RECENZIJA: Grave- "Out Of Respect For The Dead"

© Publicitātes foto

Nākamgad vokālista/ģitārista Olas Lindgrēna stūrētie „nāvinieciņi” varēs atzīmēt savas pastāvēšanas 30 gadu jubileju - grupa „Grave” ir vieni no tā saucamā zviedru „death metal” pirmā viļņa redzamākajiem pārstāvjiem (vēl arī „Dismember”, „Entombed”, „Unleashed”).

Jau šķita, ka „Grave” straujos tempos virzās pa skuju taku, arī koncertā Rīgā viņi bija diezgan slābani, taču nekā nebija – nupat izdevuši savu jau vienpadsmito studijas albumu! Stilistiski nekas īpaši nav mainījies, tā pati zarnu drebināmā mūzika vien ir, arī sastāvs kādus piecus gadiņus noturējies nemainīgs – bez Lingrēna grupā spēlē arī ģitārists Mika Lagrēns, basģitārists Tobiass Kristiansons (ex”Dismember”) un bundzinieks Ronijs Bergerstāls. Šajos mēnešos „Grave” ar koncertiem blandās teju pa visu Eiropu, tomēr mūsu platuma grādos ieklīst negrasās.

PAR. Pārsteidzoši labs vecās skolas „death metal” darbs – līdz „You’ll Never See...” (1992) un arī „Into the Grave” (1991) līmenim tas gan gluži neaizvelk, taču ar „Soulless” (1994) gan varētu sacensties. „Nāvinieciņu” faniem noteikti ieteicams noklausīties dziesmu „Plain Pine Box”, tāpat padevušās ir „Flesh Before My Eyes” un „Trail Of Ungodly Trades” (ja precīzāk, tad to beigu daļas), arī „Deified”, kurā izceļas Kristiansons. Kārtīgs „zāģis” ar rēcošu vokālu un biežām ritma maiņām – viss, kas vajadzīgs!

PRET. Nekā īpaši iebilstama nav, protams, vairāki gabali varēja būt veiksmīgāki. Vienīgi – vai šāda stila mūziku vēl kāds klausās, visi „oldskūlnieki” nav jau apmiruši vai arī pārgājuši uz šlāgermūziku (kas būtībā ir viens un tas pats...)? Cerams, ka nē.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.