RECENZIJA: Izlase "Teenage Wasteland: Favourites 1963–1978"

© Publicitātes foto

Par vienu no populārākajām personām Latvijā pēdējā laikā ir kļuvis... igaunis. Ja precīzāk – Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kurš 2. janvārī oficiāli vedīs pie altāra savu latviešu līgaviņu, bet līdz tam jau paguvis mūsu zemē atzīmēties ar dažādām aktivitātēm. Piemēram, savu jaunības dienu mīļāko dziesmu izlases prezentāciju. Šajā kompilācijā ir 16 dziesmas, kas, kā jau to nosaukums rāda, tapušas laika posmā no 1963. – 1978. gadam un pieteiktas kā Ilvesa „jaunības dienu maksimālisma” izlase.

Starp citu, CD bukletā redzamās fotogrāfijas liecina, ka Igaunijas prezidents jaunībā bijis pamatīgs rakaris, ne velti kaimiņzemē viņš tiek labi ieredzēts... „Tās bija dziesmas, kuras klausījos uz maza 12 tranzistoru radio aparāta laikā, kad augu. Tās deva nepieciešamo atvieglojumu, ko „The Who” dēvēja par „Teenage Wasteland”. Šobrīd 62 gadu vecumā tā apgalvot varētu šķist nedaudz smieklīgi, bet jaunībā manu ikdienu glāba rokenrols,” atzīst Ilvess. „Tā gluži nav visu manu mīļāko dziesmu izlase. Tādā gadījumā būtu jāiekļauj, piemēram, populāras „The Beatles” vai „The Rolling Stones” dziesmas.” Jāpiebilst, ka daļa naudas no albumu pārdošanas tiks ziedota labdarības fondam „My Dream Day”, kas palīdz īstenot smagi slimu bērnu sapņus.

PAR. Ļoti labs muzikāli izglītojošais materiāls, pateicoties Tomasam Hendrikam Ilvesam kaut ko jaunu uzzinās pat tā paaudze, kas ir 40+ (un varbūt arī piecdesmitnieki), par jaunākiem mūzikas cienītājiem nerunājot. Kas to būtu domājis, ka 80. gadu vidū populārās smagā roka formācijas „Twisted Sister” dziesmu „Leader Of The Pack” jau 1964. gadā izpildīja meiteņu grupa „The Shangri-Las”... Un „It’s My Party” nav ne Eimijas Vainhausas, ne Braiena Ferija un ne pat Deiva Stjuarta dziesma, bet gan Leslijas Goras jau 1963. gadā dziedāts skaņdarbs... Un slaveno „Wild Thing” jau 1966. gadā populāru padarīja „The Troggs”... Mūžu dzīvo, mūžu mācies. Ar 70. gadu leģendām iet jau vieglāk: „Cream” izlasē ir pārstāvēta ar dziesmu „Tales Of Brave Ulysses”, „MC5” – ar „High School”, „The Velvet Underground” – ar „Rock And Roll”, „The Who” – ar „Baba O’Riley”, „Roxy Music” – ar „Virginia Plain”, Deivids Bovijs – ar „Panic In Detroit”, „Ramones” – ar „I Wanna Be Sedated”, „New York Dolls” – ar „Trash” utt. Klasika.

PRET. Kā vienotu veselumu šo kompilāciju uztvert ir nereāli – kaut vai atšķirīgās ieraksta kvalitātes dēļ. Bez tam – to laiku mūzikas faniem šīs dziesmas jau ir, turklāt visdažādākajos formātos, bet pārējiem tās nemaz nevajag.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.