Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Izklaide

Pirmo reizi – Muzeju nakts atklājumi

© F64

Muzeju nakts, kas šogad ir 21. maijā, ik gadu pulcē daudzus tūkstošus interesentu, un katru gadu šajā pasākumā piedalās arvien jauni dalībnieki, kas ir gatavi vērt durvis apmeklētāju tūkstošiem. Arī šogad, kad Muzeju nakts moto ir Durvis, Latvijā varēs atrast līdz šim naktī publiski neatvērtas vietas un piedalīties interesantos, aizraujošos vai labdarības pasākumos un akcijās.

Pārdaugavā pie Valsts asinsdonoru centra no pulksten 19 līdz 22 speciālā autobusā būs iespēja ziedot asinis. Ziedotājus un vienkārši apmeklētājus portretēs karikatūrists Kristaps Auzenbergs, dāvinot karikatūras (no pulksten 20 līdz 22), laiku varēs kavēt arī akustiskajā koncertā.

Alus darītava Aldaris sestdienas naktī pirmo reizi plašākai publikai atvērs savulaik atomkaram sagatavotas patvertnes durvis. Bunkurs ir būvēts 20. gadsimta 80. gados, un tajā ir saglabāts viss autentiskais pazemes aprīkojums: autonoma ventilācijas sistēma, kanalizācija, pirmās palīdzības stūrītis, gāzmaskas, segas, guļvietas u.c. Pirmo reizi Muzeju nakts apmeklētājiem tiks dota iespēja apskatīt pilnīgi visu Latvijas Nacionālā vēstures muzeja pamatekspozīciju pagaidu mājvietā Brīvības bulvārī 32. Vēstures interesenti varēs līkumot pa trim desmitiem zāļu, kuros izvietoti ap 10 000 priekšmetu. Pat iepriekšējā ekspozīcijā Rīgas pilī nebija tik daudz vēsturisku dārgumu izstādīts.

Muzeju naktī šogad iesaistās Lūznavas muiža ar savu devīzi Atver durvis uz mūsu! Pēc koncerta, ekskursijas un citiem izklaidējošiem pasākumiem muižas viesus aizvadīs pusnaktī ar nakts zupas baudīšanu parkā. Stradu pagasts Muzeju naktij ir pieteicis Stāķu novadpētniecības muzeju, kur varēs ne tikai novērtēt ekspozīciju, bet arī pulksten 20 noskatīties filmu Dzintara latvietis - 87.

Ar dzelzceļnieku formastērpu parādi šogad pārsteidz Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejs - to varēs vērot sestdien pulksten 20 un 22. Muzeju naktī dzelzceļnieku formas un laikmeta tērpu modeļu lomā iejutīsies a/s Latvijas dzelzceļš darbinieki. A/s Latvijas dzelzceļš par godu dzelzceļa 155. jubilejai Latvijas iedzīvotājiem sagādājusi interesantu programmu - Dzelzceļa transportlīdzekļu parādi, kas ilgst no 20. līdz 22. maijam. Tās laikā pirmo reizi apskatei Rīgā, Krustpilī un Daugavpilī būs aplūkojamas un izpētāmas gan jaunās, modernizētās dīzeļlokomotīves, gan sliežu ceļu uzturēšanas darba mašīnas, gan restorāna un kupeju vagoni. Piemēram, iedzīvotāji varēs izpētīt jauno, moderno un komfortablo kupejas vagonu, kas izgatavots 2015. gadā.

Dzelzceļa transportlīdzekļu parādi atklāj piektdien, 20. maijā, pulksten 14 Rīgā, Centrālajā dzelzceļa stacijā (1. perons, 11. ceļš), un tā būs apskatāma līdz pulksten 21. Savukārt sestdien visas Muzeju nakts garumā no pulksten 19 līdz pat vieniem naktī apskatei tiks piedāvāta tvaika lokomotīve, pagājušā gadsimta 70. gadu salonvagons, dīzeļlokomotīve, manevru lokomotīves un divasu segtais vagons.