RECENZIJA: The 69 Eyes - "Universal Monsters"

© publicitātes

Somu «glam & gothic» roka pārstāvju «The 69 Eyes» vārds šobrīd pie mums aktualizējies saistībā ar to, ka augustā (ja precīzāk, tad 13. augustā) grupa uzstāsies četras dienas ilgajā festivālā «Kubana» Lucsavsalā.

Nupat iznācis viņu jaunākais albums, kas pēc skaita «The 69 Eyes» karjerā ir jau vienpadsmitais. Tas rakstīts grupas studijā «Back Cave» Helsinkos, producenta Džonija Lī Maikla aizgādā - šis vīrs ar somu grupu ir strādājis arī iepriekš. «Pagājuši 15 gadi kopš albumu «Blessed Be» un «Paris Kills» ierakstiem, pie kuriem mēs strādājām kopā ar producentu Džoniju Lī Maiklu šeit, Helsinkos. «Universal Monsters» var uzskatīt par šo albumu turpinājumu. Neviens cits šāda veida mūziku nespēlē,» apgalvo «The 69 Eyes» vokālists Jirki 69, civilajā dzīvē pazīstams kā Jirki Peka Emils Linankivi. Par grupu: tā pastāv no 1989. gada, sastāvā ir pieci vīri, kas slēpjas zem īpatnējiem pseidonīmiem, piemēram, Jyrki 69, Jussi 69, Timo-Timo un tamlīdzīgi. Tiesa, tas ir diezgan tālredzīgi, jo rietumnieki droši vien salauztu mēli, mēģinot izrunāt, piemēram, basista Archzie īsto vārdu, kas ir Arto Veinē Ensio Ojajervi... «The 69 Eyes» galvenais trumpis ir Jirki 69 dobjais, kā no pazemes dzīlēm nākošais, vokāls un gotiskā rokmūzika ar kopkoriem un citiem melodiskiem elementiem. Iespējams, neviens cits tiešām šāda veida mūziku nespēlē - vismaz tik augstā līmenī ne.

PAR. Kādu laiku nebija sanācis pievērsties «The 69 Eyes» daiļradei, tāpēc šis albums ir ļoti patīkams pārsteigums. Ja savas darbības sākotnējā posmā šī somu grupa vairāk atgādināja «The Sisters Of Mercy» (starp citu, arī tad viņi spēlēja ļoti interesanti), tad tagad viņi ir kļuvuši smagnējāki, pārspējot arī savus daudz slavenākos novadniekus no «HIM» - tuvākas paralēles drīzāk varētu vilkt ar nu jau pajukušo Somijas grupu «Charon». Laba ir albumu ievadošā dziesma «Dolce Vita», bet pašas spožākās pērles ir diska vidusdaļā - «Miss Pastis», «Shallow Graves» un «Jerusalem». Tāpat nav ne vainas arī melodiskajai «Never». Īpatnēja un grupai netipiska ir albumu noslēdzošā «Rock’n’roll Junkie». Koncertā šim materiālam vajadzētu izklausīties pavisam labi, gaidām Lucsavsalā!

PRET. Ir arī pa kādam slābanam gabalam, līdz pašai pilnībai te stipri tālu. Bet diez vai kāds to arī no «The 69 Eyes» gaidīja.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.