RECENZIJA: Daughter - "Not To Disappear"

© publicitātes

Britu ambientā indīroka grupa "Daughter" manīta arī mūsu platuma grādos – šis savdabīgais trio uzstājās "Positivus Festival ‘2014". Tiesa, "dzīvajā" viņi kaut kā šķita pagarlaicīgi, bet albumā – cita lieta.

Londoniešu trio izveidots 2010. gadā, kad grupas "sejai", īru-itāliešu izcelsmes vokālistei un ģitāristei Elenai Tonrai bija tikai 20 gadu. Abi pārējie – Šveicē dzimušais ģitārists/basģitārists Igors Hēfeli un bundzinieks Remī Aguilella. Diezgan straujos tempos izkarojuši atzinību trio varēja doties koncerttūrēs arī ārpus Britu salām – pat uz Ameriku un Austrāliju. "Daughter" debijas albums "If You Leave" tika izdots 2013. gadā un guva labas atsauksmes, britu topā sasniedzot 16. vietu un iekļūstot Amerikas Top 100. Par "Daughter" panākumiem liecināja tās līgums ar ierakstu kompāniju "4AD", kuras paspārnē ir arī tādas grupas kā "The National", "Grimes", "Bon Iver", "Camera Obscura" un citas. "Daughter" mūzika izmantota vairāku ASV seriālu, piemēram, "Grejas anatomija" skaņu celiņiem, kā arī daudzos BBC seriālos, savukārt dziesma "Youth" tika izmantota "Tour de France" reklāmas klipam. "Daughter" uzstāšanās Glastonberijas festivālā uz "John Peel" skatuves 2013. gadā tika nosaukta par vienu no spilgtākajiem šī festivāla koncertiem. No komerciālā viedokļa "Not To Disappear" līdzinās savam priekštecim – Britu topā 17. vieta, Amerikā – 80. vieta.

PAR. Ļoti specifiska un interesanta mūzika – stilistiski kaut kas starp Pī Džī Hārviju un "Massive Attack". No albumā iekļautā skaņu materiāla izcelšanas vērts noteikti ir smeldzīgais un trauksmainas sajūtas radošais singls "Doing The Right Thing", kā arī eksplozīvi nekaunīgais "No Care", taču vispār šo albumu labāk klausīties kā vienotu veselumu – nenožēlosiet! 

PRET. "Daughter" savās piecu minūšu garajās dziesmās mēdz "uzsēsties" uz viena ģitārmotīva un pēc tam nebeidzami un līdz bezgalībai to atkārtot – dažkārt tas krīt uz nerviem. Un vēl - cilvēkiem ar noslieci uz depresiju "Not To Disappear" klausīties labāk neriskēt.

 * Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu "Randoms".

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.