Eirodziesmas akordi Ventspilī

© Juris Ģigulis

Šodien Ventspils teātra namā Jūras vārti risināsies ikgadējais Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases fināls, kas ir viens no gaidītākajiem notikumiem latvju mūzikas dzīvē. Ko redzēsim, kas uzvarēs – tas, protams, ir miglā tīts, taču Neatkarīgā nedaudz pavērs priekškaru, kas notiks pilsētā, kura šogad atzīmē 720 gadu jubileju.

Ziemeļnieciskos toņos

Eirodziesmas 2010 fināls solās būt krāšņs un norvēģisks. "Starptautiskais fināls notiks Norvēģijas galvaspilsētā Oslo, tāpēc scenārija elementos ietverta šīs valsts tēma, piemēram, mūžīgais sniegs, ziemeļblāzma un slēpošanas tradīcijas. Raidījuma vadītājiem – Kristīnei Virsnītei un Uģim Jokstam – jau pašreklāmu videoklipu filmēšanā nācās izbaudīt Norvēģijas aukstumu, jo filmēšanas dienā termometra stabiņš Zaķusalā bija nokrities līdz pat mīnus 15 grādiem, pūta stindzinošs vējš un pamatīgi putināja," filmēšanas procesu atceras Eirovīzijas nacionālās atlases projekta vadītāja Iveta Lepeško.

Iepazīstoties ar visu dalībnieku radošajiem pieteikumiem, LTV darba grupa pauda gandarījumu, ka katrs priekšnesums ir rūpīgi pārdomāts un izstrādāts. "Mūziķi ļāvušies radošai izdomai, skatuves režijā iesaistot Latvijas vadošos režisorus, horeogrāfus un stila meistarus," informē I. Lepeško. Jāpiebilst, ka scenārija tapšanā iesaistījusies redaktore Sandra Freiberga, kas kopā ar TV režisoru Arvīdu Babri izstrādā pasākuma norises gaitu. Jūras vārtos šajās dienās jau rosās scenogrāfs Kristaps Skulte: viņa veidotās dekorācijas, pateicoties teātra nama laikmetīgajai skatuves sistēmai, būs īpaši mobilas un dinamiskas.

Izlems skatītāji ar žūriju

Eirodziesmas fināla koncerts sāksies pulksten 21, bet ģenerālmēģinājums – pulksten 14. Uz abiem vēl nopērkamas biļetes, un to var paveikt Biļešu servisa kasēs visā Latvijā un internetā.

Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases nolikums šogad bija būtiski mainīts. Tā, piemēram, konkursā varēja piedalīties tikai autori un izpildītāji no Latvijas, netika arī organizēti pusfināli – no iesniegtajām 76 dziesmām LTV speciāli izvēlēta žūrija atlasīja desmit, kas par uzvarētājas lauriem sacentīsies finālā. Jāatgādina, ka žūrijas sastāvā bija komponisti Uldis Marhilēvičs un Kārlis Lācis, dziedātāji Marija Naumova, Ance Krauze un Niks Matvejevs, kā arī radiodīdžejs Artis Volfs, bet vēl pa vienai balsij kopējā vērtēšanas katlā iemeta Eirodziesmas 2010 radošā grupa, kā arī LTV7 raidījuma SeMS komanda.

Gan fināla, gan superfināla kārtu vērtēs TV skatītāji un žūrija, kas ietekmēs rezultātu proporcijās 50:50. Televīzijas skatītāji varēs paust savu viedokli ar telefonbalsojuma un SMS palīdzību. Savukārt žūrija piecu cilvēku sastāvā vērtēs dziesmas klātienē un, individuāli balsojot, noteiks to secību no 1. līdz 10. pozīcijai finālā un no 1. līdz 3. pozīcijai superfinālā.

Kā jau tas ierasts, koncertā uzstāsies ne tikai konkursanti, bet arī citi izpildītāji. Savu klātbūtni apstiprinājis iepriekšējā gada Eirodziesmas uzvarētājs Intars Busulis ar savu muzikālo komandu Kārļa Lāča vadībā, meiteņu trio Lady Sweet, ar pirmatskaņojumu klausītājus priecēs jaunais ventspilnieks Roberts Pētersons. Starptautisku elpu šim vakaram piešķirs citu Eirovīzijas dalībvalstu nacionālo atlašu uzvarētāju piedalīšanās. Jau zināms, ka uz Jūras vārtu skatuves kāps arī Šveices pārstāvis Mihaels fon der Heide.

Briest kauja par Oslo

Paredzams, ka starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Oslo piedalīsies 39 valstis (ja šajā procesā neiejauksies kādi ekonomiski vai politiski notikumi, kā tas pērn, piemēram, bija ar Gruziju). Konkursa norises vieta būs plašā arēna Telenor, kas paredzēta 23 000 skatītāju. Pirms fināla notiks divi pusfināli (25. un 27. maijā), un Latvija ir ielozēta pirmajā no tiem. Ja pērn žūrijas viedoklim bija loma tikai finālā, tad šogad arī pusfinālos katrā valstī darbosies žūrija piecu cilvēku sastāvā, un finālistu sastāva noteikšanā žūrijas un televīzijas skatītāju balsojuma proporcija būs 50:50.

Izskatās, ka šogad gaidāma nopietna kauja par uzvaru starptautiskajā konkursā, jo dalībvalstis vairs sen šo pasākumu neuzskata par balagānu vai koncertu gejiem un mājsaimniecēm – ne velti serbi savas dziesmas komponēšanu uzticējuši Goranam Bregovičam, krievi jau trešo (!) reizi uz finālu deleģējuši Dimu Bilanu u. tml. Lai nekristu kaunā (pietiek jau mums ar pēdējo vietu pērn), arī Latvijai nācās kaut ko darīt lietas labā – jau sākotnēji graudus atsijāt no pelavām uzticēt žūrijai. "Pēdējos gados Eirovīzijas dziesmu konkurss kļūst nopietnāks un profesionālāks, tur nav vietu muļķībām un banalitātēm," tā žūrijas komisijas priekšsēdētājs Uldis Marhilēvičs.

Prognozes, prognozes...

Prognozes pirms konkursa izteiktas daudzas un dažādas. Arī Neatkarīgās apskatnieks aplūkos finālistus caur savu skata prizmu – izlozes secībā, akcentējot katra stiprās un vājās puses.

1. PeR – Like A Mouse

Jaunajiem bītbokseriem (beatbox – ar balsi veidots un atdarināts dažādu mūzikas instrumentu skanējums) no grupas PeR par patronu uzmeties pats Eirovīzijas veterāns Mārtiņš Freimanis, kurš šiem trim puikām pat noziedojis savu dziesmu. PeR nebūs debitanti uz Eirovīzijas skatuves, jo šajā konkursā viņi startēja jau pērn – kopā ar Sabīni Berezinu un dziesmu Bye Bye tiekot līdz atlases finālam. Pieplusojot trio jaunībai klāt Freimaņa pieredzi, top skaidrs, ka šai komandai noteikti nāksies pievērst uzmanību arī Ventspilī.

PAR. Periešus atbalstīs viņu draugi, radi, paziņas un vienaudži, kā arī Freimaņa noorganizētā atbalsta komanda. Tāpat par šo trijotni ar saukli "Vai, kādi smuki puisīši!" varētu balsot vecmāmuļas, bet, ko var izdarīt šī auditorija, var tikai iztēloties, ja atminamies savulaik baltos kreklos tērpto Valtera & Kažas izcīnīto piekto vietu starptautiskajā Eirovīzijā.

PRET.Lai gan dziesma atmiņā paliek, šo gabalu nevar ieskaitīt Freimaņa zelta fondā. Iegāzt varētu arī pirmais kārtas numurs uzstāšanās secībā – iespējams, šajā laikā daļa skatītāju tosterī vēl tikai gatavos sev kādu karstmaizi.

Prognoze: 5./8. vieta.

2. Triānas parks – Lullaby For

My Dreammate (Diamond Lullaby)

Triāņi nacionālās atlases finālā piedalīsies jau trešo reizi: jau savā debijas reizē grupa pārsteidza ar atraktīvu priekšnesumu, skatuvisko imidžu un pasmagos ritmos ieturētu dziesmu. Otrajā reizē grupa vairs nebija tumšais zirdziņš un izcīnītā ceturtā vieta vērtējama kā likumsakarība. Arī šoreiz triāņi nebūs peramo zēnu lomā. Dziesmas mūzikas un teksta autore šoreiz vienpersoniski ir grupas vokāliste Agnese Rakovska.

PAR.Ar katru noklausīšanās reizi šī Black Sabbath vai/un Ozija Osborna stilā ieturētā rokbalāde iepatīkas aizvien vairāk, turklāt uz kopējā gaudeno meldiņu fona tā patīkami atšķiras. Ja vēl triāņi trāpīs ar šovu, tad viss būs kārtībā.

PRET.Grūti prognozēt, kā šo dziesmu uztvers vidējais Eirovīzijas fans – laikam jau ar dalītām jūtām –, savukārt šīs dziesmas atbalstītāji varētu būt tie sliņķi, kuri tālruni rokā tā arī nepaņems. Turklāt – pārāk jau nu skaļi vārdi triāņiem konkurentos iegadījušies šogad.

Prognoze: 3./4. vieta.

3. Aisha – What For? (Only Mr.God Knows Why)

Pirms diviem gadiem Aiša nacionālajā atlasē ierindojās otrajā vietā, bet pērn viņai tika prognozēta uzvara. Taču nekā – tikai sestā vieta. Šoreiz viņai savu dziesmu uzticējuši tādi vīri kā Jānis Lūsēns un Guntars Račs, kas jau vien garantē kvalitāti. Arī uz skatuves noteikti būs "pavisam cita Aisha" – pēc piedalīšanās konkursā Jaunais vilnis šī dziedātāja kļuvusi krietni pieaugušāka, taču saglabājusi savu meitenīgo enerģiskumu un eksplozivitāti.

PAR. Praktiski visās klausītāju aptaujās, tostarp arī portāla nra.lv rīkotajās, pirmo vietu ar nospiedošu balsu pārsvaru ir ieguvusi Aisha. Arī no žūrijas pusfrāzēm noprotams, ka šī dziesma viņiem šķitusi galvastiesu pārāka par pārējām. Ja Aisha tieši pirms uzstāšanās neiesprūdīs liftā vai citā slēgta tipa telpā, uzvara būs rokā.

PRET. Nav skaidrs, ko cilvēki saskata šajā dziesmā, ja vien vispār saskata un nebalso tikai "par Aišiņu". ABBA, šansoni un sazin kas tikai vēl viss nenāk prātā, to klausoties, oriģinalitātes nekādas. Un ar to mēs gribam sevi prezentēt Eiropā?!

Prognoze: 1. vieta.

4. Lauris Reiniks – Your Morning Lullaby

Pēc vairāku gadu pārtraukuma uz Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases skatuves nolēmis kāpt vēl viens eiroveterāns – Lauris Reiniks. Pats viņš atlasē uzvarējis tikai vienreiz – trio F.L.Y. sastāvā, bet Laura dziesmas bijušas finālistu skaitā teju vai katru gadu. Izņēmums nebija arī iepriekšējais gads, kad Kristīna Zaharova ar Reinika dziesmu bija finālā, taču... Īrijas atlasē. Tur iegūtā augstā otrā vieta apliecināja to, ka Reiniks pazīst Eirovīzijas drēbi – diez vai citādi īri būtu bijuši gandrīz gatavi nosūtīt uz finālu ārzemniekus.

PAR.Atkal Reinika sirds sadeg neparasti, taču pareizi vien ir – kāpēc meklēt kaut ko jaunu, ja šī formula darbojas. Šis smeldzīgais gabals no nacionālās atlases dziesmām paliek atmiņā vislabāk, arī radiostacijās, to dzirdot, nerodas jautājumi, kas skan. Arī žūrijai pretenzijām nevajadzētu būt. Reiniks : Freimanis = 1:0.

PRET. Pret Reinika personību joprojām daudziem ir neizprotami iebildumi, un, tā kā pie mums balso par vārdiem, nevis dziesmu, tad tas varētu nospēlēt zināmu lomu.

Prognoze: 3./4. vieta.

5. Dons – My Religion Is Freedom

Vēl pirms dažiem gadiem Dons (Artūrs Šingirejs) bija tikai viens no eksfabrikantiem, bet tagad jau viņš ir viens no talantīgākajiem Latvijas jaunā viļņa dziedātājiem. Viņam savu dziesmu uzticējis komponists ar lielo burtu – Zigmars Liepiņš. Krietni mazpazīstamāks ir teksta autors Nikita Kellermans, kurš kā Ņikita Ivanovs kādreiz strādāja pie skandalozā Ojāra Grasmaņa kompānijās Pasadena Group Promotion un Queen Of Stage, taču viņš jau no Dona karjeras pirmsākumiem sadarbojies ar viņu kā tekstu autors.

PAR.Oriģinalitāte, 80. gadu sintezatora skaņas, diskoritmi, uzrunājošs teksts, Dona harisma – to visu sasummējot, rezultātam vajadzētu būt. Kā tas viss izskatīsies uz skatuves, tas vēl ir jautājums.

PRET. Pa visām vīlēm spiežas ārā komponista un vokālista vēlme izlēkt un parādīt eirovīzistiem Kuzjkina māti un vietu, kur vēži ziemo. Pie TV ekrāniem sēdošajiem tas varētu arī nepatikt.

Prognoze: 2. vieta.

6. Konike – Digi digi dong

Dziesmu nekādā valodā (tā gan tiek pieteikta kā senās civilizācijas Konikes cilts valoda) Eirovīzijai piedāvā divi jautri puiši, no kuriem pazīstamākais ir Edijs Šnipke (otrs – Andris Konters). Viņš ir pazīstams mūziķis – vismaz dzimtajā Liepājā, kurš darbojies grupā Willow Farm, Fēliksa Ķiģeļa pavadošajā sastāvā, pie Ivo Fomina un pat leģendārajos Līvos, bet plašāka auditorija par Šnipki uzzināja pirms pāris gadiem šovā Zvaigžņu lietus, kurā viņš kopā ar Lieni Zostiņu guva labus panākumus.

PAR.Visticamāk, šī dziesma piesaistīs tā sauktos protesta balsotājus. Arī Liepāja ir nopietns spēks.

PRET. Pērn Šnipke ar tiešām labu dziesmu netika pat finālā, bet šoreiz viņu zāģēs arī žūrija. Turklāt – pelnīti zāģēs, jo šādā stilā Eirovīzijā varēja māžoties pirms gadiem pieciem.

Prognoze: 9./10. vieta.

7. H2O – When I Close My Eyes

Šo dziesmu sacerējuši Staņislavs Judins (mūziku) un Jānis Strapcāns (teksts), kuri ir grupas H2O kodols. Abiem ir muzikālā izglītība, savukārt H2O nosaukums pirms pāris gadiem tika locīts viņu sensacionāli lipīgā hita Uzmini nu sakarā – tas bija tā laika abrakadabra. Grupa uz neilgu laiku gan pajuka, taču tagad ir atgriezusies, un Eirovīzija būs savdabīgs atspēriena punkts tās tālākajā karjerā.

PAR.Rāms, mierīgs gabals. Šī varētu būt laba alternatīva tiem, kas noguruši no augstās mākslas Eirovīzijas izpratnē.

PRET. Interesanti, kādas tad bija žūrijas vērtējumā 11., 15. vai 25. vietā palikušās dziesmas, ja tik bezcerīgs gabals ir ticis finālā?

Prognoze: 9./10. vieta.

8. Kristīne Kārkla-Puriņa – Rišti rašti

Ja godīgi, tad Kristīne Kārkla-Puriņa bija vienīgā, kuras vārds no finālistiem līdz šim Neatkarīgās apskatniekam bija svešs, taču viņai ir diezgan iespaidīgs CV: Kristīne studē etnomuzikoloģiju, ir folkgrupu Ceiruleits, Vilkači un Laimas Muzykanti dalībniece. Viņa ir piedalījusies dažādos projektos arī kopā ar Skandiniekiem un Iļģiem, kā arī dažādās teātra izrādēs un mūzikas albumu ierakstos. Dziesmas autora Raimonda Tigula vārds komentārus neprasa (savulaik viņš kopā ar Jāni Stībeli darbojās duetā Shake & Bake, taču nu jau vairākus gadus ir latvju zemē labākais ambient un elektroakustiskās mūzikas pārstāvis), savukārt tekstu radījis Valts Ernštreits, kurš brīvi runā latviešu, igauņu, lībiešu, krievu, angļu un somu valodā, pārzin vācu, ungāru, serbohorvātu un lietuviešu valodu. Ernštreita piesaiste šim projektam bija vitāli nepieciešama, jo Rišti rašti ir dziesma lībiešu valodā.

PAR.Eirovīzijā folkmūzika pēdējos gados guvusi itin labus panākumus, to varētu arī Rišti rašti. Kvalitatīva dziesma.

PRET. Diez vai latvju eirovīzisti jau ir izauguši līdz tādam līmenim, lai spētu godam novērtēt šo dziesmu. Iespējams, par labu nenāks arī iepriekš pašu lībiešu saceltais plaģiātisma skandāls.

Prognoze: 5./8. vieta.

9. Ivo Grīsniņš-Grīslis – Because I Love You

Diez vai kāds atminas Ivo Grīsniņa-Grīšļa darbošanos itin perspektīvajā rokgrupā Marce, taču viņa māžošanās ar puišu komandu Prego diemžēl būs katra atmiņā. Šoreiz gan būtiskākais – kurš ir dziesmas autors, bet tas ir kādreizējais Time After Time, tagadējais Prāta vētras basģitārists Ingars Viļums. Ar Prego Ivo divas reizes bija iekļuvis nacionālās atlases finālā, bet pērn viņš tajā startēja tandēmā ar dziedātāju Ivetu Baumani, izpildot Viļuma dziesmu Tic Tac.

PAR.Pārfrāzējot krievu teicienu, "izdari vienkāršāk, un tauta pavilksies". Te nudien nav nekā lieka, dziesma ir atmiņā paliekoša, un tas simpatizē.

PRET. Interneta komentāros un arī speciālistu valodās par šo gabalu ir pārsteidzoši sliktas atsauksmes. Turklāt neticami, ka Grīsniņš-Grīslis uz skatuves spēs parādīt kaut ko tādu, lai nerastos vēlme šajā laikā doties uz virtuvi uzsmēķēt.

Prognoze: 5./8. vieta.

10. Kristīna Zaharova – Snow In July

Vienai no perspektīvākajām jaunās paaudzes dziedātājām, 20 gadus vecajai Kristīnai Zaharovai dziesmu radījis Jānis Strazds, kas pazīstams pēc sadarbības ar Andri Ērgli. Savukārt teksts ir Guntara Rača roku (un galvas) darbs. Tātad – ļoti spēcīgs radošais trio.

PAR.Ja joprojām pastāv mīts par neesošo Eirovīzijas formātu, tad šī dziesma tam varētu būt visatbilstošākā. Skaista meitene ar teicamu balsi, turklāt uzstāsies pēdējā, tātad klausītāju atmiņā iespiedīsies vislabāk – tie būs priekšnosacījumi, kas palīdzēs Kristīnai ieņemt augstāku vietu.

PRET. Pēc šādu dziesmu noklausīšanās gribas teikt: "Nu un tad?" Fona gabals, nekas vairāk.

Prognoze: 5./8. vieta.

***

VIEDOKLIS

Jānis Šipkēvics, grupa Cosmos (Eirodziesmas 2006 uzvarētāji)

– Esmu dzirdējis šā gada Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases dziesmas, taču, iespējams, ne visas. Nejūtos tāds eksperts, lai kādam kaut ko ieteiktu, taču ir vairākas labas dziesmas, un viena no tādām ir Triānas parkam, kas ir forša grupa, taču – vai šī dziesma ir piemērota Eirovīzijai, kuras auditorijai ir īss pacietības mērs ar šauru vēlmi iedziļināties kādā priekšnesumā uz laiku ne ilgāku par reklāmas pauzi... Kura dziesma ar godu izvedīs Latviju, ir grūti spriest, es nekad neesmu sapratis, kas ir tā maģija, kas liek skatītājiem balsot par konkrētu dziesmu.

Jo vairāk gadus vēroju, kas notiek Eirovīzijā, jo aizvien grūtāk ir saprast, kas tai ir labs, kas – piemērots. Vai šis konkurss tiešām ir tā latviešu lielā iespēja izsisties pasaulē? Vai tie, kas piedalās, bet uz lielo finālu netiks, to citā veidā nespēs? Vai tā ir visloģiskākā recepte, kā mūziķis var izbrist lielajos ūdeņos? Jo Eirovīzija ir konkrēta auditorija, kas tevi izcels saulītē, bet vai varēsi pēc tam doties pie tiem, pie kuriem patiešām gribēji doties un šī iemesla dēļ piedalījies Eirovīzijā? Rietumos ieraksts personīgajā CV par piedalīšanos šajā konkursā ir diezgan diskutabls – ne visi to uztver kā panākumu.

Manuprāt, lielās līnijās Eirovīzija tomēr ir izklaides konkurss – tas nekad nav bijis un nekad arī nebūs mūzikas konkurss. Eirovīzija ir kā amerikāņu kalniņi – izklaide, lai skatītāji var paspaidīt TV pulti un mobilā telefona pogas. Pie mums to ņem pārāk nopietni. Nevajag meklēt dzīves jēgu tur, kur tās nav, nevajag mēģināt saskatīt to, kā nemaz tur nav, tad pēc tam arī nebūs tās mieles, ka esam ne tā parādīti, ne to vietu ieguvuši.

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais