RECENZIJA: Jean-Michel Jarre - "Electronica 1: The Time Machine"

© publicitātes

Elektroniskās mūzikas pioniera, 67 gadus vecā francūža Žana Mišela Žāra pēc skaita astoņpadsmitais studijas albums, kas tapināts četrus gadus. Šim diskam būs arī turpinājums – jau noteikts, ka 2016. gadā klajā nāks „Electronica 2”. Iepriekšējais albums izdots pirms astoņiem gadiem, tāpēc „laika mašīna” ir neliels pārsteigums pat Žana Mišela Žāra faniem.

Šķiet, vēl lielāks pārsteigums varētu būt tā saturs, jo šoreiz elektroniskās mūzikas ģēnijs savu skanējumu padarījis nedaudz saprotamāku arī citāda veida mūzikas (popa) piekritējiem, taču pats interesantākais, ka ierakstā piedalās vesela plejāde slavenību – katrs no sešpadsmit skaņdarbiem ir tapis sadarbībā ar kādu pieaicināto mūziķu. To vidū ir arī tādi vārdi kā „Air”, Mobijs, Vinss Klārks no „Erasure”, „M83”, Džons Kārpenters, Lorija Andersone, Armīns van Būrens, Pīts Taunšends no „The Who”, Maiks Levijs jeb Gessafelstein, Del Naja no „Massive Attack”, šā gada janvārī citos mūzikas laukos aizgājušais Edgars Frēze no „Tangerine Dream” un daudzi citi. Jaunais projekts saistīts ar „Žana Mišela Žāra vēlmi izveidot pēdējās desmitgades elektroniskās mūzikas pārskatu, uzaicinot piedalīties ierakstā dažādu paaudžu izcilākos mūziķus – tādus, ar kuriem, pēc paša domām, viņam ir līdzīgi gēni”, teikts viņa mājas lapā. Lai šo pasākumu padarītu vēl saprotamāku, Žans Mišels Žārs interneta vietnē Youtube ielicis stāstiņu par dziesmas „Close Your Eyes” tapšanas procesu, demonstrējot arī savu iespaidīgo tehnisko arsenālu – to varētu izmantot par mācību materiālu tiem, kuriem interesē skaņas radīšanas vēsture.

PAR. Jaudīgs gan! Paši spēcīgākie tomēr šķiet skaņdarbi, kuri, neraugoties uz piesaistīto viesmākslinieku, saglabājuši Žanam Mišelam Žāram tipisko rokrakstu, piemēram, abas „Automatic” partijas ar Vinsu Klārku vai „Stardust” kopā ar Armīnu van Būrenu. Taču interesantas ir arī netipiskākas kompozīcijas, piemēram, „Travelator”, kurā sevi spoži parādījis Taunšends. Rezumējot – ieteicams noklausīties visiem mūzikas faniem, neatkarīgi no tā, kura stila pielūdzējiem viņi pieder.

PRET. Kopējo noskaņu krietni pabojā divas dāmas – Lorija Andersone un it īpaši jau Little Boots (Viktorija Kristīna Hesketa), kura ar „If...!” ienesusi šajā garadarbā absolūta popa vēsmas.

 * Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.