RECENZIJA: Kurt Cobain - "Montage Of Heck"

© publicitātes

Lai gan kopš Kurta Kobeina nāves pagājis jau 21 gads (ārprāts, kā skrien laiks!), atmiņas par šo „grunge” leģendu joprojām ir dzīvas.

Turklāt ik pa laikam no nekurienes uzrodas kāds jauns materiāls no Kurta arhīva, kas šīs atmiņas atdzīvina. Lūk, piemēram, Breta Morgana filma „Montage Of Heck”: režisoram bijusi pieeja Kurta personīgajiem arhīviem, tāpēc šajā 147 minūtes garajā filmā ir dokumentāli kadri no mūziķa dzīves, kā arī intervijas ar viņa līdzgaitniekiem. Taču šoreiz nevis par filmu, bet albumu „Montage Of Heck: The Home Recordings”, kas ir minētās filmas skaņu celiņš jeb „soundtreks”. Kā jau tas nojaušams pēc ripuļa nosaukuma, tajā ir Kobeina mājās tapušo dziesmu uzmetumi jeb demoieraksti, no kuriem vēlāk tapušas „Nirvana” dziesmas (ne no visiem, protams), piemēram, „Been A Son”, „Sappy”, „Something In The Way”, „Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle” un vēl pāris. Pavisam šajā diskā ir 13, bet „deluxe” versijā – pat 31, šādi uzmetumi, tostarp „bītlu” dziesmas „And I Love Her” kaverversija. „Es vēlējos panākt, lai klausītājam rastos sajūta, ka viņš sēž Kurta dzīvoklī Olimpijā, Vašingtonas štatā, kaut kad 80. gadu beigās un kļūst par liecinieku tam, kā top mūzikas vēsture,” tā intervijā izdevumam „Rolling Stone” skaidro Morgans. „Daudzos aspektos šis ieraksts pārvēršas par konceptuālu albumu. Tas ir kā ceļojums muzikālās pieredzes gūšanā.” Jāpiebilst, ka skaņu materiāla apkopošanai režisors esot noklausījies 108 (!) audiokasetes ar kopējo garumu vairāk nekā 200 stundas, kurās satilpināts Kobeina mājās sarakstītais materiāls.

PAR. Kurta Kobeina un grupas „Nirvana” faniem šis būs interesants albums – nepieradināts, nepiegludināts, mežonīgs kā pats Kurts. Mūzikas vēsture. Kaverversiju piekritējiem te būs daudz „nosperamu” akordu un motīvu, piemēram, kaut vai „The Yodel Song”.

PRET. Kā albumu šo skaņu materiāla apkopojumu nu nekādi nav iespējams uztvert. Nu jā, un vispār – derētu noskatīties filmu, lai saprastu, par ko stāsts...

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.