RECENZIJA: Mesa - "Mesa"

© publicitātes

Reperis Gacho jeb Gatis Irbe pamatīgi pārbiedēja savus fanus ar paziņojumu, ka nu kļuvis par Mesu – šādi saucas viņa jaunais projekts, kurš nesen izdevis savu debijas albumu ar 13 kompozīcijām.

Par laimi, tik traki nav, tas joprojām ir hiphops, turklāt itin kvalitatīvs - stilistiski drīzāk tuvāks albumam «Gatis Irbe» (2009) nekā Gacho dejiskajam otrajam ripulim «Smaids līdz ausīm» (2014). Projekta «Mesa» muzikālo ievirzi paši tā dalībnieki dēvē kā «paradoksu un pārdomu hiphopu žanra klasiskajā izpildījumā». Jāpiebilst, ka praktiski visu dziesmu mūzikas autors ir producents Jānis Šmēdiņš jeb Fakts, savukārt vienu kompozīciju sacerējis talantīgais pianists Vestards Šimkus (ņemts fragments no skaņdarba «Noktirne»), kurš piedalījies arī tās iespēlēšanā. Starp citu, dažādu piepalīdzētāju diska ieskaņošanā ir daudz, turklāt tie visi ir ar vārdu - Igo, Ieva Kerēvica, «Jumprava», Pēteris Upelnieks, Āķis, Krii un citi. Kā zināms, projekts «Mesa» saistīts arī ar labdarības kampaņu bērniem. Mājas lapā var pasūtīt albuma digitālo versiju apmaiņā pret ziedojumu un visi ienākumi tiek ziedoti bērniem ar kustību traucējumiem rehabilitācijai centrā «Poga». Palīdzības sniegšanai kopumā apzināti 94 bērni, un viena bērna rehabilitācija vidēji izmaksā 1700 eiro. «Es savu dzīvi nespēju iedomāties bez sporta un aktīvas kustības. Man ir ļoti grūti iztēloties kā tas ir, ka spert vienu soli, bilst vai uzrakstīt vārdu kādam varētu būt grūts pārbaudījums. Es jūtos pateicīgs par to, ka varu palīdzēt kādam šādus pārbaudījumus pārvērst uzvarās un atdot daļiņu no sevis, lai kādam dzīvē uzspīdētu cerība izveseļoties. Un es aicinu visus apzināties savu veiksmi un dot tiem, kuriem varbūt nav paveicies tik daudz!» tā Gatis Irbe.

PAR. Klausoties Gata rīmēs, pārņem melna skaudība - kā viņš prot tik precīzi izteikties un tik teicami savirknēt vārdus pantos?! Repera izteiktajiem prātojumiem var tikai piekrist - gan par interneta aizvien nomācošāko nozīmi mūsu dzīvē, gan par naudas dominanci pār ierastajām vērtībām, gan par viendzimuma attiecību ārprātu utt. Kā naglai uz galvas! Gribētos kaut ko pacitēt, bet te teju visas dziesmas ir citējamas. Protams, arī no muzikālā viedokļa albums ir pilnīgā kārtībā. Pašas labākās šķiet dziesmas «Deja vu» (veiksmīgi izmantots kādas Gacho dziesmas bīts) un «Laika pēdas» (ar Igo līdzdalību), tomēr vislabāk pie dūšas iet «Mūžīgais dzinējs», kuras iedziedāšanā piedalījusies Agnese Rakovska - šķiet, viss, kam vien viņa ķeras klāt, izdodas!

PRET. Labi, Gatim Irbem apnicis startēt zem savas iesaukas izkārtnes, bet kāpēc vajadzēja kļūt par Mesu, varēja taču izmantot savu vārdu?! Protams, prieks, ka viņš nav pārtapis par kaut kādu tur arstarulsmurmursazin ko, bet tomēr...

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.