RECENZIJA: Roxette - “Good Karma”

© publicitāes

Zviedru poproka duets “Roxette” uz skatuves ir jau trīs gadu desmitus, taču visu laiku šķiet, ka viņi dziedāšanai ir metuši mieru vai arī to tūlīt darīs. Nekā, atkal izdots jauns studijas albums! Pēc skaita tas ir desmitais.

“Roxette” ziedu laiki bija 80. gadu beigas - 90. gadu sākums, kad vispasaules hitparādes gāza tādas dziesmas “Joyride”, “The Look”, “Listenj To Your Heart” un “It Must Have Been Love”, kā arī albumi “Look Sharp!” (1988) un “Joyride” (1991). Arī turpmākajās gaitās zviedru duetam klājās itin labi, līdz pat šā gadsimta sākumam, kad Marijai diemžēl tika konstatēts smadzeņu audzējs. Ar to galā gan viņa tika relatīvi ātri, pilns ārstniecības kurss ilga trīs gadus, tomēr ar jauniem darbiem “Roxette” nesteidzās - posms no 2001. - 2011. gadam tika aizvadīts bez studijas ierakstiem, ja par tādiem neskaita dažas jaunas dziesmas. Pēram un Marijai šajā laikā gan iznāca soloalbumi. Pēdējos gados nekādas lielās pauzes Pērs Gesle un Marija Fredriksone nav taisījuši, iepriekšējais disks “Travelling” nāca klajā pirms četriem gadiem, bet vēl pirms gada - “Charm School”. Pēdējos trīs gadus duets aktīvi koncertēja, apbraukājot areālu no Dienvidamerikas un Austrālijas līdz Eiropai. Pa starpu Pērs gan paguva sacerēt mūziku jaunajam albumam, no kura kā pirmais singls izvirzīta “It Just Happens”, kas jau aktīvi rotē radiostacijās. “Jaunajā ierakstā gribējām apvienot klasisko “Roxette” skanējumu ar laikam atbilstošu, modernu, kā arī nedaudz neprognozējamu aranžiju, radot vienlaicīgi iespēju atpazīt mūsu tipisko skanējumu un reizē atrastu ko jaunu,” par dziesmu stāsta Pērs Gesle. Pēc albuma izdošanas duetam bija plānots doties Eiropas turnejā, taču aprīļa vidū koncertus nācās atcelt - ārsti Marijai rekomendēja piesargāt veselību. No “Roxette” nometnes gan pienākušas ziņas, ka tas nenozīmē grupas beigas - Fredriksones mājās Stokholmā ir iekārtota studija, kurā var rakstīt jaunos gabalus, taču uz iespējām vēl kādreiz redzēt šo grupu “dzīvajā” pašlaik nākas raudzīties ar piesardzību.


PAR. Skan svaigi un diezgan jauneklīgi. No albumā iekļautajiem 11 gabaliem kādi četri vai pieci ir padevušies gluži labi, piemēram, tipiski “roksetiskās” dziesmas “Why Dontcha?” un “Good Karma”, elektronizēti žiperīgā “This One” un enerģiski žiperīgā “20 BPM”. Teicamas aranžijas, pie tām piestrādājis vesels bars ar zviedru studijas speciālistiem.


PRET. Pirmā singla izvēle diezgan dīvaina, iespējams, ka Pērs vienkārši vēlējās klausītājiem parādīt tādu kā vidējo šā brīža “Roxette” skanējumu. Bet vispār - vai ir vērts mocīties un turpināt sacerēt dziesmas, kuras pat dzimtajā Zviedrijā nespēj topos ieņemt augstas vietas (albums bija Nr.2)? “Roxette” laiks ir pagājis.


* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.