RECENZIJA: Varang Nord - "Master Of The Forest"

© publicitātes

Šo piektdien Rīgas klubā “Melnā piektdiena” notiks grupu „Varang Nord” un „Saintorment” jauno albumu prezentācija: abas ir no Daugavpils, taču relatīvi bieži viesojas galvaspilsētas klubos un vietējiem ir zināmas.

Tā, piemēram, „Varang Nord” savas pēdējās viesošanās laikā Rīgā spēlēja kopā ar mongoļu (!) folka izpildītājiem „Nine Treasures” no Ķīnas (!). Starp citu, šajā koncertā trešie būs Latvijas samuraju grupa „Yomi”, kas savukārt izpilda japāņu „folk metal”... Arī paši „Varang Nord” spēlē visai īpatnēju stilu – kaut ko līdzīgu „viking folk metal”, taču krieviski (tekstus gan saprast pagrūti). Jāpiemin, ka gan ierakstos, gan koncertos grupa izmanto akordeonu, kura pārvaldītājai ir akadēmiskā muzikālā izglītība. Šis albums nav pirmais grupas diskogrāfijā – 2014. gadā dienasgaismu ieraudzīja „Fire Of The North”. Jaunais ripulis ierakstīts un izdots pašu mūziķu un skaņu inženiera Alekseja Prokofjeva spēkiem. „Tematiski albums ir saistīts ar Centrāleiropas seno ģermāņu kultūru, vēstot par šo cilšu mitoloģiju, tradīcijām un izcīnītām kaujām,” vēsta „Varang Nord” pārstāvji. Savulaik šie daugavpilieši muzicēja ar nosaukumu „Balaguri”, izdeva pat divus albumus, bet tad savu darbību pārtrauca, lai pirms pāris gadiem reanimētos nedaudz pamainītā sastāvā jau kā „Varang Nord”. Sastāvs: Wolf (ģitāra, vokāls), Sokol (ģitāra), Khurr (basģitāra), Alyona (akordeons) un Aig (bungas).

PAR. Ir pāris gabali, kuri ir pelnījuši atzinību, piemēram, „Warchant Of Forest” (grupas izpildījumā tas tiek pasniegts kā „Bojevoj gimn ļesov”), kuram uzņemts arī videoklips. Otrs - „Beer And Vodka”, lai arī nav gluži krievu grupas „Korrozija metala” slavenais „Russian Vodka”, bet humoru mīlošajiem tas patiks. Starp citu, akordeons šajā mūzikā nudien iederas perfekti, turklāt meitene arī labi izskatās – kā kara dieviete (apskatieties grupas Facebook profilā)...

PRET. Iespējams, albums tiešām tematiski saistīts ar Centrāleiropas seno ģermāņu kultūru, iespējams, ka skanējums tiešām iecerēts nordiski, tomēr skan tas slāviski – paklausieties kaut vai dziesmas „Eagle’s Blood” un „Wild Freedom” (vai kā nu tās krieviski sauc...).

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.