RECENZIJA: Jean-Michel Jarre - "Electronica 2: The Heart Of Noise"

© publicitātes

Kad pērn oktobra vidū elektroniskās mūzikas guru, 67 gadus vecais Žans Mišels Žārs izdeva «Electronica» pirmo daļu, viņš solīja, ka šogad nāks klajā arī otrā daļa. Solīts makā krīt – maija sākumā veikalu plauktos parādījusies «Electronica 2». Pēc skaita tas ir deviņpadsmitais francūža studijas albums.

Astoņus gadus Žārs neko nebija izdevis, bet nu divi ripuļi pusgada laikā - produktīvi! Tāpat kā «Electronica 1», arī otrajā daļā skaņdarbi lielākoties tpuši kopdarbā ar kādu pazīstamu vārdu. To skaitā ir Garijs Ņūmens, «Pet Shop Boys», «Peaches», «Primal Scream», Sindija Lopere, «The Orb», «Yello», Sebastjēns Teljē, Džefs Mills un daudzi citi. Īpašs pārsteigums ir kompozīcija «Exit», kurā izmantoti pasaulē slavenākā spiega, uz ārzemēm aizmukušā bijušā CIP darbinieka Edvarda Snoudena runas fragmenti. Šī albuma nosaukums esot aizgūts no itāļu futūrista Luidži Rusolo 1913. gadā publicētā manifesta «The Art Of Noise», kurā lielu uzmanību velta mūzikas evolūcijai un konkrēti eksperimentiem ar elektroniku un citām tehnoloģijām, aicinot mūziķus nebaidīties un izmantot tās daudz plašāk. Ko Žans Mišels Žārs arī dara.

PAR. Elektroniskās mūzikas lauciņā Žanam Mišelam Žāram nav līdzīgo. Popsīgi interesantas sanākušas «Brick England» (ar «Pet Shop Boys») un «Here For You» (ar Gariju Ņūmenu), elektroniskajā jomā izceļas sadarbībā ar vācu komponistu Hansu Cimmeru tapusī «Electrees» un paša Žana Mišela Žāra sologabals «Falling Down», ļoti savdabīga ir «Why This, Why That And Why» ar grupas «Yello» neatkārtojamo vokālistu Dīteru Meieru trumpī.

PRET. Ja «Eelectronica 1» iekļautajā skaņu materiālā bez pūlēm varēja atrast vismaz četras vai piecas kompozīcijas, kuras atzīmēt kā ieteicamas, tad otrajā daļā sagrabināt pat vienu jau bija problēmas. Šķiet, otrajai daļai Žanam Mišelam Žāram «benzīns» tomēr ir aptrūcies. Sindiju Loperi šim albumam vispār nevajadzēja laist lielgabala šāviena attāluma tuvumā.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.