RECENZIJA: Beyonce - “Lemonade”

© publicitāes

Amerikāņu “r&b” superzvaigznes Beijonsas (vai Bejonsē?) jaunais studijas albums, kuru dzimtās zemes topos uzreiz varēja zemāk par pirmo vietu nemeklēt – tas tāpat bija skaidrs, jo par Nr.1 kļuvuši visi seši viņas albumi, līdz ar to kādreizējā grupas “Destiny’s Child” līdere ierakstījusies Amerikas mūzikas industrijas rekordu grāmatā.

Četri hiti no šī albuma (“Formation”, “Sorry”, “Hold Up” un “6 Inch”) uzreiz iekļuva “Billboard” Top 20. Arī pie šī Beijonsas diska strādājis lērums ar producentiem, bet viesmūziķu skaitā redzami vairāki zvaigžņoti mūziķi, piemēram, hiphopa jaunais “stārs” Kendriks Lamārs, rokmūzikas minimālisma sludinātājs Džeks Vaits, britu elektroniķis Džeimss Bleiks, kanādietis The Weeknd un citi. Albuma koncepcija ir “sievietes ceļojums sevis iepazīšanai un izdzīvošanai” - tā vēstīts tā anotācijā, bet mūzikas kritiķi to īsāk dēvē par odu feminismam, var to saukt arī par grēksūdzi. Ja vēl īsāk, šis albums veltīts sievietēm, lielākoties tumšādainajām, taču problemātikas saturs no tā nemainās - vīriešu neuzticība, krāpšana, vardarbība, nelietība utt., u.tjpr., iztirzāts arī attiecību jautājums. Nez, kas Beijonsai pēkšņi lēcies, personīgajā dzīvē it kā lielas katastrofas nav... Jāpiebilst, ka aprīlī dziedātāja devās sava jaunā albuma popularizēšanas tūrē “The Formation World Tour”, kuru, spriežot pēc ierakstiem sociālajos tīklos, apmeklējuši arī vairāki pašmāju Beijonsas daiļrades cienītāji (pagājušajā mēnesī “r&b” zvaigzne viesojās Britu salās, tāpat bija notverama arī koncertos Stokholmā un Kopenhāgenā), un, atkal jau spriežot pēc sociālajos tīklos paustajiem sajūsmas pilnajiem kunkstiem, redzētais un dzirdētais viņiem ļoti paticis. Kāpēc gan ne, Beijonsa prot sevi pasniegt.

PAR. Oho, dziesmu “Don’t Hurt Yourself” tik tiešām izpilda Beijonsa?! Pilnīgi neticas! Ā, tās autoru sarakstā ir ne tikai Džeks Vaits, bet arī “cepelīni” Roberts Plānts, Džimijs Peidžs, Džons Pols Džounss un Džons Bonems, tad gan viss skaidrs. Ir gan arī vairāki citi interesanti gabali, piemēram, kopdarbs ar jau minēto Kendriku Lamāru dziesmā “Freedom” vai The Weeknd dziesmā “6 Inch”. Protams, albums ir kvalitatīvs līdz bezgalībai, par to šaubu nav. Dubultalbumam pievienota stundu gara filma jeb “Lemonade” vizualizācija, kas nudien ir ļoti interesanta.

PRET. Rietumos un ne tikai tur smīkņā par “briljantu lēdijas” pēkšņajām rūpēm par nabaga sieviešu likteni - nez, vai šī miljoniem no galvas līdz kājām apbērtā dāma par to kaut ko zina vai arī salasījusies par to laikrakstos? Diez kādas emocijas neizraisa arī Beijonsas - tam nepieciešama liela un neviltota interese par “r&b” mūziku. Kas grib, lai klausās.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.