RECENZIJA: Apēdājs - "Sēras"

© publicitātes

Pat grūti atminēties, kad pirmoreiz uz skatuves tika redzēta grupa „Apēdājs”: tas bija leģendārajos „robinsonos”, vokālistam Artūram Jakovļevam bija tikai 14 gadu, taču viņš ķērca tādā nebalsī, ka varētu izraisīt pat Krisa Bārnsa un Džona Tardija cieņu.

„Apēdāja” oficiālajā biogrāfijā minēts, ka grupa pastāv no 1996. gada - tas tā varētu būt. Uz kādu laiku „apēdāji” gan bija pamiruši, taču pirms kādiem sešiem gadiem atdzīvojās, turklāt ar vērienu: nospēlēti neskaitāmi koncerti, 2012. gadā izdots debijas albums „Mana vārna”, bet nupat klajā nācis otrais ripulis „Sēras”. Grupas sastāvā ir tikai trīs vīri, toties kādi: Artūrs Jakovļevs (balss, ģitāra), „dzelzs vilku” kādreizējais oriģinālā sastāva dalībnieks Armands Butkevičs (bass) un Lauris Polinskis (bungas), kas pazīstams pēc darbošanās grupās „Frailty”, „Malduguns” un citās. „Cilvēki sēro par nāvi, salauztām attiecībām vai zaudētu nevainību. „Apēdājs” sēro par sagrozīto realitāti, propagandu un sabiedrības apziņas kropļošanu. Cilvēki piedzimst laimīgi, bet informācija 140 zīmēs viņus padara viegli ievainojamus, un tas ir skumji,” stāsta Artūrs. Albumā apkopotas vienpadsmit dziesmas dzimtajā valodā. „Sēras” nupat jau atrādītas Jelgavā, savukārt Rīgā prezentācijas koncerts paredzēts 27. maijā klubā „Nabaklab”.

PAR. „Apēdāji” labā nozīmē skan kā „Dzelzs vilks” filiāle. Tiesa, ja „vilkiem” tiek piedēvēts seksroka muzikantu tēls, tad „apēdāju” stilu varētu saukt par pesimistiski drūmu paģiru pornoroku. Iepriekšējā albumā sākotnēji kaitinoša, bet vēlāk ārkārtīgi lipīga izrādījās dziesma „Viegla laime”, bet šajā diskā tās pēdās varētu sekot „01” ar piedziedājumu „brīdinājuma šāviens galvā - trīsreiz, brīdinājuma šāviens galvā - vēlreiz”. Ir vēl arī citi gluži labi gabali, piemēram, „Nebūs labi”, „Melnais saraksts” , „Tik agri” vai „Tu aizej lēnām”.

PRET. Vai nu tāpēc, ka „apēdāji” ir tikai trīs vai citu iemeslu dēļ, bet viņi joprojām skan kaut kā primitīvi. Tracinošākā lieta gan ir teksti, kas dziesmās bieži atkārtojas kā tādiem „poperiem”, piemēram, dziesmā „Heroīns” piedziedājums četru minūšu laikā atkārtojas septiņas (!) reizes.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.