RECENZIJA: 5 Seconds Of Summer - "Sounds Good Feels Good"

© recenzija, vanzovics

Par laika nogriezni „gads” it kā nevarētu teikt, ka tam paejot ir daudz ūdens aiztecējis, bet ne visos gadījumos. Piemēram, austrāliešu puišu (vai puiku) popgrupas „5SOS” gadījumā gada laikā kopš viņu debijas albuma klajā nākšanas tiešām ir daudz noticis.

Pirmkārt, zēni palikuši par gadu vecāki - tagad Lukam Hemingsam (vokāls, ģitāra), Maiklam Klifordam (ģitāra, vokāls) un Kalamam Hūdam (basģitāra, vokāls) ir pa 19 gadiem, bet Eštonam Irvinam (bungas, vokāls) – 21. Otrkārt, nu jau viņu atrašanās topos vairs nav nekāda sensācija, bet pilnīgi likumsakarīgs pasākums, uz kuru ceļu nobruģēja iepriekšējie panākumi. Jāatgādina, ka debijas albums kļuva par nr. 1 “iTunes” 76 valstīs, ierindojās pirmajā vietā Britu salās un Amerikā, kļūstot arī par visu laiku iespaidīgāko Austrālijas mūziķu debiju ASV, turklāt ieņēma pirmo ailīti vēl neskaitāmu valstu topos. Pārdošanas dati – vairāk nekā 3 miljoni albuma kopiju. Rezultātā pašlaik „5SOS” var lepoties ar vairāk nekā miljons pārdotu biļešu uz saviem koncertiem un neskaitāmām mūzikas balvām, tostarp arī no “Billboard”, “Kerrang” un “MTV”. Arī „Sounds Good Feels Good” ir Nr.1 gan Amerikā, gan Britu salās, gan Austrālijā, gan Kanādā, gan citur, turklāt jau dažu stundu laikā pēc iepriekšpārdošanas sākuma tas sasniedza augstāko atzīmi “iTunes” mūzikas topā 50 valstīs. Nav slikti ansamblītim, kas izveidots tikai pirms četriem gadiem! Albuma tapšanai arī šoreiz piesaistīti teicami producenti, visu kopā stutē ietekmīgā kompānija „Capitol Records”, tā kā šaubām par komerciālo pusi nav iemesla. Jāpiebilst, ka šovasar, 4. jūnijā, „boisbends” uzstāsies Tallinas „Saku Suurhall”.

PAR. Par vienu lietu gan šos austrāliešus var cienīt – savus instrumentus viņi spēlē paši un arī dziesmas sacer paši, lai arī viņiem šajā darbā palīdz iespaidīga līdzautoru kompānija. Šoreiz „5SOS” centušies attaisnot sev piekarināto poppanka birku un dažās dziesmās, piemēram, „Money” viņi tiešām skan pēc popsīgiem „Blink-182”. Arī iepriekšējā albumā ar lielu meklēšanu varēja atrast kādu gabalu, kas der arī pārlieku „nesacukurotai” ausij – šajā ripulī tāds ir „Castaway”.

PRET. Daudzas dziesmas ir līdzīgas viena otrai kā divas ūdens piles. Spilgtākais piemērs „She’s Kinda Hot” un „Hey Everybody!”, kas diskā ir viena pēc otras un grūti pat apjaust, kurā brīdī viens gabals beidzas un nākamais sākas. Šo disku var klausīties tikai mazās devās, citādi sajūta varētu būt līdzīga tai, ja vienā piegājienā izrīsiet 3 litru burku ar zemeņu ievārījumu.

 * Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.