RECENZIJA: Heaven Grey - "Manuscriptum"

© publicitātes

1993. gadā izveidoto pašmāju «doom metal» kulta grupu «Heaven Grey» dažādas traģēdijas un likstas ir vajājušas teju vai ar «līvu» cienīgu vērienu, taču šī komanda vienmēr spējusi piecelties un doties tālāk.

Savulaik hits «Upe» un albumi «Memory River» un «Northwind» to uzcēla pašmāju metālmūzikas slavas saulītē, taču... 2004. gadā aizsaulē devās grupas ģitārists Sigvards Blažēvics (vēzis), bet 2005. gada 24. septembrī ar motociklu nositās vokālists un dziesmu tekstu autors Andis Melders. 2007. gadā grupa sanāca kopā - tikai uz vienu koncertu, lai godinātu abu bijušo «Heaven Grey» dalībnieku piemiņu un savāktu naudu kaut nelielu piemiņas vietu izveidei (tas arī izdevās), taču publikas atsaucība bija tik liela, ka mūziķi nolēma turpināt. Šis turpinājums taustāmā veidā bija apskatāms albumā «Failing Mist» (2010), kad vēl pie mikrofona bija pašreizējais «Catalepsia» līderis Ervīns Francs. Šķiet, sastāva maiņas «Heaven Grey» rindās nebeigsies nekad, tāpēc nav brīnums, ka no sākotnējā sastāva ierindā palicis vien grupas līderis, ģitārists Vjačeslavs Ņikitins. Pārējie - Artūrs Fišers (vokāls), Vladimirs Beluga (ģitāra), Andrejs Ņikitins (bass), Staņislavs Semjonovs (taustiņi, fona vokāls) un Rostislavs Rons (bungas). Jaunais albums «Manuscriptum» izdots poļu leibla «Via Nocturna» paspārnē, iespējams, arī tāpēc pie mums pagaidām par to nav daudz informācijas. Taču Eiropas vidienē šo CD apspriež diezgan čakli, piemēram, kāds horvātu izdevums tam iešķiebis 4,8 punktus no pieciem iespējamiem.


PAR. Vjačeslavam Ņikitinam un līdz ar to arī «Heaven Grey» raksturīgais ģitārspēles piesitiens un kompozīciju veidošanas pamatprincipi ir saglabājušies, līdz ar to vismaz šajā jomā viss ir labākajā kārtībā. Starp deviņiem gabaliem (viens ir instrumentālais) īpaši izceļama ir «Sirds balss» - vienīgā dziesma latviski, kas pilnīgi droši ir liekama «Heaven Grey» zelta fondā. Ļoti laba ir «Theatre Of Shadows» arī citām dziesmām idejiski nav ne vainas. «Heaven Grey» visā savā krāšņumā.


PRET. Uzskatāms piemērs kā karote darvas var sabojāt veselu mucu medus. Ja Fišers ar vokālu «groula» stilā, lai arī uz trijnieciņu ar krustu, tomēr tiek galā, tad otrs tipāžs (Semjonovs?), kurš cenšas dziedāt simfometāla jeb «tīrajā» manierē, izgāžas kā veca sēta. Nav saprotams, kāpēc «Heaven Grey» vispār bija nepieciešams šāda veida vokāls, taču, ja jau gribēja to izmantot, būtu piemeklējuši kādu, kas nemauj tik šaušalīgi. Neticiet? Paklausieties «Drown In My Shade», «Belong To The Dead» vai «False Trust» - jebkurš no šiem gabaliem ir sačakarēts minētā vokāla dēļ.


* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.