RECENZIJA: Tarja - "The Brightest Void"

© publicitāes

Kādreizējai somu gotiskā un simfoniskā metāla grupas «Nightwish» vokālistei Tarjai Turunenai ar saviem bijušajiem kolēģiem laikam ir neoficiāla neklātienes sacensība albumu izdošanā: tā kā «Nightwish» ar holandieti Floru Jansenu pie mikrofona pērn martā izdeva studijas albumu «Endless Forms Most Beautiful», tad bija skaidrs, ka arī Tarjas jaunais darbs vairs nav aiz kalniem, jo pēdējos gados viņa izdevusi tikai koncertniekus «Beauty And The Beat» (2014) un «Luna Park Ride» (2015).

Nācās gan gaidīt veselu gadu, taču te nu viņš ir - Tarjas ceturtais soloalbums! Pag, pag, nav gan - lielais albums ar nosaukumu «The Shadow Self», kā izrādās, nāks klajā tikai 5. augustā, kā tad tā?! «Pārsteigums, pārsteigums!» sociālajos tīklos priecīgi čalo Tarja. «Es tiešām ceru, ka «The Brightest Void» būs patīkams pārsteigums katram no jums. Ierakstot dziesmas jaunajam albumam «The Shadow Self», es sapratu, ka man ir vēl ļoti daudz man mīļu kompozīciju. Nolēmu, ka neturēšu tās pie sevis, bet padalīšos ar jums, saviem uzticamajiem faniem. «The Brightest Void» ir kaut kas vairāk par tikai jaunā albuma ieskaņu, te ir deviņas jaunas dziesmas. Es ceru, ka jūs sajutīsiet, kā šie albumi viens otru papildina, lai arī tās ir divas dažādas plates.» Jāatgādina, ka Tarja Turunena «Nigthwish» rindās sabija teju desmit gadus, no 1996. - 2005. gadam, un neviens no viņas neko citu kā gotisko roku vai simfonisko metālu negaida, taču «The Brihtest Void» no šādas mūzikas ir diezgan attāls, par to atgādina gandrīz tikai Tarjas operdziedātājas cienīgais vokāls - šis drīzāk ir ierindas «heavy metal» ar pauermetāla piesitienu.


PAR. Kad pirmais pārsteiguma moments zūd, tad nākas atzīt, ka arī šādā stilā Tarjas mūzika ir visnotaļ baudāma. Eleganta ir dziesma «No Bitter End», tāpat kopā ar somu rokeri Maiklu Monro ieskaņotais spēcīgais «Your Heaven And Your Hell», spridzina «Shameless», bet no jauna ierakstītais «Paradise (What About Us?)» vispār ir klasika. Somiski melodiska sanākusi «Eagle Eye», kuru Tarja iedziedājusi kopā ar savu brāli Toniju Turunenu - dziesma gluži kā no «Rasmus» apcirkņiem. Hmm, varbūt tiešām simfometālu atstāt «Nightwish» pārziņā?


PRET. Tas nav tas, ko no Tarjas gaida. No deviņām dziesmām vismaz četras ir metamas urnā, tostarp Pola Makartnija «House Of Wax» kaverversija - kam te tādu vispār vajadzēja?! Pagaidīsim līdz 5. augustam.


* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.