RECENZIJA: Rihanna - "Anti"

© Publicitātes foto

Barbadosā dzimusī „r&b”/”pop” dziedātāja Rianna savos 28 gados jau paguvusi sapelnīt kādus 160 miljoniņus dolāru, piedalījusies vairākās filmās un izdevusi astoņus studijas albumus – nav slikts rādītājs!

Uz savu astoto ripuli gan viņa lika drusku uzgaidīt: pirmie septiņi nāca klajā katru gadu (kopš 2005. gada izlaists tikai 2008.), savukārt šoreiz kopš „Anti” priekšteča „Unapologetic” izdošanas apritējuši trīs gadi un divi mēneši. Aizķeršanos radījusi ierakstu kompāniju maiņa – no „Def Jam” uz „Roc Nation”. Nelielas problēmas jaunajam Riannas albumam radīja arī interneta platforma „Tidal”, kurā tas tehnisku ķibeļu rezultātā parādījās pirms laika, tomēr lielas komerciālās problēmas tas neradīja, jo „Anti” vienalga kļuva par Nr.1 Amerikā. Dīvainā kārtā diskā nav iekļauts pērn izskanējušais singls „Bitch Better Have My Money”, tomēr pavelkošu gabalu te tāpat ir gana daudz. Stilistiski – Riannas ierastais „r&b”/”pop” ar „soul” un „dancehall” elementiem. Ievērību pelnījis arī noformējums – uz CD vāka nav neviena burta, kas vēstītu par to, kas šis ir par produktu, savukārt bukletā ir tikai bildes, dziesmu tekstu nav. Ā, un vēl ir milzīgs Riannas plakāts. Savdabīga pieeja.

PAR. Kvalitatīvi un interesanti. Kā pirmo gribētos izcelt „Desperado” – melodisks un noslēpumains gabals. Ausīs iekrīt arī hiphopīgais „Needed Me” (nez kāpēc ienāca prātā, ka to droši vien varētu klausīties Edijs no Mežciema...), bet pašas labākās dziesmas atrodamas albuma beigu daļā. Piemēram, „Never Ending”, kas šķiet ārkārtīgi pazīstama – ā, dziesmas līdzautore ir Daido, tad viss skaidrs, tieši tā šī dziesma arī skan! „Love On The Brain” tā vien prasās pēc izsaukuma „uzlūdz dāmas!”, savukārt „Higher” visā pilnībā nodemonstrē Riannas vokāla spēku. Un spēks ir, tas ir nenoliedzami!

PRET. Lai gan Riannas piekritēji tam droši vien nepiekritīs, taču pašas draņķīgākās ir abas plati ievadošās dziesmas „Consideration” un „James Joint”, kas ir tipisks un garlaicīgs amerikāņu „r&b”. Drausmīgi krīt uz nerviem arī izslavētais kopdarbs ar reperi Dreiku dziesmā „Work” un tajā skanošo „kvākvākvā”. Ir vēl vairāki gabali, kas uzprasās uz jautājumiem par to nepieciešamību šajā diskā.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.