RECENZIJA: Okean Elzy - "Bez Mež"

© publicitāes

Pēc pludmales festivāla „Summer Sound” vēl lielākai interesei pie mums vajadzētu būt par grupu „Okean Elzy”, kas Liepājā tika izvirzīti par vieniem no „hedlaineriem” - starp citu, gluži pelnīti, jo grupa ir ļoti laba.

Šie ukraiņi sevi pierādīja jau 2014. gada martā, kad koncertzālē „Palladium” uzstājās ar savu tobrīd jaunāko programmu „Zemļa”, bet nu viņiem ir jauns garadarbs - pēc skaita devītais studijas albums „Bez mež”. Šajā ripulī ir vienpadsmit kompozīcijas, no kurām četras ir iepriekš jau izdotas kā singli („Ņe tvoja vina”, „Žitja počinajetsja znov”, „Mitj” un „Ņe idji”), bet diez vai tos bija dzirdējuši mūsu klausītāji. „Šo albumu var saukt par eklektisku gan no muzikālā, gan lirikas, tekstuālā viedokļa,” stāsta grupas līderis Svjatoslavs Vakarčuks, kurš ir visu dziesmu mūzikas un teksta autors. „Tajā ir romantiskas dziesmas, kuras bāzētas uz mīlas lirikas, kā arī dažas kompozīcijas, kurām ir sociāls zemteksts.” No stilistiskā viedokļa - nekas nav mainījies, „Okean Elzy” turpina savā garā. Starp citu, Vakarčuks pirmoreiz grupas pastāvēšanas vēsturē uzņēmies arī soloģitārista funkcijas, tiesa, tikai vienā dziesmā („Vidaj meņja (Svoju ļubovj)”), bet tomēr... Pie tā, ka viņš šajā blicē dara teju visus pārējos darbus, sākot no komponēšanas un producēšanas līdz interviju sniegšanai un menedžēšanai, nevienu sen vairs nepārsteidz. Ukrainas rokmūzikas leģenda, ko te vēl piebilst.


PAR. Pašas slavenākās ukraiņu rokgrupas „Okean Elzy” slavas gājiens nav nekas pārsteidzošs, jo viņi spēj radīt ļoti kvalitatīvus un Rietumu standartiem atbilstošus rokmūzikas produktus - tas attiecas arī uz „Bez mež”. Labākās dziesmas - „Sonce”, „Vidaj meņja (Svoju ļubovj)” un „Džerelo”, lai gan par veiksmīgām jānosauc vēl vairākas. Iepriekšējā albuma „Zemļa” ieraksta laikā grupas sastāvā notika izmaiņas - aizgāja ģitārists Pjotrs Čerņavskis, bet viņa vietā atnāca viens no labākajiem Balkānu ģitāristiem Vladimirs Opseņica. Šīs izmaiņas bijušas tikai uz labu, tas jūtams arī šajā ierakstā, turklāt Opseņica piepalīdzējis arī producēšanas darbos.


PRET. Nav viegli klausīties dziesmas ukraiņu valodā, ja tā nav dzimtā, savukārt buklets ar dziesmu tekstiem „Okean Elzy” laikam bijis par dārgu. Lielākais mīnuss - dažas dziesmas, piemēram, jau minētās „Mitj” un „Ņe idji”, kā arī „Osinj” absolūti neuzlabo garastāvokli, drīzāk gan iesveļ depresijā, lai gan citiem tas noteikti šķitīs lielākais pluss. Svatoslavs Vakarčuks prot radīt visdažādāko emociju gammu, tas gan fakts.


Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.