Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide

VAKARA ZIŅAS. Kreiļi: slaveni un ģeniāli cilvēki

© F64

Šogad 13. augustā 24. reizi pasaulē tika atzīmēta Kreiļu diena, lai kreisroči varētu svinēt savu īpašu dienu un arī informēt sabiedrību.

Bija vajadzīgs gana ilgs laiks, lai sabiedrība sāktu saprast, kā kreiļi jūtas labroču pasaulē. Kreiļu skaits arvien palielinās. Svinamdiena iedibināta 1992. gadā pēc britu Kreiļu kluba ierosinājuma. Aplēsts, ka septiņi līdz 10 procenti pasaules iedzīvotāju esot kreisroči. Nereti mēdz apgalvot, ka tieši starp kreiļiem esot daudz ģeniālu cilvēku.

Gan prezidenti, gan mākslinieki

Starp Amerikas prezidentiem ir astoņi kreiļi, to vidū arī Ronalds Reigans, Bils Klintons un Baraks Obama. Kreiļi bija Ēģiptes faraons Ramzess II, imperatori Jūlijs Cēzars un Napoleons Bonaparts, karaliene Viktorija un citi britu karaļnama pārstāvji, naudasmaiss Dāvids Rokfellers, viens no pasaules bagātākajiem cilvēkiem Bils Geitss, «Alises Brīnumzemē» autors rakstnieks Luiss Kerols, «Nirvana» solists Kurts Kobeins, mūziķi Džimijs Hendrikss, Pols Makartnijs, Lady Gaga, Džastins Bībers, tēlnieks un gleznotājs Mikelandželo, mākslinieks Pablo Pikaso, aktieri Roberts de Niro, Grēta Garbo, Nikola Kidmena un Brūss Viliss, tenisiste Martina Navratilova (viņa ir abroce jeb ambidekstrs) un daudzi citi.

Latvijā kreiļu ir apmēram 10 procenti

Latvijā vidēji 10 procenti iedzīvotāju ir kreiļi. Piemēram, pavārs un uzņēmējs Elmārs Tannis, maizniekmeistars Normunds Skauģis, laika ziņu stāstītājs Māris Grigalis, māksliniece Anna Heinrihsone, plastikas ķirurgs Jānis Žaržeckis, baletdejotāja Elza Leimane.

Atšķirība - smadzenēs

Kreiļu atšķirība ir meklējama smadzenēs. Proti, katra smadzeņu puslode «atbild» par pretējās ķermeņa puses darbību. Kreiļiem aktīvāka ir labā smadzeņu puslode, labročiem - kreisā.

Labās smadzeņu puslodes cilvēkiem ir attīstīta intuīcija, viņi paļaujas uz sajūtām, viņi ir radoši, ļoti bieži viņiem attīstīta muzikālā dzirde. Viņi vispirms redz kopumu, bet detaļas analizē vēlāk. Nereti kreiļus raksturo kā nervozus un jūtīgus cilvēkus. Jā, viņi mēdz būt emocionālāki, ar svārstīgu garastāvokli un mainīgām emocijām.

Kreisās smadzeņu puslodes cilvēkiem jeb labročiem dominē verbālā un analītiskā funkcija. Piemīt loģiska domāšana, pragmatisms, spēja analizēt, saskata detaļas un pēc tam «uzzīmē» kopskatu.

Austrālijas un Lielbritānijas zinātnieki secinājuši, ka kreiļu un labroču IQ (inteliģences koeficients) būtiski neatšķiras. Apdāvinātu mūziķu gan kreiļu vidū esot vairāk. Savukārt labročiem mazāk novērotas uzvedības un runas problēmas. Kreiļiem esot grūtāk noturēt uzmanību.

Kā rodas kreilība?

Līdz šim ar simt procentu garantiju nevar apgalvot, tieši kā un kāpēc jau mātes miesās bērniņš veidojas par kreili. Tā varētu būt ģenētika. Ja dzimtā ir bijis kāds kreilis, tad tā atkārtoti var parādīties pēc paaudzes, divām vai trim. Vecvectētiņš ir bijis kreisrocis, pēc tam dzimuši tikai labroči, un - še tev, mazmazmeita pēkšņi ir kreile. Piemēram, ASV prezidents Ronalds Reigans bija kreilis un viņa dēls - arīdzan.

Iespējams, kreilību var iegūt grūtniecības laikā, periodā, kad straujāk attīstās labā smadzeņu puslode.

Kreiļiem ir savi instrumenti

Taču kreilība nav nedz patoloģija, nedz slimība, nedz «pārmācāma» kaite, kā iedomājās agrāk. Tad bērniem pat piesēja kreiso roku, lai piespiestu darboties tikai ar labo. Ir situācijas, kurās «pārmācīšana» var sāpīgi atspēlēties. Bīstamos brīžos, kad cilvēks rīkojas instinktīvi, arī «pārmācīts» kreilis rīkosies ar kreiso roku.

Vecāki sava mazuļa vadošo roku var noteikt jau agrā vecumā - ar kuru rociņu bērns ņem mantiņas, tura karotīti. Kad mācās rakstīt, kreisrocis ļoti bieži raksta spoguļrakstā gan burtus, gan ciparus. Viņš neprot noteikt pulksteņa laiku, jo kreiļu pulkstenim ciparnīca arī ir spoguļrakstā: skaitļa 11 vietā ir 1, 10 vietā 2 utt. Toties kreiļi spēj uztvert ļoti daudz informācijas.

Ja mazo kreilīti ar varu nespiež pieņemt labroču pasaules likumus (tāpat jau viņiem jāiemācās dzīvot vidē, kurā tikpat kā viss pakārtots «labās rokas» cilvēkiem), ja nežēlo laiku, tad kreilis iemācās arī adīt un tamborēt ar kreiso roku un viņu nevajag «pārmācīt» par labroci. Bērnu var iemācīt rīkoties ar abām rokām, bet pilnībā «lauzt» viņa vadošo puslodi nevajadzētu.

Daudzi gan sūkstās, ka gribot negribot jāmācās rīkoties ar labroču šķērēm, jo kreiļiem piemērotus instrumentus nopirkt grūti (Latvijā tie maksā salīdzinoši dārgi), bet pasaulē kreiļiem domātu sadzīves priekšmetu bizness ir attīstīts. Nopirkt var laikam gan visu - gan ikdienā nepieciešamo (šķēres, korķu viļķi, lineālu, blociņu, kam lapas šķiramas no kreisās uz labo pusi, konservu attaisāmo), gan hobijiem (kā golfam) paredzēto.

Labroči pat iedomāties nevar, cik daudzu ikdienā lietojamu priekšmetu izmantošana kreiļiem sagādā grūtības. Tāpēc daudzās valstīs 13. augustā labročus aicina padzīvot kreiļu pasaulē - visu dienu darboties tikai ar kreiso roku.

LATVIEŠU TAUTAS TICĒJUMI

Kas ar kreiso roku strādā, tam darbs neizdodas.

Ja lej no pannas mērci, piemēram, ar kreiso roku, nedrīkstot liet uz kreiso pusi, bet uz labo, jo citādi izlejot savu laimi.

Ja no rīta drēbēm uzvelk kreiso pusi, tad tanī dienā dabūs dzert.

Ja ģērbjoties apvelk apģērba kreiso pusi, tas nozīmē labu laimi.

Ja kleitu uzvelk ar kreiso pusi uz augšu, tad dabūs bārienu.

Kas, drēbes novilkdams, tām apgriež kreiso pusi, tas prātam apgriež kreiso pusi.

Ja niez uz leju deguna kreisā pusē, tad mirs sieviete; ja labā, tad vīrietis.

Ja labā acs niez, tad būs jāraud, bet ja kreisā - tad būs jāsmejas.