Muzikālā banka finišēs Ventspilī

GATAVOJAS. Ceturtdienas pēcpusdienā Ventspils Olimpiskajā centrā ritēja pēdējie Muzikālās bankas 2015 skatuves veidošanas darbi © Juris ĢIGULIS, Ventas Balss

Šodien, 23. janvārī, Ventspils olimpiskajā centrā notiks Latvijas Radio 2 dziesmu aptaujas Muzikālā banka apbalvošanas ceremonija. Kura no finālam izvirzītajām 15 dziesmām uzvarēs, šoreiz prognozēt ir praktiski nereāli, jo finālistu sastāvs ir neredzēti raibs. Arī Prāta vētrai!

Olimpiskajā centrā Ventspils vakar no rīta vēl tika veikti pēdējie Muzikālās bankas 2015 apbalvošanas ceremonijas skatuves veidošanas darbi – tie prasījuši trīs dienas. Par aptaujas tehnisko norisi Ventspilī tradicionāli gādā pilsētas Kultūras centrs. Tā direktore Valda Gulbe Neatkarīgajai pastāstīja, ka intensīvais darbs visas dienas garumā – no desmitiem rītā līdz pat deviņiem vakarā – pasākuma skatuves un dekorāciju veidošanā norit kopš trešdienas. Muzikālā banka Ventspilī ir gaidīts pasākums, un, kā norādīja direktore, visas biļetes uz apbalvošanas ceremoniju un tās ģenerālmēģinājumu jau izpārdotas.

Paredzams, ka aptaujas noslēguma ceremonija Ventspilī jau ierasti notiks krāšņi un iespaidīgi – šogad tā tiks svinēta Muzikālās bankas sešpadsmit gadu pasākuma noskaņās. Tiesa, pati balva tiks pasniegta piecpadsmito reizi – 2006. gads tika izlaists. No pulksten 19 pasākuma tiešraide būs dzirdama Latvijas Radio 2, bet pulksten 21.15 ceremoniju varēs vērot arī LTV1. Tāpat kā pērn, arī šoreiz pasākums tiks vadīts no Latvijas Radio 2 studijas, kas tiks uzbūvēta turpat basketbola hallē, tādējādi tuvinot radio plašākam interesentu lokam.

Kas tad no jauna? Pie Muzikālās bankas vadības stūres jau tradicionāli būs šī radioraidījuma vadītāja Baiba Palkavniece, bet šoreiz viņai nāksies iztikt bez sava pārinieka Kaspara Mauriņa – puisis saslimis. Taču palīgos būs divi negantnieki no mūziķu vidus, proti, Triānas parka vokāliste Agnese Rakovska un grupas Dzelzs vilks līderis Juris Kaukulis, kas droši vien būs gana atraktīvs tandēms. Kā Neatkarīgajai pastāstīja pasākuma ilggadējais režisors Valdis Pavlovskis, «šogad programma ir ļoti raiba no visiem viedokļiem – ir grupas, ir izpildītāji, ir debitanti, līdz ar to nolemts to veidot nedaudz vieglāk, krāsaināk un skaļāk». Par galveno tēmu izvēlēta minētās 16 gadu jubilejas apspēlēšana, kas dos iespēju izpausties krietni brīvi. Te varētu līdzēt Agnese ar Juri Kaukuli, un viens no viņu uzdevumiem būs publikas iesaistīšana notiekošajos procesos. «Šis ir sēdošais koncerts, kas parasti kādu pusstundu paiet kā iešūpojoties, bet tad jau viss sāk iet uz beigām,» skaidro režisors.

Uz skatuves ar savām dziesmām to oriģinālajā skanējumā kāps visi 15 finālisti, tostarp arī Prāta vētra – latvju supergrupas pēdējā uzstāšanās Muzikālajā bankā datējama ar 2009. gada sākumu, toreiz gan aptaujā uzvarēja Intars Busulis. Starp citu, prātnieki šajā aptaujā vinnējuši tikai vienreiz, 2001. gadā, ar hitu Spogulīt, spogulīt. Protams, viņi būs arī šīs aptaujas favorītu lomā, taču šobrīd ārkārtīgi noderīgajiem plāniem par ziemas apēšanu ir spēcīgi konkurenti, piemēram, trīs reizes pēc kārtas jau uzvarējušais Dons vai tradicionāli Muzikālajā bankā labas vietas gūstošie Musiqq. Bet varbūt Jānis Stībelis vai Triānas parks, varbūt šīs aptaujas debitanti (!) The Sound Poets vai kāds cits – visādi var būt. Dziesmas uz skatuves tiks iesaiņotas kā milzīgas dāvanu kastes. «Mums pagājušais bija jubileju gads: Latvijas Radio – 90, Latvijas radio 2 – 20, Muzikālajai bankai – 16, Gunāram Jākobsonam – 80, šogad arī Raimondam Paulam palika 80,» šādu izvēli skaidro Valdis Pavlovskis.

Kā zināms, vērtīgāko dziesmu noteiks klausītāji un bankas ekspertu padome, kurā šogad darbojās latviešu izcelsmes Holivudas komponiste un Emmy balvas ieguvēja Lolita Ritmanis, komponists Jānis Strazds, etnomūziķis Valdis Muktupāvels, operdziedātāja Inga Šļubovska, pianists Raimonds Petrausks, dziedātāja Ance Krauze, komponists Adrians Kukuvass, džeza dziedātājs Daumants Kalniņš, režisors Arvīds Babris, ilggadējs Mikrofona aptaujas veidotājs Gunārs Jākobsons un Neatkarīgās žurnāliste Elita Veidemane. Liela daļa no viņiem ar īpaši šai ceremonijai sagatavotiem priekšnesumiem Jura Kristona instrumentālās grupas vadībā sestdien Ventspilī kāps arī uz skatuves. Īpaši interesants varētu būt Ingas Šļubovskas priekšnesums: viņa kopā ar grupu un Liepājas kori izpildīs dziesmu, ko speciāli atsūtījusi Lolita Ritmanis (pati māksliniece šoreiz uz Latviju nevarēja atbraukt).



Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais