RECENZIJA: Dream Theater - "The Astonishing"

© publicitātes

Jau trīsdesmit gadus pastāvošā progresīvā metāla grupa «Dream Theater» savus klausītājus jau ir pieradinājusi pie tā, ka viņu kompozīcijas ir garas un instrumentāli bagātas, bet albumi pārpilni ar muzikālām pasāžām.

Taču pēc skaita trīspadsmitais amerikāņu albums pārspēj visu iepriekš dzirdēto: «The Astonishing» dubultalbumā ir rokopera ar 34 kompozīcijām, kuras pirmā daļa ir 80 minūtes, bet otrā – 50 minūtes gara. «The Astonishing» stāstu sarakstījis grupas ģitārists Džons Petruči, bet mūzikas radīšanai viņam piepalīdzējis taustiņnieks Džordans Rudess. Kā žurnālam «Rolling Stone» stāstījis Petruči, pirmais un pēdējais grupas konceptuālais albums tika izdots pirms padsmit gadiem (1999. gadā - «Metropolis Pt.2: Scenes From A Memory»), un šis licies īstais brīdis mēģināt kaut ko līdzīgu atkārtot. Petruči pie šīs idejas strādājis kādus pāris gadus, jo, kā jau zvērināts zinātniskās fantastikas cienītājs, vēlējies, lai te viss būtu pa īstam: stāsts, personāži, norises vieta, tās karte utt., tas ir, lai sanāktu īsta izrāde, mūzikls vai rokopera.

PAR. Monumentāls un konceptuāls darbs, kurā savu profesionalitāti iespējams demonstrēt visiem «Dream Theater» dalībniekiem: varens ir Džeimsa Labrī episkais vokāls, Petruči un basista Džona Maijanga spēlētprasme sen neprasa komentārus, arī Rudess taustiņus dancina kā metālistu Raimonds Pauls, tāpat iebildumi nevarētu būt pret bundzinieku Maiku Mandžīni. Papildu krāšņumu piedod orķestra darbs.

PRET. Savulaik Hēraklam vajadzēja paveikt 12 varoņdarbus, kurus viņš arī sekmīgi realizēja. Taču, ja viņa varenajos plecos tiktu uzkrauts trīspadsmitais, proti, mēģināt vienā rāvienā noklausīties visu šo «Dream Theater» darbu, sengrieķu varonis droši vien sabruktu nevaldāmās elsās – diez vai tas pa spēkam pat pašiem, pašiem, pašiem kvēlākajiem Džona Petruči & Co faniem. «The Astonishing» noderētu nepaklausīgu metālistu bērnu sodīšanai – sagrēkojies, tad stāvi kaktā un 2 stundas un 10 minūtes klausies šajā stāstā par Petruči vien saprotamām lietām! Arī no muzikālā viedokļa te nemaz nav daudz kompozīciju, kas paliktu prātā (apskatniekam aizķērās tikai «Three Days»). Kas par daudz, tas par skādi.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.