RECENZIJA: Frost*- "Falling Satellites"

© publicitātes

Angļu progresīvā roka supergrupa «Frost*» ar tās izveidotāju un līderi Džemu Godfriju priekšgalā albumus izdod reti, toties, kad izdod, tad pamatīgus. Lai gan šis projekts ar pārtraukumiem pastāv no 2004. gada, «Falling Satellites» ir tikai trešais studijas CD grupas pastāvēšanas vēsturē.

Pats pirmais disks «Milliontown» (2006) izraisīja pamatīgu ažiotāžu progresīvā roka (un ne tikai) cienītāju aprindās, arī «Experiments In Mass Appeal» (2008) tika uztverts gana atzinīgi, un līdzīgi kritiķi attiecas arī pret jaunāko garadarbu - tas nekas, ka visi trīs albumi stilistiski atšķiras. Par šajā grupā iesaistītajiem cilvēkiem. Džeremijs jeb Džems Godfrijs ir britu taustiņinstrumentālists («Frost*» rindās amatu apvienošanas kārtībā arī vokālists), producents un daudzu ļoti veiksmīgu hitu autors (viņš raksta dziesmas arī dažādiem popkultūras pārstāvjiem), viņa uzticamais līdzgaitnieks no «Frost*» pirmsākumiem Džons Mičels ir ģitārists, kurš darbojies vairākos progresīvā roka projektos («It Bites», «Arena», «Kino», «The Urbane», Džona Vetona blicē u.c.), turklāt ir veiksmīgs producents, kurš pielicis roku pie daudzu grupu albumu tapšanas - «Enter Shikari», «Architects», «The Blackout», «Funeral For A Friend», «I Divide» u.c. Jaunā albuma ierakstā abiem pievienojušies «Level 42» basģitārists Natans Kings, kā arī bundzinieks Kreigs Blandels (darbojies pie Stīve Vilsona). Pieaicinātā viesmūziķa statusā - ģitārleģenda Džo Satriani.


PAR. Albums mūzikas gardēžiem. Apskatnieks vēlētos izcelt «Numbers» un «Heartstrings», kuras atsauc atmiņā kanādiešu trio «Rush». Noklausīšanās vērta ir arī astoņu minūšu garā kompozīcija «The Raging Against The Dying Of The Light Blues In 7/8». Starp citu, ar to varētu būt arī gana, lai gūtu pietiekami izsmeļošu priekšstatu par visu albumu.


PRET. Mūzikai tomēr vajadzētu būt arī zināmā mērā izklaidējošai, bet «Frost*» gadījumā tās klausīšanās ir smags darbs. Katra kompozīcija ir stilistiski atšķirīga, tās ar pūlēm noturas vienotā elektroniski progresīvā roka nišā. Spilgtākais piemērs - sešu minūšu garā «Towerblock», kas ar savu ārprātīgi lauzto ritmu iesveļ izmisumā. Šādas dziesmas te ir vairumā.


* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.