VAKARA ZIŅAS: Vējonis pārceļas uz atjaunoto pili, kas mirdz vienā zeltā

Uz pili tiek vestas restaurētās mēbeles. »Vakara Ziņas« varēja vērot, kā uz Zaļo zāli ceļo bīdermeijera stilā gatavota vēsturiska istabas iekārta – galds un krēsli. Ugunsgrēkā pirms trim gadiem mēbeles pamatīgi cieta – tās nolēja ar ūdeni. Sarkankoka galda kāja sāka dalīties, virsma saplaisāja. Tagad pat nepateiksi, ka šīs mēbeles bija sabojātas līdz nepazīšanai © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Valsts prezidents Raimonds Vējonis ir ceļa jūtīs – augusta beigās viņš un Valsts prezidenta kancelejas darbinieki pārcelsies uz Rīgas pili, vēsturiskajām prezidenta darba un reprezentācijas telpām.

Pašlaik Latvijas augstākās amatpersonas darbavieta tiek iekārtota - pārved mēbeles, ierāmē gleznas, iekārto telpas. Lauvas tiesa darbu ir paveikti. Bet pirms Raimonda Vējoņa Rīgas pilī 3. augustā simboliski ieradās Latvijas pirmais Valsts prezidents Jānis Čakste. No Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja tika pārvests Čakstes krūšutēls - tas ir līdz šim plašāk nezināms mākslas darbs.

Nevar pat pateikt, kad Valsts prezidenta darba telpas izskatījušās tik grezni kā tagad - pils ir brukusi un jukusi, bet naudas kvalitatīvam remontam un restaurācijai desmitiem gadu ir pietrūcis.

Rīgas pils trešajā stāvā ir iekārtots Jāņa Čakstes piemiņas kabinets. Muzeja krājuma glabātāja Vivita Buivida pieļauj, ka Čakstes krūšutēls kādreiz atradies pilī, bet drošu ziņu nav. Metāla mākslas darba autors ir nezināms, krūšutēls veidots pagājušā gadsimta 20. gadu beigās. Muzejs 1996. gada oktobrī to saņēma no Rīgas Latviešu biedrības nama, kur tas mētājies vienā no telpām. «Runāja, ka tas bijis arī čekas pagrabos,» stāstīja Buivida. Viņa aicina Latvijas iedzīvotājus dalīties atmiņās gan par mākslinieku, ja kādam tas ir zināms, gan par krūšutēla gaitām vēstures līkločos. Varbūt kādam ir saglabājušās fotogrāfijas vai dokumenti - Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs labprāt uzklausītu un saņemtu jebkādu informāciju.

***

UZZIŅAI

Rīgas pils telpu iekārtošanas, mēbeļu iegādes un restaurācijas izdevumi vēl nav aprēķināti, bet jau tagad ir zināms, ka šim nolūkam piešķirtie 4,8 miljoni eiro pilnībā nav izmantoti. Par ietaupījumu Valsts prezidenta kanceleja informēs pēc tam, kad prezidenta mītne būs pilnībā iekārtota.

Teksts par greznību nav pārspīlēts. Tikai vienas pils zāles - Baltās zāles - restaurēšanā izmantoti 100 gramu zelta, ar kuriem apzeltīti 100 kvadrātmetru. 19. gadsimtā izveidotajā zāles interjerā atjaunots zeltījums 68 kvadrātmetros no visas sienu un griestu platības.

Rīgas pils restaurācija un rekonstrukcija tiek veikta divās kārtās. Rīgas pils priekšpils (I kārta) restaurācijas un rekonstrukcijas izmaksas - 34,1 miljons eiro. Vēl nav pabeigta darbu II kārta - Latvijas Vēstures muzeja telpās.

Rīgas pilī rekonstruētas telpas gandrīz 10 000 kvadrātmetru platībā. Būvdarbu laikā pilī strādāja ap 250 darbinieku, bet darbnīcās, kur restaurēja mēbeles, lustras un citas interjera detaļas, - vēl 60-70 cilvēku.



Izklaide

Latvijas Radio 1. studijā rudens koncertsērijā “Art of Riga Jazz” 8. novembrī uzstāsies poļu-kanādiešu pianiste Aleksandra Streliski, kura tiek uzskatīta par modernās klasiskās mūzikas celmlauzi. Viņas minimālistiskā, emocionālā mūzika savaldzinājusi klausītājus visā pasaulē, kā arī guvusi kritiķu atzinību un komerciālus panākumus.

Svarīgākais