RECENZIJA: Vientuļš Bet Neglīts - "Kastanis"

© Publicitātes foto

Grupas nosaukums uzrunāja tik ļoti personīgi, ka paiet garām šim albumam bija nereāli. Tā, kas tad mums te ir? Grupa ir no Pļaviņām, tajā muzicē Valdis Bebrišs (vokāls, taustiņi, ģitāra, bass), Andris Vērdiņš (vokāls, ģitāra, bass,), Kārlis Logins (ģitāra, trompete) un Ivo Strazdiņš (sitaminstrumenti).

Albums ierakstīts Pļaviņu novada kultūras namā, par ierakstu, apstrādi un arī izdošanu parūpējusies pati grupa. No diskā iekļautajām 13 dziesmām viena («Ej projām») parēgojusies arī «Radio SWH» raidījumā «Priekšnams». Grupas mūzika esot radusies «galvenokārt spontānu, visai nenopietnu, ideju un brīvas improvizācijas rezultātā».

PAR. Atzinība šiem puišiem par drosmi. Šo albumu kā joku var uzdāvināt draugiem 1. aprīlī (tiesa, kad viņi noklausīsies stulbo dziesmu «Sputņik-52», tiksiet spārdīts kājām un ilgi). Vokālists dzied, ģitārists zina, kur ir stīgas, arī basists aptuveni nojauš, ko raustīt, un bundzinieks trāpa pa bungām – tas ir otrs pluss. Ik pa laikam atrodas arī pa kādam veiksmīgam ģitāras rifam, piemēram, «pienvedējiem» līdzīgajā gabalā «Uz pieres» vai minimālistiskā roka cienīgajā «Ej projām» - trešais pluss. Un ceturtais – daži teksti tiešām padevušies ar ironiju, kaut vai astoņu minūšu garajā cietējopusā «Plastikāta maiss» skandētais «Izvēdini manu plastikāta maisu/Lēni smok mana ēna/Pārtiekot no polietilēna». Četri plusi – daudz, vai ne?

PRET. Iespējams, ka viņiem pašiem tiešām šķiet, ka mūzikā un tekstos ir «nenopietnas idejas», bet patiesībā te ideju praktiski nav: mūzikā tas apjaušams ap kādu trešo dziesmu, tekstos – pat ātrāk. «Ej projām, ej d***t – tur, kur lapas birst!» - lūk, tāds šedevrs. Ar humora izjūtu viņiem ir švaki, par kvalitāti nerunāsim. «Sākumā nebija viegli izlemt, vai šos ierakstus publiskot,» teikts grupas profilā «Facebook» vietnē. Nevajadzēja, džeki, nevajadzēja... Šo albumu vajadzētu noklausīties visiem jaunajiem mūziķiem, lai apjaustu, ka ne vienmēr tas, kas pašiem liekas OK, tiešām tāds arī ir. Iespējams, ka «Vientuļš Bet Neglīts» kādreiz kļūst par labu grupu, un tad viņiem pašiem par šo CD būs ļoti kauns.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.