2.jūnija jubilārs: Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis

SAVU dzimšanas dienu Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis pavadīs Šveicē, protams, strādājot, bet solās nākamajā gadā, kad gaidāma apaļa jubileja, būt mājās © F64

«Man šī būs ļoti karsta vasara gan tiešā, gan pārnestā nozīmē,» saka šīs dienas gaviļnieks Aldons Vrubļevskis (59). Svinības tiek upurētas darbam, jo tieši šodien viņam jāpiedalās Pasaules nacionālo olimpisko komiteju asociācijas Juridiskās komisijas sēdē Lozannā Šveicē.

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis neslēpj, ka ik pa laikam darbs ņemot virsroku, bet ģimene pie tā jau pieradusi un nesūrojas, ja nākas pielāgoties. Arī šoreiz risinājums rasts - dārza svētki ar šašlika cepšanu notiks svētdien jubilāra mājās Priedkalnē. Lai arī būs vien savējie - sieva Zaiga, dēls Uldis un Raitis ar ģimeni, māsa un arī tēvs, kopā jau sanāks paprāvs pulciņš. Aizņemtais vectēvs apgalvo, ka savam vienīgajam mazbērnam gan viņš laiku vienmēr atrodot, kad vien «vecākais dēls Raitis ar vedeklu viņu atved pie vecvecākiem». Gaviļnieks sola, ka nākamgad, tieši tāpat kā citās apaļās jubilejās, viņš centīsies nebūt kaut kur pasaulē, bet mājās.

«Kad tuvojas olimpiskās spēles, laiks šķiet tāds kā saspiests, blīvs, piesātināts ar informāciju un nekavējoši risināmiem jautājumiem. Protams, gaidīšanas sajūta ir īpaša, bet dažreiz tā man šķiet līdzīga Līgo svētkiem, kuriem gatavošanās reizēm svarīgāka nekā pats vakars. Uz Rio spēlēm raugoties no organizatoriskā viedokļa, Olimpiskā komiteja praktiski visu ir jau paveikusi, vēl sarakstā jāieraksta sportisti, kas kvalificēsies un jānopērk aviobiļetes uz Rio, kas jau rezervētas. Neslēpšu, ka mēs domās ar organizatoriskiem pasākumiem un daļēji arī ar finansējumu jau esam 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, līdz tām ir atlikuši mazāk nekā divi gadi,» saka Aldons Vrubļevskis. Tā kā Rio olimpisko spēļu normatīvi izpildāmi līdz 11. jūlijam, pagaidām vēl precīzi nevar pateikt Latvijas olimpiskās delegācijas lielumu, bet, aptuveni lēšot, uz Rio dosies 30-35 sportisti, mums būs pārstāvniecība 11 vai 12 sporta veidos. Salīdzinot ar lielajām valstīm, tas nav daudz, tomēr apmēram tikpat liela mūsu delegācija bijusi vienmēr pēc neatkarības atjaunošanas, protams, izņēmums bija spēles Pekinā, kurp devās arī sieviešu komanda basketbolā. Par gaidāmiem sasniegumiem un iespējamām medaļām Aldons Vrubļevskis ir optimistisks, jo mūsējie uz goda pjedestāla stāvējuši ne reizi vien, turklāt cerīgi raudzīties nākotnē ļauj arī fakts, ka mūsu sportistu komanda kļūst arvien jaunāka. «Tajā pašā laikā - elites sporta sasniegumi arvien attālinās no amatieru sporta līmeņa, konkurence tikai pieaug. Mūsu komandā ir sportisti, kas šajā un iepriekšējā sezonā izcīnījuši medaļas pasaules un Eiropas čempionātos, tas nozīmē - viņi ir starp tiem, kuriem pienākas medaļas, tāpēc mums ir pamats cerībām,» uzsver Aldons Vrubļevskis. Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents, kurš pats savulaik aktīvi nodarbojies ar riteņbraukšanu, ir pārliecināts, ka sacensībās, kur sastopas pasaules labākie, bieži vien daudz kas atkarīgs no zvaigžņu stāvokļa vai veiksmes. «Bieži vien svarīgāka ir mentālā puse, jo daudzi sportisti fiziski ir apmēram vienā līmenī, bet uzvar mentāli stiprākais konkrētajā brīdī. Ir tik daudz faktoru, kas ietekmē rezultātu,» atgādina Vrubļevskis.

No sporta atpūtas šogad nebūšot nemaz. Līdz braukšanai uz Rio vēl jānoorganizē un jānovada Latvijas IV olimpiāde, kas jūlija sākumā notiks Valmierā, bet pēc lielajiem notikumiem sporta pasaulē jāgatavojas Latvijas Olimpiskās komitejas pārskata sesijai, kurās būs arī pārvēlēšana. «Esmu gatavs turpināt.».



Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais