RECENZIJA: Auļi - "Gadalokos"

© publicitātes

Pirms padsmit gadiem radītā Latvijas bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi” laidusi klajā jaunu albumu “Gadalokos”, kas ir veltīts senajām latviešu gadskārtām. “Auļu” dalībnieki tajos ir atspoguļojuši savas sajūtas par attiecīgu laika posmu, kas pausts arī kompozīciju nosaukumos (“Sala laiks”, “Sērsnu laiks”, “Ziedu laiks”, “Siena laiks” un tamlīdzīgi).

16 jaunas, oriģinālas instrumentālas kompozīcijas un katra no tām ir veltīta konkrētam posmam senajā latviešu kalendārā - tā teikts albuma anotācijā. Kā galvenais iedvesmas avots šoreiz kalpojis 1999./2000. gada izrakumos Tukuma pilskalnā atrastā 12. - 13. gadsimtu mijas vīriešu rota - bronzas piekariņš, kas pēc arhitektes Ināras Heinrihsones hipotēzes, iespējams, kalpoja kā modelis senlatviešu mūžīgā kalendāra laikskaitei.

PAR. Ko nu te daudz teikt - “Auļi” taču ir klasika! Nē, tomēr ir gan kaut kas sakāms - skaņdarbs “Pavasara laiks” sanācis perfekti! Tiesa, arī viss albums ir tāds, klausies un priecājies. Derēs arī strauji uzklūpošajiem Līgo svētkiem, ne velti te iekļauta arī kompozīcija “Jāņu nakts”.

PRET. Varbūt “Auļiem” tomēr vajadzētu savus skaņdarbus aprīkot ar vokālu? Šeit tādi ir divi, kā bonuss albumam pievienotās dziesmas “Salniņa” un “Pieguļā”. Lai gan - tad sanāk kaut kāds “Iļģu” atlējums... Lai nu paši tiek skaidrībā.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.