RECENZIJA: The 1975 - "I Like It When You Sleep"

© publicitātes

Šis angļu alternatīvā roka (tieši tā viņi nesaprotamu iemeslu dēļ tik pozicionēti rietumu medijos) četrinieks uzstājies «Positivus Festival ‘2014», tači absolūti ne ar ko nav palicis atmiņā – varbūt vispārējā mūzikas pārbagātībā šī brigāde vienkārši tika palaista garām.

Tiesa, tobrīd «The 1975» varēja piedāvāt tikai savu debijas albumu ar šādu pat nosaukumu, taču arī tas kotējās gana augstu – pirmā vieta britu topā un kāds pusmiljoniņš pārdotu albuma kopiju. Nu situācija ir vēl nopietnāka – jaunais ripulis ar garumgaro nosaukumu «I Like It When You Sleep, For You Are So Beautiful Yet So Unaware Of» kļuvis par Nr.1 gan dzimtajā zemē, gan otrpus okeānam. Ja vēleities to noklausīties no A līdz Z, visā pilnībā, tad bruņojieties ar pacietību, jo diskā iekļautas 17 dziesmas un tā kopējais garums ir teju 74 (!) minūtes. Grupas trumpis ir 26 gadus jaunais vokālists un ģitārists Mets Hīlijs – visnotaļ harizmātisks jaunietis, kurš šobrīd ir viena no pieprasītākajām «precēm» britu tabloīdos un arī nopietnākos izdevumos. Dziesmu tematika – praktiski viss, ko vien var iedomāties, nekādos rēmjos Hīlijs un pērējā trijotne sevi likt necenšas.

PAR. Alternatīvais roks tas nu nekādā gadījumā nav, taču nedaudz savdabīgāks pops ar nedaudz uz 80. gadu sintīpopu velkošu elektroniku un īpatnēju ģitārskanējumu (cik nu tā te, protams, ir...) gan. Labākās dziesmas ir par singliem izvirzītās «Love Me» un «The Sound», bet no pārējā diskā iekļautā skaņu materiāla izcelšanas vērta ir «She’s American».

PRET. Kādas 17 dziesmas, te jau pie kādas septītās gribas šo ripuli raut ārā no CD atskaņotāja un izmantot to kādiem lietderīgākiem mērķiem, piemēram, izmantot par alus kausa paliktni vai griezt ar to sieru... Absolūti nav skaidrs, kāpēc šis albums ir guvis tik slavinošas atsauksmes. Protams, klausīties to visu ar lielu piespiešanos var, bet – vai vajag?

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.