MŪZIKA: Imagine Dragons. No tālās Lasvegasas

NO OTRA KRASTA. No Amerikas rokgrupas pie mums vispār brauc itin reti, kur nu vēl tik slavenas kā Imagine Dragons! © Publicitātes foto

Šosestdien Arēna Rīga piedzīvos iespaidīgu koncertšovu – uzstāsies viena no spēcīgākajām koncertgrupām pasaulē, Grammy laureāti, amerikāņu apvienība Imagine Dragons.

Imagine Dragons pastāv no 2008. gada, tā formēta Lasvegasā. Pie tās izveides vainojams vokālists Dens Reinoldss, kurš grupas radīšanai pieaicinājis savu draugu ģitāristu Veinu Sermonu, kurš savukārt divus savējos – basģitāristu Benu Makkī un bundzinieku Denielu Placmanu. Tā nu visi četri kopā muzicē vēl šobaltdien. Viņu mūziku raksturo plašums un spējas kombinēt vairākus it kā labi pazīstamus mūzikas stilus. Pēc debijas albuma Night Visions (2012) iznākšanas kritiķi grupai veltīja slavinošus epitetus: Billboard nosauca viņus par «gada debitantiem», bet Rolling Stone dziesmu Radioactive atzina par «gada lielāko rokmūzikas hitu». Neskaitot Grammy par labāko rokmūzikas izpildījumu, Imagine Dragons ir saņēmuši Amerikas Mūzikas balvu kā labākie alternatīvās mūzikas pārstāvji, piecas Billboard balvas, Pasaules Mūzikas balvu kā labākie rokmūziķi, kā arī vēl veselu gūzmu citu apbalvojumu un neskaitāmas nominācijas. Grupas kvalitāti un kreativitāti novērtējuši arī klausītāji – Night Visions nokļuva Billboard topa otrajā vietā, bet pērn iznākušais Smoke + Mirrors bija Nr.1 gan Amerikā, gan Lielbritānijā.

Amerikāņu rokbrigāde pie mums reiz jau uzstājusies – Positivus Festival ‘2013. Šoreiz gan viņiem būs pavisam cita jauda. Sešas lielās fūres, seši autobusi un vairāk nekā 60 cilvēku liels tehniskais personāls – tieši tik nopietni Arēnā Rīga paredzētajam koncertam sagatavojusies viena no spēcīgākajām koncertgrupām, kas spēj saviļņot arī klausītājiem pilnus stadionus. «Zināms teatrālisms, nerimstoša enerģija – Imagine Dragons koncerti ir kā ceļojums pa muzikālu pasauli, kur klasiskā rokmūzika satiekas ar hiphopa, folkmūzikas un elektronikas elementiem,» – tā šo pasākumu piesaka tā rīkotāji. Uz koncertu Rīgā vēl ir pieejamas pēdējās stāvvietas un papildu sēdvietas trešajā līmenī.

Savā pasaules tūrē Smoke + Mirrors grupa dzīvojas jau no pagājušā gada pavasara. Šīs tūres ietvaros kopumā paredzēti vairāk nekā simt koncerti. Dziedātājs Dens Reinoldss intervijā prominentajam mūzikas izdevumam Rolling Stones atzinis, ka pats īpašākais turnejas elements bijis pats albums: «Šis ieraksts mums bija patiešām īpašs, un dzīvajā tas nolasījās tik labi, jo ir patiešām dinamisks. Protams, bija aizraujoši spēlēt koncertos arī iepriekšējo albumu Night Visions, taču tas bija citādi. Smoke+Mirrors ir patiešām emocionāls un trausls albums, un tas man palīdzēja ik vakaru būt gatavam skatuvei – es pat nejutos tā, ka man vajadzētu kā īpaši uzstāties, es vienkārši dziedāju dziesmas, kas sasaucas ar manu šā brīža realitāti.» Viens no turnejas emocionālākajiem brīžiem bija Lielbritānijas pilsētā Līdsā, kad Reinoldss no skatuves paziņoja par savu veselības stāvokli – viņš cieš no smagas autoimūnās slimības, ankilozējošā spondilīta, kas var atstāt būtisku ietekmi uz viņa un grupas tālāko muzikālo karjeru.

Emocionāla, krāšņa un pārsteidzoša – kopumā tā ārvalstu mūzikas kritiķi raksturo šo turneju, sacenšoties iespējami krāšņāku epitetu meklējumos. «Imagine Dragons ir pierādījuši, ka var radīt zeltu, salaulājot plašām masām saprotamo popmūziku ar rokmūzikas izpildījumu un tās cienīgiem tekstiem,» par koncertu Londonas O2 arēnā raksta britu Independent, šā laikraksta īru versija pamanījusies salīdzināt Reinoldsu ar «priesteri, kurš pielūdz rokmūzikas dievus», bet The Guradian atzīmē, ka Imagine Dragons skanējums ir «ar rokmūziku sirdī un digitālās topu popmūzikas pieskārienu».

Lai arī pasaulslaveni, Imagine Dragons joprojām pret katru klausītāju attiecas kā pret īpašu un unikālu. Kā izteicies Dens Reinoldss, arēnās un stadionos «ir tūkstošiem cilvēku, taču kaut kā es jūtos ar viņiem visiem savienots, un, kad dziedam kopā vienus un tos pašus vārdus, ja pat es neredzu katru seju, es jūtu katra atnākušā enerģiju». Jāpiebilst, ka Rīgā viņam sajust šo enerģiju līdzēs arī koncerta iesildītāji – Francijas krastos dzimušais britu un austrāliešu sērferu kvartets Sunset Sons, kurus kritiķi jau mēdz salīdzināt ar Tomu Petiju, Kings Of Leon un pat Red Hot Chilli Peppers.



Izklaide

Dziedātājs Mārtiņš Kanters publicējis jau trešo dziesmu no oktobrī gaidāmā studijas albuma „Vēstulēs”, kas būs ieturēts „pop country” stilā. Dziesmai tapis arī videoklips, kas filmēts z/s “Vaidelotes”.

Svarīgākais