IESKATIES: Kuri ir Muzikālās bankas favorīti?

© Publicitātes foto

Līdz 15. janvārim vēl turpināsies Latvijas Radio 2 rīkotās dziesmu aptaujas Muzikālā banka fināla balsojums, kurā tiks noskaidrotas aizvadītā gada vērtīgākās dziesmas latviešu valodā. Prognozēšana gan ir varen nepateicīga lieta, tomēr Neatkarīgās apskatnieks kārtējo reizi riskēs, lai... kārtējo reizi kļūdītos.

No finālbalsojumam izvirzītajām 25 dziesmām desmit jau atsijātas, taču tas vienalga neļauj prognozēt iespējamos Muzikālās bankas uzvarētājus. Jau ierasts, ka visur, kur piedalās Prāta vētra, tieši šī latvju supergrupa ir pirmajā ailītē (ja kāds tam netic, tad par to varēs pārliecināties martā, kad pasniegs Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas jeb zelta mikrofonus...), taču tas neattiecas uz Muzikālo banku. Lai cik tas būtu neticami, taču Prāta vētra šajā aptaujā ir uzvarējusi tikai vienreiz (!) – 2001. gadā ar dziesmu Spogulīt, spogulīt. Šajā aptaujā prātnieki būtībā piedzīvoja arī pirmo zaudējumu pašu mājās: 2003. gada aptaujā viņi palika tikai trešie, bet uzvarēja Andra Kiviča ZScars ar dziesmu Tu tuvojies sev. Pēc tam Prāta vētra vairākkārt iekļuvusi finālbalsojuma Top 15, taču līdz pašai augstākajai pozīcijai tā arī nav aizsniegusies. Varbūt šoreiz? Prāta vētra ir pārstāvēta ar patiešām cienījamu dziesmu Ziemu apēst. Tā virpuļo radiostacijās jau kopš pavasara, bet akurāt tagad, kad patiešām gribas ziemu apēst un... izvadīt ārā, šis singls varētu būt īpaši aktuāls. Dziesmas skices autors ir Jānis Jubalts, kurš sākotnēji to grupas biedriem nav pat gribējis rādīt. «Pēc neilgas pierunāšanas mēs dzirdējām iestrādi, un, jāsaka, tā mūs uzreiz apbūra gan ar savu vienkāršību, gan neparastajiem vārdiem,» atminas vokālists Renārs Kaupers.

Muzikālās bankas rīkotāji droši vien klusībā cer, ka Prāta vētra tomēr nevinnēs, jo grūti pat atminēties, kad šī grupa pēdējoreiz pagodinājusi ar savu klātbūtni minētās aptaujas noslēguma ceremoniju. Taču diez vai rīkotāji vēlētos, lai uzvar Dons ar savu dziesmu Dieviņš, jo tad tas notiktu jau ceturto (!) reizi pēc kārtas: 2012. gada vērtīgākā dziesma bija Signāls, vēl pēc gada uzvarēja Pēdējā vēstule, bet pērn – Pāriet bailes. Pārējiem droši vien jau ir piegriezusies Dona dominance, bet – ko padarīsi, ja viņš ir tik mīļš klausītājiem?! «Dziesma Dieviņš no albuma Sibīrija balstīta uz leģendārā latviešu aktiera Ēvalda Valtera bērnības atmiņu ainu, kas aprakstīta Harija Liepiņa un Mudītes Šneideres grāmatā Ēvalds Valters. Liepājas līkais velns. Vectētiņš rādījis puikam miglu virs labības lauka un teicis: «Dēliņ, noņem cepurīti, Dieviņš iet pa rudzu lauku.» Līdzsvarots, harmonisks dzīves ritējums ir dziesmas galvenais motīvs. «Un rudzi zied, jo kā gan neziedēt, ja Dieviņš lēns smukumu nāk sēt. Ir smukums kluss, un ir klusums smuks. Ja būsi kluss, Dieviņš neaizmuks,» dzied Dons. Viņš atzīst, ka arī pats izbauda klusumu un tieši klusumā rodas viņa mūzika,» šo sacerējumu reklamē Dona komanda. Dziesmas vārdu autors ir Ingus Bērziņš, mūzikas autors – Dons.

Bet varbūt Musiqq? Marata Ogļezņeva un Emīla Balcera jauneklīgais duets it kā nav Latvijas Radio 2 auditorijas produkts, taču rezultāti liecina par pretējo. Grupa ar savu bezgala lipīgo un būtībā pašu pirmo dziesmu Abrakadabra uzvarēja Muzikālajā bankā 2009, arī pārējos gados viņiem klājies pat ļoti, ļoti labi – duets mūždien grozījies pirmajā trijniekā vai tā apkaimē. Šogad Musiqq piedalās ar dziesmu Silta sirds no savas jaunās akustiskās programmas – ārkārtīgi jauka un tiešām silta dziesmiņa, kurai noteikti būs panākumi šajā aptaujā. «Dziesma ir sentimentāli patiesa un stāsta par to, ka katrs no mums spēj padarīt pasauli labāku un piepildīt mīļotā cilvēka, radu, draugu un kolēģu ikdienu ar smaidu un pozitīvām emocijām,» tā paši mūziķi.

Šāds varētu būt pirmais trijnieks, bet kas tālāk? Kaut kur tuvu spicei noteikti būs Ivo Fomins – arī viņu Latvijas Radio 2 klausītāji vienmēr ir mīlējuši. The Sound Poets vai Jauno Jāņu orķestris? Diez vai, vidējam klausītājam pārlieku sarežģīti. Aijas Andrejevas un Goran Goras tandēms? Par Aiju balsos, par Jāni – ne, nav jau nekāds Normunds Pauniņš. Sirds sadegšanas speciālists Lauris Reiniks? Ja balsošanai pieslēgsies Lietuva, tad augstas vietas garantētas, bet pie mums par viņu droši vien drīz sāks runāt tikai kā par šovu vadīšanas speciālistu – sen nav atrādījies plašākai auditorijai. Droši vien augstu būs astronauti ar mūždien pozitīvo Māru Upmani-Holšteini priekšgalā, tomēr Neatkarīgās apskatnieks riskēs kārti likt uz diviem citiem izpildītājiem – Jāni Stībeli ar dziesmu Ir tik karsts un Agneses Rakovskas Triānas parku ar Laika dziesmiņu. Kad Stībeļu Jānis kļūst pozitīvs un latvisks, kā tas savulaik jau bija gadījumā ar Glāzi piena, viņš latvju klausītājiem patīk gluži labi, bet kur nu vēl labāka tēma šobrīd par tekstu «ir tik karsts, un nav kur paslēpties» – paskatoties uz pie loga piesalušo termometru, gribas apvaicāties, kur ir šī viņa apdziedātā sapņu zeme... Laika dziesmiņa ir pirmais singls no triāņu albuma, ko paredzēts izdot pavasarī, – grupa līdz šim gan bijusi angliskā repertuāra piekritēja. «Ja tu dzīvo Latvijā, tev noteikti jādzied arī latviski, un man ir ārkārtīgs prieks, ka beidzot arī mēs esam nonākuši līdz savam pirmajam singlam latviešu valodā!» priecājas arī dziesmas teksta un mūzikas autore Agnese. Par pārējiem Muzikālās bankas finālistiem Neatkarīgajā lasiet nākamnedēļ.

Balsot par dziesmām var aptaujas mājaslapā muzikalabanka.lv, kā arī portālos draugiem.lv un nra.lv. Vērtīgāko dziesmu noteiks klausītāji un Muzikālās bankas ekspertu padome, kurā šogad darbojas latviešu izcelsmes Holivudas komponiste un Emmy balvas ieguvēja Lolita Ritmanis, komponists Jānis Strazds, etnomūziķis Valdis Muktupāvels, operdziedātāja Inga Šļubovska, pianists Raimonds Petrausks, dziedātāja Ance Krauze, komponists Adrians Kukuvass, džeza dziedātājs Daumants Kalniņš, režisors Arvīds Babris, ilggadējs Mikrofona aptaujas veidotājs Gunārs Jākobsons un Neatkarīgās žurnāliste Elita Veidemane. Muzikālās bankas labāko apbalvošana un noslēguma ceremonija notiks 23. janvārī Olimpiskajā centrā Ventspils.

Muzikālās bankas Top 15

• Dieviņš – Dons

• Ir tik karsts – Jānis Stībelis

• Laika dziesmiņa – Triānas parks

• Mazais Vilciņš – Jauno Jāņu orķestris

• Mājās – Sabīne Berezina

• Nekas jau nebeidzas – Ivo Fomins

• Pat nejautā – Tumsa

• Pavasaris – Aija Andrejeva, Goran Gora

• Rīts pieneņpūkās – Lauris Reiniks

• Silta sirds – Musiqq

• Šūpuļdziesma – Dabasu Durovys

• Tu esi ceļš – Mārtiņš Ruskis

• Turies – Astro’n’out

• Viss var mainīties – The Sound Poets

• Ziemu apēst – Prāta vētra



Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais