RECENZIJA: Gehennah - "Too Loud To Live, Too Drink To Die"

© publicitātes

Zviedru «black/thrash metal» četrotne savas gaitas iesāka jau 1992. gadā, kad spēlēja leģendāro «Venom» dziesmu kaverversijas – tolaik vēl kā «Gehenna». Nosuakumu nācās pielabot, kad aizvien straujāk plašāku popularitāti guva kaimiņos Norvēģijā mītošā blekmetāla grupa «Gehenna».

Pamazām zviedri pievērsās paši savu dziesmu radīšanai un albumu izdošanai – apskatāmais garadarbs ir ceturtais grupas karjerā, tiesa, kopš iepriekšējā diska «Decibel Rebel» izdošanas pagājuši gandrīz 20 (!) gadi. Tas nav nekas pārsteidzošs, jo «Gehennah» karjerā bija pamatīgs pārtraukums – no 90. gadu beigām. Par dziesmu tekstuālo ievirzi var spriest jau pēc to nosaukumiem, piemēram, «Piss Off, I’m Drinking», «We Love Alcohol», «I Fucked Your Mom» vai «Merry Shitmas» no EP «No Fucking Christmas!», uz skatuves tiek rādīti izstiepti vidējie pirksti, fotogrāfijās mūziķi pozē ar cigaretēm zobos un pudelēm rokās - īsts un patiess dzērāju roks. Pērn grupa atgriezās ar EP «Metal Police», bet nu pienākusi kārta arī pilnam albumam (apskatnieka rīcībā nonāca limitētā jeb dubultdiska versija ar minēto «Metal Police» piedevās). Saturs – 13 bezkompromisa «speed & thrash metal» gabali, kurus paši zviedri dēvē par «street metal».

PAR. «Gehennah» tiek pieteikta kā muzikāli tumšāka, netīrāka un izvirtušāka grupa pat par «Motorhead», «Venom» un «Tankard» - kaut kāds patiesības grauds minētajā salīdzinājumā ir, jo zviedri tiešām spēlē enerģisku miksējumu no šo trīs supergrupu daiļrades (vēl manāms arī kaut kas no «Sodom» līdera Tom Angelripper un vēlīno «Bathory» ietekmes). Šādu mūziku varētu ar lielu prieku klausīties kādā brīvdabas metālmūzikas festivālā ar glāzi alus rokā - «zacenē» voblas vietā varētu izmantot tādas dziesmas kā «Scumbag» vai «Cause We’re A Street Metal Band».

PRET. Jāpabrīnās, ka šo «motorhedisko» stilu var novest līdz tādam primitīvisma līmenim – ja nebūtu basģitārista, kas brīžiem demonstrē augstu meistarību, pārējo skaņu materiālu tikpat labi varētu spēlēt arī dresēti orangutāni. Turklāt «Gehennah» vēl pamanās nekautrējoties palienēt (zagt) idejas no atzītiem miestariem, piemēram, jau minētajā «Cause We’re A Street Metal Band» ģitārsknējums ir praktiski mērogā 1:1 nosperts no «Venom» dziesmas «Black Metal».

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.