Nākamnedēļ rādīs dokumentālo filmu "Pa-saules skaņa"

Plānots, ka aprīļa sākumā kinoteātrī "Rīga" pirmizrādi piedzīvos režisoru Dāvja Sīmaņa un Ginta Grūbes veidotā dokumentālā filma "Pa-saules skaņa", kurai patlaban tiek veikti pēdējie pēcapstrādes darbi,

Filmas veidotāji jau tagad pieteikuši dokumentālo filmu "Pa-saules skaņa" Toronto filmu festivāla konkursa atlasei, kā arī tiek veiktas sarunas ar sadarbības partneriem ārzemēs par dokumentālās filmas izrādīšanu kaimiņvalstīs.

Patlaban jau zināms, ka "Pa-saules skaņa" vasarā tiks izrādīta Somijas televīzijā. Tāpat filma tiks demonstrēta Igaunijas un Zviedrijas sabiedriskajās televīzijās.

Dokumentālā filma "Pa-saules skaņa" stāsta par unikālu muzikālo projektu "Pasaules Saules dziesmas", ko 2008.gadā īstenoja diriģents Māris Sirmais kopā ar kori "Kamēr" un 17 pasaulslaveni dažādu valstu komponisti. Filma stāsta par šī projekta tapšanu Latvijā un par projektā iesaistītajiem komponistiem, izsekojot, kā dažādas tautas 21.gadsimtā redz un dzird Sauli.

Grūbe stāstīja, ka ierosinājumu par šādas filmas veidošanu devis kora mākslinieciskais vadītājs Sirmais, sākot darbu pie projekta "Pasaules Saules dziesmas". "Transformējot Sirmā priekšlikumu, mēs kopā ar Dāvi Sīmani izstrādājām ideju par to, kādai ir jābūt šai filmai. Tā radās stāsts gan par sešiem komponistiem dažādās pasaules vietās, gan arī stāsts par pašu "Pasaules Saules dziesmas" projektu no sākuma līdz pat koncertam," sacīja Grūbe.

Filmēšanas darbi notika ne tikai Latvijā, bet arī citās valstīs. Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā tika filmēts komponists Leonīds Desjatņikovs, Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi - Gija Kančeli, Japānā - Ko Matsušita, Aļaskā - Džons Luters Adamss, Londonā - bulgāru komponiste Dobrinka Tabakova.

Filma būs 61 minūti gara, un darbs pie tās veidošanas noritēja divus gadus.

Dokumentālās filmas "Pa-saules skaņa" veidošanai piešķirts valsts finansējums, Valsts kultūrkapitāla fonda un Eiropas fondu finansējums, kā arī privāto sponsoru līdzekļi.

Filmas scenārija autori ir Sīmanis un Grūbe, operators - Andrejs Rudzāts, skaņa - Normunds Kļaviņš, skaņu režisors - Anrijs Krenbergs, bet filmas producente ir Inese Boka-Grūbe.

Projekta "Pasaules Saules dziesmas" pirmsākumi meklējami 2005.gadā, kad kopā ar toreizējo Valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu tika īstenots projekts "Latvija - Saules zeme", kura laikā astoņi latviešu komponisti īpaši korim "Kamēr" rakstīja jaundarbus ar Vīķes-Freibergas izvēlētajām saules dainām, kas tika atskaņoti kora 15 gadu jubilejas koncertā.

Izklaide

Rīgā, VEF Kultūras pilī vakar notika festivāla "Bildes" koncerts "Ielūdz "Bilžu" mūziķi un viņu bērni". Koncertā uzstājās Grigaļu ģimene, Miltiņu ģimene, Ansis un Anna Klintsoni, Križevicu ģimene, Kaukuļu ģimene, Īļu ģimene, Elviss Patriks un Ivars Pētersoni, Kalniņu ģimene, Lukass Edgars un Rolands Lappuķes, Orubu ģimene, Vjačeslavs un Alise Mitrohini, Pūču ģimene, Guntars un Henrijs Mucenieki, Ineta un Elza Marija Rudzītes, Olga Rajecka un Marija Migliniece-Lapāne, Žilinsku ģimene, Ziemeļu ģimene.