Tas būs Arstarulsmirus pirmais soloalbums - uzsver mūziķis, kurš kā Gustavo izdevis četrus populārus albumus Beidzot! (2004), Pa pāris pantiem/Viesības viesnīcā (2006), 3. elpa (2010) un Pilsētas portāls (2011).

Sekojot dzīves dinamikai

Neesot gan bijis tā, ka šos trīs gadus Arstarulsmirus būtu mūzikai pilnībā metis mieru. «Es arī šos trīs gadus strādāju pie muzikālā materiāla un pamazām kaut ko tapināju, taču līdz šim nekas plašāk nebija publicēts,» stāsta pats mūziķis. «Ir uzmetumi un idejas, taču tās nav pabeigtā formā. Pašlaik ir apņemšanās to visu pabeigt un vairāk pievērsties muzikālajai darbībai. Arstarulsmirus - tas ir jauns izpildītājs, jo es soļoju kaut kādā jaunā žanrā, kurā pats neesmu darbojies 15 gadu, kopš esmu hiphopā.» Ar šā žanra klasificēšanu vēl īsti nav ticis skaidrībā arī Arstarulsmirus: «Kopsummā tā ir melodiska mūzika, dziedamas dziesmas ar minimālu basu un sitamo instrumentu klātesamību.» Šajā gadījumā gan ir viena liksta: dziedamām dziesmām nepieciešama dziedama balss, bet ar vokālajām dotībām mūziķim ir, maigi izsakoties, visai vāji - tas bija jūtams jau dziesmā Paldies, ka esat!, bet jaunajā singlā it īpaši smagā formā… Arstarulsmirus to labi apzinās: «Jā, pie tā es vēl strādāju. Lielākoties mācos pats, bet paralēli tam ņemu arī vokālās nodarbības. Es domāju, ka rezultāts būs jūtams.»

Diezgan zīmīgi, ka par jaunā singla izdošanu tika izvēlēta tieši Zinību diena. «Tas tā tematiski sakrita,» skaidro Arstarulsmirus. «Pēdējos gados mēģinu apgūt un mācīties daudz jaunu lietu. Dziesmas nosaukums nav tikai nosaukums, bet tiešām tas, ko pēdējos gados esmu darījis - mācījies, tas atspoguļo to, ko daru. Dzīvojam dinamiskā laikmetā, kurā cilvēkiem aizvien biežāk atklājas jaunas darbības jomas un līdz šim nebijušas profesijas. Katrs pats var izvēlēties, iet šai dinamikai līdzi vai neiet. Es izvēlos iet un līdz ar to visu laiku saskaros ar kaut kādām jomām, kurās man ļoti daudz apgūstama, tādējādi nonāku līdz motivācijai, kura diktē nepieciešamību apgūt šo mācīšanās prasmi, lai uzzinātu, ar ko tas ir saistīts, kuros emocionālajos stāvokļos es esmu efektīvāks kā skolēns, bet kuros - mazāk efektīvs. Bērnībā šādas lietas netika skaidrotas, arī skolā to nemācīja.»

Mācības apgūs telefonos

Starp citu, dziesma Mācos mācīties ir izvēlēta arī par jaunās mācību satura platformas Soma oficiālo identitātes muzikālo kompozīciju, bet pats tās autors - par šā tehnoloģiskā risinājuma tā saukto vēstnesi. Šī lietotne varētu būt kā izglītības jomas Spotify, kas piedāvā apgūt un lietot mācību saturu skolēniem (un arī skolotājiem) mūsdienīgā un tehnoloģiski bagātā formā. «Šo platformu izveidojuši cilvēki, kas cenšas uzlabot veidu, kā jauni cilvēki mācās. Šā projekta lietotnes vēl tiek piedāvātas kā alfa versija, bet ar laiku, es domāju, ka tas tiešām būs parocīgs un ieekonomēs ļoti daudz laika, jo mācību viela būs pieejama jebkurā brīdī un dažādās [tehnoloģiskajās] formās. Mums savulaik bija jāmācās no grāmatām, kas bija kā lasāmviela, vai kāda pasniedzēja lekcijām, kuras klausījāmies, bet šajā gadījumā mācībām būs pieejami gan videomateriāli, gan audiomateriāli, gan arī lasāmviela - pats skolēns varēs komplektēt sev ērtas mācību formas,» skaidro Arstarulsmirus. Tiesa, mūsdienu skolēni jau tā līdz bezgalībai sēž mobilajos telefonos un datoros, vai šāda izglītošanās forma nenozīmēs to, ka nu viņi grāmatas redzēs tikai filmās vai dzirdēs par tām no vecāku atstāstiem? «Šāda grāmatu forma nekur nepazudīs! Lasīšana ir vērtība, nav pilnībā jāpāriet uz video. Taču līdz šim skolēniem uz skolu nācās stiept ārkārtīgi smagu somu, kas bieži bija neatbilstoši viņu vecuma fiziskajai sagatavotībai. Ar šo platformu to varētu atvieglot,» uzskata mūziķis. «Otra lieta: pats pirms kāda laika sāku analizēt daudz un dažādus pētījumus par mūzikas ietekmi uz sabiedrību un mēģināju šo informāciju apkopot, lai izvēlētos savu nākamo muzikālo virzienu. Ja man visus šos pētījumus nāktos meklēt bibliotēkās vai pasūtīt pa pastu, nevis tos varētu atrast internetā, man tas prasītu gadus, tas aizņemtu vismaz divdesmit reižu vairāk laika, kas šādi tiek ieekonomēts.»

No teātra līdz lekcijām

2012. gada nogalē Gustavo pārtapa par Arstarulsmirus (TV šovmenis Viesturs Dūle - par Zuargusu, savukārt režisors Aivars Čivželis - par Jurgstulajstus), bet pēc tam par viņa gaitām bija dzirdams mazāk. 2015. gadā Arstarulsmirus sevi pieteica ar stāvizrādi Iekšējās balsis, bet šis gads bijis produktīvs arī ar darbošanos tādā jomā kā lekcijas. Priekšmets - Par cieņpilnas komunikācijas kultūru. Ieklausīšanās. «2013. un 2014. gadā es nodarbojos ar minēto pētījumu studēšanu un mēģināju izprast, kur es gan muzikāli, gan saturiski varētu tālāk virzīties. Šie divi gadi man bija intensīvākais mācību laiks,» skaidro Arstarulsmirus. «Savukārt jau no 2014. gada otrās puses pievērsos stāvizrādēm, 2015. gada sākumā braucu ar tām viesos jau atkārtoti. Iekāpu šajā žanrā uz karstām oglēm un uzreiz jau metos uz lielās skatuves - arī tas man bija papildu mācību process.» Viņš domā, ka turpinās darboties arī stāvizrāžu žanrā, taču «tas nekļūs par galveno virzienu manā mākslinieciskajā dzīvē».

Interesanta ir arī viņa pievēršanās ieklausīšanās mākslai - šajā jomā viņš darbojas tandēmā ar Mairu Dzeni. «Mēs visi esam labi klausītāji - šo prasmi dzīves laikā labi apgūstam -, bet, kad mūsu emocionālie stāvokļi mainās, kad reaģējam uz jebkādu iekšējo vai ārējo impulsu, mūsu klausīšanās prasmes var pazemināties. Tas ir stāsts par spējām savlaicīgi apzināties, kas ir tie trigeri, kas ietekmē šīs klausīšanās spējas, un kas ir tie instrumenti, ar kuriem varētu pašregulēties, lai to savlaicīgi pamanītu un nepieļautu,» skaidro Arstarulsmirus. Auditorija uz šīm lekcijām nāk dažādākā, «sākot no 25, uz augšu». Arī ieklausīšanās mākslu Arstarulsmirus būtībā apguvis pats. «Man ir ļoti interesanta šāda informācija, jo tā arī ir saistīta ar mūziku. Tas saistīts ar subjektīvo uztveri - kā mēs uztveram gan sevi, gan apkārtējo pasauli.»

Izklaide

Jau šīs nedēļas nogalē dienasgaismu ieraudzīs dāņu indī roka apvienības “Efterklang” jaunais albums “Things we have in common”. Mums šoreiz šis fakts ir īpaši interesants, jo albuma koncerttūres ietvaros jau 6. decembrī grupa uzstāsies “Angāra” koncertzālē Tallinas kvartālā. Koncerts notiks radio “NABA” 22. gadadienas svinību programmas ietvaros.

Svarīgākais