Rosinot cilvēkos lielāku vēlmi lasīt grāmatas, izsludina lasīšanas gadu

Ar devīzi "Vairāk nekā viena dzīve" 2010.gadu izsludina par lasīšanas gadu.

Līdz gada beigām Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā būs atvērta grāmatu siena, kas ļaus cilvēkiem ieskatīties, pašķirstīt un arī palasīt Latvijas izdevniecību piedāvātās grāmatas.

Savas grāmatas lasītājiem grāmatu sienā piedāvā izdevniecības "Zvaigzne ABC", "Jumava", "Valters un Rapa", kā arī "Jāņa Rozes apgāds".

"Mācoties tikai no savas pieredzes, mēs katrs pieļaujam vienas un tās pašas kļūdas. Grāmatas mums ļauj katram izdzīvot vairāk nekā vienas dzīves pieredzi, izspēlēt dažādas lomas un atrast savu īsto ceļu," uzsver lasīšanas gada idejas autore un reklāmas aģentūras "Publicis Riga" direktore Andra Treibaha.

Lasīšanas gada organizatoru vēlme ir ne tikai mudināt sabiedrību lasīt grāmatas, bet arī mainīties ar draugiem vai paziņām ar jau izlasītām un interesantām grāmatām.

Lasīšanas gada patrons ir kultūras ministrs Ints Dālderis. "Kultūras ministrija lasīšanas veicināšanu izvirza kā svarīgu prioritāti un aicina sabiedrību līdzdarboties šajā iniciatīvā gan ar grāmatu lasīšanu, gan ar dažādu aktivitāšu atbalstīšanu, kas veicinātu grāmatu lasīšanu. Šī lieliskā iniciatīva sakrīt arī ar visā pasaulē UNESCO pasludināto Starptautisko kultūru tuvināšanās gadu. Tieši tāpat kā tieša saruna, dialogs, arī grāmata ir tilts, lai labāk izprastu sevi, citas kultūras, iepazītu citas pasaules, pieredzes un idejas," lasīšanas gada atklāšanas pasākumā teica Ints Dālderis.

Kultūras ministrs arī uzsvēra, ka ministrija, iestājoties par grāmatu lasīšanas nozīmīgumu, panākusi arī pievienotā vērtības nodokļa likmes samazināšanu grāmatām līdz 10%, paužot cerību, ka arī tas palīdzēs grāmatu lasīšanas veicināšanai. "Lasīšanai nav nepieciešama augstākā izglītība, kā arī lasāmajai grāmatai ne vienmēr ir jābūt sarežģītai. Vienalga, vai cilvēks lasa Šekspīru vai Hariju Poteru, tiek bagātināta lasītāja iztēle, paplašināts vārdu krājums un iegūta jauna emocionāla pieredze. Lasīšana bagātina ne tikai mūsu ikdienu, bet katram dod iespēju izdzīvot vairāk nekā vienu dzīvi," pauda Ints Dālderis.

Lasīšanas gada laikā iecerēti dažādi pasākumi - tiks veicināta grāmatu klubu veidošanās, grāmatnīcu un bibliotēku apmeklēšana, bet īpaša uzmanība tiks pievērsta zēnu lasīšanas veicināšanai. Tiks rīkotas reklāmas aktivitātes uz ielām, organizēti grāmatas apmaiņas punkti un citas aktivitātes, kurām var sekot līdzi projekta mājaslapā "www.vairaknekavienadzive.lv".

Lai izpētītu lasīšanas paradumus Latvijas sabiedrībā, šā gada sākumā pētījumu aģentūra "Compass" sadarbībā ar "VisiDati.lv" veica pētījumu, aptaujājot Rīgas un tās apkaimē dzīvojošu 450 respondentus.

Pētījums atklāj, ka 36% no aptaujātajiem lasa regulāri - katru dienu vai vairākas reizes nedēļā, bet 32% aptaujāto atzina, ka lasa reti - dažas reizes gadā vai pat retāk. Pie pirmās grupas vairumā gadījumu pieder sievietes, savukārt otrās - vīrieši. 53% no tiem respondentiem, kuri lasa grāmatas, to dara vismaz vienu reizi nedēļā.

Populārākā lasāmviela ir daiļliteratūra, kas ir īpaši iecienīta sieviešu vidū. Vīrieši savukārt dod priekšroku zinātniskajai un praktiskajai literatūrai. Aptaujātie arī atzīst, ka svarīgākie grāmatu izvēles kritēriji ir interese par grāmatu un ieteikums no apkārtējiem, secināts pētījumā.

Visvairāk ikdienā lasītās grāmatas ir tieši bērnu literatūra, kas skaidrojams arī ar to, ka vecāki saviem bērniem lasa priekšā grāmatas. Savukārt augstākā lasīšanas regularitāte ir memuāriem, bet zemākā lasīšanas regularitāte ir uzziņu un praktiskajai literatūrai.

Izklaide

Mūzikas un drāmas telpas «OratoriO» jauniestudējums «4» ir skaudrs un nežēlīgs, taču arī ar mīlestību piepildīts divu cilvēku attiecību stāsts. «Tas ir mūsu visu dvēseles striptīzs,» saka šā jauniestudējuma režisore, Mūzikas un drāmas telpas «OratoriO» vadītāja Rēzija Kalniņa. Ar šo izrādi viņa atbrīvojas no visām savas pagātnes attiecībām, atklājot, ka tajās bijusi arī vardarbība.

Svarīgākais