Sajūtu un kaislību medības

© f64

"Līdz pat pirmajai filmēšanas dienai bija sajūta, ka es lienu tur, kur man nav jālien, ka jāpaliek dokumentālajā kino, kas man patīk un ko es saprotu. Bet, kad process aizgāja, sapratu, ka tas ir tieši tas, ko es gribu darīt," saka režisors Andis Mizišs.

No piektdienas kinoteātrī Parex Plaza un Liepājas kinoteātrī Balle būs skatāma režisora debijas pilnmetrāžas spēlfilma Medības.

Deviņas nominācijas

Lai arī kino skatītāji savu vērtējumu par jauno filmu vēl nav izteikuši, režisors Andis Mizišs par savu darbu filmā Medības jau var būt gandarīts – viņš ir nominēts nacionālajai kino balvai Lielais Kristaps par labāko debiju. Kopumā filma Lielā Kristapa balvai nominēta deviņās kategorijās: labākā pilnmetrāžas spēlfilma, labākā debija (Andis Mizišs), labākā aktrise otrā plāna lomā (Guna Zariņa, Jana Sekste), labākais aktieris otrā plāna lomā (Rolands Zagorskis), labākais spēlfilmas operators (Agris Birzulis), labākais mākslinieks (Jurģis Krāsons), labākais komponists (Kārlis Auzāns), labākais kostīmu mākslinieks (Līga Krāsone), labākais grima mākslinieks (Sarmīte Balode).

"Šādās reizēs visi parasti saka, ka nemaz nav cerējuši un tā tālāk, bet es patiešām necerēju," atzīst filmas režisors un pauž milzu gandarījumu, ka filmas radošā komanda ir profesionāļu novērtēta. "Tās deviņas nominācijas ir tāds uh! Protams, tas filmai uzliek dubultslogu – jo skatītājs, kurš izlasīs, ka filmai ir deviņas Lielā Kristapa nominācijas, no tās gaidīs kaut ko jau kārtīgi apzeltītu. Tāpēc tas ir ne tikai kompliments, bet arī bišķiņ nasta. Bet nu patīkami vienalga."

Visi bija dulli

Ar patīkamām emocijām un lielu gandarījumu Andis Mizišs atceras filmēšanas procesu. "Ja sākumā likās, ko es lienu tai mākslas ķinītī, tad, darbu uzsākot, sapratu, ka tas ir tas, ko es gribu darīt! Filmēšanas process ir ļoti atkarīgs no komandas, un mūsējā bija cilvēki, kas sapratās no pusvārda. Mēs necentāmies ļoti iekļauties kaut kādos rāmjos, bet ļāvāmies radošai improvizācijai, un domāju, ka filma no tā tikai vinnēja – ka mēs visi bijām dulli," domā režisors.

Par ko stāsta Medības? "Par cilvēkiem. Par viņu kaislībām. Ironisks skats par mūsdienu attiecībām – kā mēs viens otru medījam un ko mēs viens no otra gribam un ko sagaidām. Jā, tās ir cilvēku medības. Fonā ir arī īstās medības, bet tas ir tikai fons," atklāj filmas režisors. Viņš pats Medības sauc par drāmu un saka, ka filma vietām nepavisam nav viegla, taču uzsvars ir uz pašironiju. Filmā ir vairāki attiecību modeļi, daudz varoņu un situāciju, kurās katrs atradīšot kaut ko, ko pats šajā dzīvē piedzīvojis. Visa filma būvēta kā epizodes iz dzīves, kas savirknētas vienā kopumā. Tostarp no Anda Miziša dzīves. Ļoti mazliet.

Projekts ar pipariņu

Anda Miziša radošajā dzīvē šodien tiek likts punkts dokumentālajai pilnmetrāžas filmai Misija, kas top sadarbībā ar Vides filmu studiju un kuras pirmizrāde plānota Lielā Kristapa laikā, kas šogad notiks no 29. septembra līdz 4. oktobrim. "Tā ir filma par Brazīlijas latviešu pēctečiem, kas Bolīvijas mūžamežos aizgājuši sludināt evaņģēliju. Viņi to sludinājuši kādai indiāņu ciltij – ajūriem, kuriem nav savas kultūras un kuri tiek uzskatīti par visprimitīvāko cilvēces atzaru. Tas ir reizē traģisks un arī smieklīgs stāsts – jo latvieši tur savu dzīvi ielikuši trijās paaudzēs, bet indiāņi savā civilizācijā nekur tālāk nav tikuši," atklāj filmas režisors, kurš gandrīz četrus gadus intensīvi filmēja Bolīvijā, dažbrīd arī diezgan ekstremālos apstākļos – reālos džungļos.

Bet ar producentu Gunti Trekteri un Ego Media, kur tapusi filma Medības, ir iesākts jauns darbs, ko Andis Mizišs sauc par "projektu ar pipariņu". Tā būs dokumentālā filma Meitenes neraud – par to, kā no padomju laikiem līdz šodienai mainījies sievietes tēls. "Ko sieviete visa tā vārdā, kas šodien tiek prasīts, "lai nokļūtu uz žurnāla vāka", ir izdarījusi ar sevi, kā mainījusies viņas vērtību sistēma, un ko šodien no sievietes prasa vīrietis. Es uzdrīkstos tā teikt, ka tā būs sievietes anatomija," savu topošo filmu īsumā ieskicē Andis Mizišs.

***

VIEDOKLIS

Uldis Cekulis, Vides filmu studijas vadītājs:

– Andim savulaik bija ģeniāla dokumentālā filma Elza un Artūrs, tas bija pirms 11 gadiem, un jau tad es sapratu, ka viņš ir cilvēks ar savu oriģinālu pasaules skatījumu. Pēc šīs filmas arī sapazināmies. Viņš ir ne tikai radošs kā režisors, bet viņam ir arī labas producēšanas spējas, un tā ir īpašība, kas šodien ļoti noder, lai saprastu, kā tā pasaule būvēta. Viņa pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu Medības vēl neesmu redzējis, bet tas, ka tā ieguvusi deviņas Lielā Kristapa nominācijas, jau ir rādītājs, ka režisors prot savākt pareizo komandu – jo komanda jau veido filmu.

***

ANDRIS MIZIŠS

• Kinorežisors, raidījuma Vides fakti režisors

• Dzimis 1970. gada 11. aprīlī Bauskā

• Absolvējis Latvijas Kultūras akadēmiju, mākslas zinātņu bakalaurs, kino režijas specialitāte (A. Epnera kursā)

• Filmogrāfija: Klupiens (īsfilma, 2001) – Lielais Kristaps nominācijā

Labākā īsfilma; Tārps (dok. filma, 2005) –

Lielais Kristaps nominācijās Labākā dokumentālā filma un Labākais režisors, kinofestivāla Arsenāls balva Labākā Baltijas dokumentālā filma;

Sekotāji (dok. filma, 2003); Jumta likums (dok. filma, 2001) – Lielais Kristaps nominācijā

Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma;

Elza un Artūrs (dok. filma, 1998) – Lielā Kristapa nominācija kategorijā Labākā dokumentālā īsmetrāžas filma

• Precējies. Dēls Gustavs (5) un meita Emīlija (10)

Svarīgākais