Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Izklaide

RECENZIJA: Izlase - “Latvijas Punk/HC Nr. 7”

© publicitāes

Jau septītā Latvijas pankroka un hārdkora stilu pārstāvju izlase, kuru, tāpat kā iepriekšējās, kopā lipinājis grupas „Inokentijs Mārpls” līderis Dambis. “Šī izlašu sērija ir sākta veidot 2002. gadā. Kopš iepriekšējās izlases izdošanas 2013. gadā bija sakrājies pietiekami daudz materiāla jaunajai izlasei,” tā Dambis. Sakrājies nudien daudz – izlasē apkopotas 30 dziesmas, un lielākā daļa no tām ierakstītas pēdējos trīs gados.

Tiesa, ir arī daži izņēmumi, piemēram, nez no kurienes izkašņātā panku “S5” iekliegtā “Vai tu esi atkarīgs” ierakstīta 1999. gadā, bet pankmūzikas veterānu “Zig Zag” dziesma “Vai tev ir naids” - pat tālajā 1988. gadā. Šī izlase kalpo kā atskats uz pašmāju “punk/hc“ skatuves aktivitātēm, skanējumu un pat novitātēm, tāpat tā ir arī kā sava veida atskaite par pankmūzikas aktivitātēm Latvijā. No izlasē iekļautajām pazīstamākajām grupām jāmin “Inokentijs Mārpls” (ar dziesmu “Čekisti”), “Zig Zag”, “PND”, , “All Day Long”, “Ghettozloba”, “Kapakmens”, “Jūdas graši”, “Rīta stienis”, “VIPP Basbočka”, “Spit It Out”, “S5”, “Wagars”, “Anna Kijevā” un “U 13”, taču ir arī līdz šim mazāk dzirdēti vai pavisam nedzirdēti vārdi, piemēram, “Morāles Inkvizīcija”, “Leborio”, “Līdz Pēdējam”, “The Panckas”, “Freelancers”, “Gene Kruppa”, kā arī virkne citu. Prieks, ka pārstāvēti ne tikai rīdzinieki, bet arī grupas no Alūksnes, Smiltenes, Valmieras, Cēsīm, Ogres. Ierakstam pievienota grāmatiņa, kur pārskatāmā formā apkopota īsa informācija par izlasē iekļautajām grupām, tādējādi buklets nākotnē varētu kļūt par uzskatāmu Latvijas nekomerciālās mūzikas kustības liecību.


PAR. Šāda izlašu veidošana ir kaut kas līdzīgs arhivāra darbam - paldies Dambim par to! No trijiem desmitiem dziesmu īpaši izcelt gribētos “VIPP Basbočkas” optimistisko “Būs jau labi”, cēsinieku “Spit It Out” hārdkorisko “Ceļš”, savukārt pozitīvo atklājumu ailē kierakstāma “Leborio” izpildītā “Tā meitene ir panks”. Taču pati labākā (ja precīzāk - smieklīgākā) ir Zaķa “Šī dziesma ir pilnīgs sūds” - šķiet, nekad vēl neviens gabals ar visu tekstu nav iesēdies atmiņā ar pirmo tā noklausīšanās reizi un nav bijis izdabūjams no tās ārā visu dienu!


PRET. Kaut kā pārāk maz jaunatklājumu - parasti šādas izlases sniedz vairāk patīkamu pārsteigumu.