44% Latvijas iedzīvotāju vislabprātāk ceļo ar savu transportlīdzekli

© F64

Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku ceļošanai paši ar savu transportlīdzekli – tā liecina apdrošināšanas sabiedrības ERGO veiktā aptauja. Tajā 44% aptaujāto atbildēja, ka visbiežāk ceļojumā dodas ar savu transportlīdzekli. 27% aptaujas dalībnieku visbiežāk ceļojumos izvēlas doties ar lidmašīnu, savukārt ar autobusu – piektā daļa.

Arī ERGO speciālistu novērojumi liecina, ka arvien vairāk Latvijas iedzīvotāji brīvdienas izvēlas pavadīt ceļojumos ar auto, un, īpaši tuvojoties garākām svētku brīvdienām vai skolēnu brīvlaikos, pieaug ceļojumu apdrošināšanas pieprasījums. Novērots arī, ka šie ceļojuma braucieni ar savu auto visbiežāk tiek veikti uz kaimiņvalstīm vai tuvējām Eiropas valstīm, un tie ir pašu ceļotāju plānotibraucienikopā ar ģimeni vai draugu lokā.

“Iegādājoties ceļojumu apdrošināšanu, klienti arvien biežāk izvēlas polises segumā ietvert bagāžas apdrošināšanu. Ja brīvdienu ceļojums iecerēts ar savu auto, tā ir īpaši svarīga izvēle, jo viens no lielākajiem riskiem saskaņā ar ERGO datiem ir tieši bagāžas jeb mantu zādzība gan no auto salona, gan citās situācijās ceļojuma laikā,” stāsta ERGO Risku parakstīšanas departamenta direktors Ritvars Heniņš, norādot, ka vēl būtiskāks aspekts ir medicīnisko izdevumu segums ceļojuma laikā, kas nereti tiek piemirsts, braucot ar auto.

Taču ERGO tieši medicīniska rakstura atlīdzību pieteikumi ceļojumu apdrošināšanā tiek saņemti visvairāk – par dažādām traumām un akūtām saslimšanām, piemēram, vēderkaitēm un vīrusu saslimšanām.

Saskaņā ar ERGO datiem Latvijas ceļotājiem dārgākie medicīnas pakalpojumi Eiropāir Austrijā un Itālijā. Vidējā atlīdzība par negadījumiem šajās valstīs ir ap 900 eiro, kamēr pārējās Eiropas valstīs vidēji ap 550 eiro.Lielākās Latvijas ceļotājiem izmaksātās atlīdzības joprojām ir ASV – vidējā izmaksātā summa ir ap 5700 eiro. Savukārt ar vismazākajiem izdevumiem saskaras tūristi bijušajās NVS valstīs – šeit vidējā ERGO izmaksātā atlīdzība ir vien 100 eiro.

Biežāko ceļojumu negadījumu raksturs ik gadu ir līdzīgs. Ēģiptē, Turcijā un Taizemē ceļotāji visbiežāk saindējas ar ēdienu. Tāpat arī dažādās siltajās zemēs nirēji un citi atpūtas cienītāji pie jūras nereti cieš no jūras ežiem. Austrijā un Itālijā pārsvarā tiek fiksētas roku un kāju traumas, kas gūtas slēpojot. Brazīlijā un Portugālē raksturīgi apzagšanas gadījumi. Pēdējos gadosizteikta tendence ir dažādu elpceļu infekciju, arī gripas gadījumu skaita pieaugums – īpaši tas novērots Spānijā. Savukārt gariem ceļojumiem ar vairākiem pārlidojumiem raksturīga bagāžas aizkavēšanās, bojājumi vai pat tās nozaudēšana.

Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais