RECENZIJA: Kendrick Lamar - Untitled Unmastered

© publicitātes

28 gadus jaunais amerikānis Kendriks Lamars no Komptonas Kalifornijā (tā viņš pats sevi pozicionē) šobrīd ir viens no «karstākajiem» hiphopa māksliniekiem. Ja debijas albums «Section.80» (2011) netika pat Amerikas Top 100, tad nākamie divi ripuļi jau bija uz izķeršanu: «Good Kid, m.A.A.d. City» (2012) štatos ierindojās augstajā otrajā vietā, savukārt pērn martā izdotais «To Pimp A Butterfly» bija Nr.1 ne tikai Amerikā, bet arī Britu salās un virknē citu valstu.

 Arī pārdošanas dati abiem iepriekšējiem CD ir vairāk nekā iespaidīgi – ap pustru miljonu kopiju katram. Pārsteidza, ka gada laikā Kendriks Lamars sadomājis izdot jaunu albumu, turklāt ar tik oriģinālu nosaukumu (arī dziesmas nosauktas atbilstoši - «Untitled 01», «Untitled 02» utt.), taču nav gluži tā, ka viņš par varītēm meties kalt dzelzi, kamēr tā karsta –  diskā apkopotas astoņas kompozīcijas, kuras šis «west coast hip hop» jeb Rietumkrasta hiphopa pārstāvis ir izpildījis jau agrāk dažādos šovos, tostarp «Grammy» balvu pasniegšanas ceremonijā. Vecākais gabals datēts pat ar 2013. gadu.

PAR. Šī albuma izdošana bija icerēta kā mūzikas izdevniecības pārsteigums klausītājiem, kuriem bija ļoti iepatikusies Kendrika Lamara «džemošana» minētajos šovos, miksējot vienotās kompozīcijās hiphopu ar džeza, fanka un pat psihedēlijas elementiem. Gribējāt? Lūdzu, te jums būs! O, jā, gribējām, gribējām – tā droši vin nodomāja fani, ar saviem maciņiem iebalsojot šo albumu «Billboard» topa pirmajā vietā. Patiesībā – pelnīti, jo par Kendrika improvizēšanas talantu nudien var tikai pabrīnīties. Derīgs gan kolkcionāriem, gan jaunatklājumus meklējošiem mūzikas mīļiem.

PRET. Šī absolūti nav apskatnieka mūzika, tā absolūti neaizrauj, taču arī dažās interneta vietnēs fani pauž neapmierinātību ar šo Kendrika Lamara veikumu. Pats miermīlīgākais vērtējums – šis ir 2016. gada pats pārvērtētākais albums. Šķiet, ka tā arī ir.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.