Eirovīzijā klāt mums izšķirošie notikumi

FAVORĪTS. Eirovīzijas dziesmu konkurss šogad norisinās jau 61. reizi, kopumā tajā piedalās 42 dalībvalstis. Pagaidām līdera lomā izvirzījies Krievijas pārstāvis Sergejs Lazarevs © Scanpix

Šodien, 12. maijā, Stokholmas Globe Arena notiks Eirovīzijas dziesmu konkursa otrais pusfināls, kuram pie mums noteikti tiks pievērsta daudz lielāka uzmanība nekā otrdien notikušajam pirmajam – uzstājas arī mūsu Justs.

Ja iepriekšējos gados uz izlozi Latvijā raudzījās ar bažīgu aci - nav noslēpums, ka uzstāties pirmajiem kā savulaik PeR ir krietni nepateicīgāka lieta nekā noslēgt visu konkursantu parādi, tad šoreiz ziņa par to, ka Justs kāps uz skatuves kā pirmais, lielas emocijas neizraisīja. Ja nenotiek kāda dabas katastrofa vai vispārējs balsotāju un arī žūrijas vienlaicīgs prāta aptumsums, tad Justam finālā ir jābūt. Pat vēl vairāk - viņam ir visas cerības tikt kronētam par piekto (vai pat augstāk) visu laiku augstākās latvju pārstāvju vietas ieguvēju Eirovīzijā. Pagaidām šis tops ir šāds: Marija Naumova (1. vieta, 2002. gads), Prāta vētra (3. vieta, 2000. gads), Valters & Kaža (5. vieta, 2005. gads) un Aminata (6. vieta, 2015. gads). Aminatas sacerētajai dziesmai Heartbeat Justa izpildījumā tiek prognozēta septītā vieta.

Pēc bukmeikeru domām, šogad par uzvarētāja titulu Eirovīzijas dziesmu konkursā reāli cīnīsies divas pārstāves - Krievija ar Sergeja Lazareva izpildīto dziesmu You Are The Only One (to dāsnu roku sniedzis pats Filips Kirkorovs) un Francija ar mūziķa Amira paša sacerēto un izpildīto J’ai cherché. Tuvākā sekotāja abām līderdziesmām ir Austrālija, kas Eirovīzijai deleģējusi 2013. gada X Factor uzvarētāju Dami In un dziesmu Sound Of Silence. Nākamie - Zviedrija, Malta un dīvainā kārtā arī Bulgārija. Par to, ka bukmeikeri savu drēbi zina, varēja pārliecināties jau pirmajā pusfinālā, kad Sergejs Lazarevs konkurentus būtībā nokautēja. Kā zināms, 50% eirovērtējuma dod žūrija, bet otrus 50% - skatītāji. Žūrijai piesieties krievu dziesmai it kā nebūtu nekāda pamata, savukārt tas, ka jebkurā Eiropas valstī mitinās varen plaša attiecīgās nācijas diaspora, Lazarevam dod argumentētu iemeslu sevi jau tagad uzskatīt par uzvarētāju. Protams, intriga ir iespējama.

No pirmā pusfināla tālākai cīņai sestdien, 14. maijā, notiekošajā finālā bez Krievijas kvalificējās arī Azerbaidžānas, Nīderlandes, Ungārijas, Horvātijas, Austrijas, Armēnijas, Čehijas, Kipras un Maltas pārstāvji. Igaunis Juri Potsmans pusfināla barjeru diemžēl nepārvarēja. Mūsu Justa konkurenti otrajā pusfinālā būs Albānijas, Austrālijas, Baltkrievijas, Beļģijas, Bulgārijas, Dānijas, Maķedonijas, Gruzijas, Īrijas, Izraēlas, Lietuvas, Norvēģijas, Polijas, Serbijas, Slovēnijas, Šveices un arī Ukrainas pārstāvji. Iesākumā jātiek desmitniekā, bet pēc tam - gaidām sekmīgu sniegumu arī finālā!



Izklaide

Kādu laiciņu nekas nebija dzirdēts no abām konkurējošajām mūzikas gada balvu rīkotājnometnēm – Elitas Mīlgrāves “Zelta mikrofona” un revolucionārās “Gammas”, taču izskatās, ka šajās nedēļās šī klusuma pauze tiks aizpildīta ar uzviju. Ņemiet popkorna tūtes un glāzes ar dzērieniem, iesēdieties ērtāk krēslos un šūpuļtīklos, izklaižu organizētāji gādās par izklaidēm!  

Svarīgākais