RECENZIJA: Carnival Youth - "Propeller"

© publicitātes

Šā brīža apspriestākais jaunums latvju mūzikā – tikai piecus gadus pastāvošās, taču ātrvilciena tempos uz augšu joņojošās grupas «Carnival Youth» otrais studijas disks.

Kā zināms, par sava debijas ripuļa «No Clouds Allowed» (2014) panākumiem grupa šā gada sākumā tika pie «European Border Breakers» balvas, tāpēc jaunā garadarba gaidībām bija teju vai starptautisks mērogs. Jaunā albuma producents ir Gatis Zaķis, albums ierakstīts «Face White Studios» Viļņā. Lai sagatavotu materiālu, «Carnival Youth» mūziķi Edgars un Emīls Kauperi, Roberts Vanags un Aleksis Luriņš uz nedēļu vai divām bija sevi iespundējuši vairākās radošajās nometnēs draugu lauku mājās, piemēram, Ķekavas pusē pie Shipsi jeb Jāņa Šipkēvica juniora, Kuldīgas «Līčos» («Mēs tur esam bijuši jau kādās sešās nometnēs, esam «Līču» veterāni»), kā arī Imanta Ziedoņa mājā Murjāņos. Protams, lielākais darbs risinājās kopā ar Gati Zaķi studijā Viļņā («Tur bija viss, kas mums vajadzīgs»). Lietuvas galvaspilsētā mūziķi dzīvojuši hostelī un katru rītu gājuši 3,7 kilometrus līdz ierakstu studijai («Kāda pusstunda vai 40 minūtes tika pavadītas ceļā, lai izvēdinātu galvu no miega»). Rezultāts – 11 jaunas dziesmas. Labi, ka šeit nav nevienas dziesmas latviski (iepriekšējā albumā bija divas un sačakarēja visu ripuli) - «karnivāļi» latviski ir tā pati «Prāta vētra», tikai krietni sliktākā versijā.

Aprīļa beigās «Carnival Youth» uzsāks Eiropas turneju, kuras ietvaros koncertēs Polijā, Čehijā, Slovākijā, Slovēnijā, Vācijā, Austrijā, Šveicē, Beļģijā, Francijā, Igaunijā un Lielbritānijā. Jāatzīmē, ka Briselē 8. maijā grupa būs īpašie viesi Endrjū Bērda koncertā, savukārt 20. maijā «Carnival Youth» spēlēs Londonā, leģendārajā koncertzālē «Koko», «NME Club Night» ietvaros, bet 21. maijā mūzikas industrijas konferencē-festivālā «The Great Escape» Braitonā. Paradoksāli, taču dzimto zemi ar koncertiem «karnivāļi» aplaimos krietni vēlāk – pirmā uzstāšanās laikam sanāks tikai «Positivus Festival» ietvaros, bet pati koncerttūre ieplānota gada beigās. Paredzēts, ka pirmais «Carnival Youth» koncerts būs Vidzemes koncertzālē «Cēsis» (3. novembrī), pēc tam - Jelgavas «kreklos», Latgales vēstniecībā «Gors» Rēzeknē, «Multiklubā» Valmierā, «Jūras vārtos» Ventspilī un «Fontaine Palace» Liepājā, bet noslēguma akords būs 26. novembrī «Palladium» koncertzālē Rīgā.

PAR. Absolūti kvalitatīvs un starptautiskajiem standartiem atbilstošs darbs. Pārfrāzējot bēdīgi slaveno basketbolistu saukli «tagad vai nekad!», par «karnivāļu» veikumu jāsaka «ja ne viņi, tad neviens!». Proti, «Prāta vētras» rietumu vilciens jau sen aizgājis, savulaik perspektīvie «Instrumenti» šobrīd dalās kā amēbas un tālākus mērķus acīmredzami vairs neizvirza, «The Sound Poets» nav domāti starptautiskam tirgum, bet tikai 20 gadus jaunie «Carnival Youth» puiši gan spējīgi uz lielām lietām. Kas tad mums te ir? Dziesmas «Connection Lost» un «Surf» neatpaliek no atzinību jau iemantojušajām «Never Have Enough» un «Brown Eyes And All The Rest» no debijas albuma, bet «Seagulls On Bicycles» laikam ir labākā dziesma, ko «Carnival Youth» jebkad radījusi. Perfekts ir arī psihedēliskās noskaņās ieturētais «Fooling Myself» - albumā tā spēku varbūt arī nejūt, bet «dzīvajā» tas skan zvērīgi labi. Vēl – «Hunting For The Sun» ar taustiņu partiju kulminācijā (Roberta nopelns) un mistiskā «1Q7/4», kur, tāpat kā visā albumā, sevi teicami pierāda Aleksis. Atzīmēšanas vērtas ir vēl pāris dziesmas, piemēram, «Youth Is Gold» un «Flowers». Šis ir labākais, kas pēdējos gados Latvijā izdots.

PRET. Biedējoši rietumnieciski – laikam tā to varētu saukt. «No Clouds Allowed» neapšaubāmi nebija tik kvalitatīvs, taču tajā bija vairāk individualitātes. Šajā albumā kopējā noskaņa un it īpaši atsevišķas dziesmas (piemēram, «Underneath The Water») ir tāda, ka to var krāmēt milzīgā maisā, uzlīmēt tam virsū uzrakstu «Arctic Monkeys» (vai kaut ko citu no šīs pašas šķirnes) un neviens pat neatšķirs, vai šī grupa ir no Britu salām vai Latvijas. Nav skaidrs, kas domāts ar albumu noslēdzošo, aplam garlaicīgo «All The Time Is Mine» - bez tās pilnīgi noteikti varēja iztikt.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.