RECENZIJA: Last Decline - "Escape"

© publicitātes

Šķiet, šā brīža pati blekmetāliskākā no visām latvju «black metal» brigādēm – informācijas gan par to nav daudz. Cik noprotams pēc internetā sagrābājamām ziņu druskām, tad šī Rīgas blice kā «Ohrwurm» pastāvējusi jau 2003. - 2004. gadā, bet pēc šī perioda pārdēvējusies par «Last Decline».

Savas pastāvēšanas laikā līdz šim grupa bija atvēzējusies tikai uz diviem demoierakstiem - «Vita Somnium Breve Est» (2007) un «Thinking On The Bones Of Life» (2014), no kuriem daži gabali iekļauti arī viņu pirmajā pilnajā albumā. Patiesībā tas ir tāds kā labāko darbu apkopojums, jo norādīts, ka dziesmas tapušas no 2004. - 2015. gadam. Kas ietilpst «Last Decline» sastāvā, nav ne jausmas – it kā divi vīri, kuri slēpjas zem pseidonīmiem Negative (vokāls, bass) un Vomh (ģitāra, vokāls). Jāpiebilst, ka «Escape» iespējams noklausīties mūzikas leibla «Beverīna» profilā vietnē «bandcamp», taču simts eksemplāri izdoti arī CD formātā (apskatniekam patrāpījās ar Nr.30 apzīmogotais!). Mūsu pašu metālmūzikas portālā Karametals.lv šim albumam iedoti deviņi galvaskausi (laikam no desmit), arī rietumu apskatnieki «Escape» vērtējuši visnotaļ cienīgi.

PAR. Ja mauc blekmetālu, tad kārtīgi – šķiet, pie šādas tēzes pieturējušies «Last Decline», piedāvājot saviem klausītājiem tīrasiņu «black metal» tā labākajās norvēģu tradīcijās. Interesantākās kompozīcijas ir «Incubus» ar zvērīgi ātro bungu ritmu (tāds gan tas ir visās dziesmās) un iespaidīgo basģitāru, kā arī desmit minūšu garā «Blind Man’s Dream». Kaut kas «Mayhem» un «Blasphemy» garā.

PRET. Lai šajā albumā uzķertu kaut ko sev noderīgu, ir jābūt pamatīgam «black metal» fanam, kas ceļas un guļas ar šāda veida mūziku, pretējā gadījumā «Escape» liksies ārkārtīgi vienveidīgs – slānošs gaismas ātruma temps un ķērcošs vokāls, tas arī viss.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.