29.decembra jubilāre: modes māksliniece Žanete Auziņa

Modes māksliniece Žanete Auziņa: «Kad cilvēks domā, kā atvērt jaunas durvis, tad iespējas viņu arī atrod. Tad durvis atveras un tu ej, skaties, kas un kā notiek. Varbūt cilvēks ir vienkārši gatavs paņemt jaunās iespējas, un tad tās arī rodas» © F64

«Vislabākais vēlējums man apaļajā dzimšanas dienā? Lai piepildās manas trīs vēlēšanās, par kurām skaļi nevaru runāt, bet, kad es satikšu zelta zivtiņu, es viņai izstāstīšu. Un ceru, ka, iespējams, Jaungada naktī man izdosies viņu sastapt,» saka šīs dienas gaviļniece, modes māksliniece Žanete Auziņa.

Savu 50. dzimšanas dienu dizainere Žanete Auziņa svinēs ģimenes lokā, kopā ar vistuvākajiem cilvēkiem, kuri, protams, sagādā vislielāko laimi dzīvē. Parasti 50 gadu jubilejas svin vērienīgi, bet māksliniece atzīst, ka savā dzīvē esot saņēmusi tik daudz publiskas uzmanības un ir bijusi starp tik daudziem cilvēkiem, ka šobrīd neesot nekādas vēlēšanās savu apaļo dzimšanas dienu padarīt publisku. «Un liela balle būtu pārāk publiska padarīšana. Tie cilvēki, kas vēlēsies mani apsveikt, to tāpat izdarīs,» atzīst Žanete Auziņa un piebilst, ka arī dāvanas viņa negaidot nekādas īpašās. «Mēs neesam ekstrēma ģimene, mēs iepriecinām ar savādākām vērtībām. Man daudz svarīgāka ir laba grāmata nekā, piemēram, izlēkt ar izpletni. Mani tādas lietas neinteresē, un mani tuvākie cilvēki to arī zina.»

Protams, ka pārkāpšana 50 gadu slieksnim ir īpašs notikums dzīvē, jo tas «ir laiks, kad apzinies, ka laika paliek arvien mazāk – lai izdarītu, lai izbaudītu... Šajā dzīvē. Vieni sāk ļoti steigties, lai visu pagūtu, citi it kā apstājas, sāk dzīvot daudz lēnāk, lai varētu baudīt. Es vēl gribu kaut ko izdarīt gan šeit, gan citviet pasaulē, un man tāda iespēja šobrīd ir, tas nozīmē – es mēģināšu kaut ko pateikt savā profesijā. Jā, es steidzos, jo nav jau zināms, kā man paveiksies, vai man būs doti 10 vai 30 gadi... Bet es nedomāju tādu steigu, ka visu laiku esi uzvilkts, haotisks, aizmāršīgs... Es domāju steigu, kad ir jādzīvo aktīvi, viss jābauda, jāpieņem visas iespējas. Jo vairs nedrīkstu atteikties no tā, no kā varēju atteikties agrāk. Varbūt šajā vecumā paliek mazāk izvēles iespēju. Vairs nedrīkst tik daudz riskēt kā agrāk, ir jāsajūt pareizais un īstais ceļš un jāvirzās pa to. Un tas attiecas gan uz vistuvākajiem cilvēkiem, gan uz profesiju. Jo ap šo vecumu esi ieguvis lielu dzīves pieredzi, un tagad to jāmāk sabalansēt un jādabū vislabākais rezultāts. Protams, cits jautājums – vai izdosies?»

Nu jau viņa sen vairs nedomājot par to, ka pašas dzimšanas diena it kā pazūd starp diviem lieliem svētkiem, jo Ziemassvētki viņai vienmēr ir daudz svarīgāki, tāpēc pašas dzimšanas dienā sanākot vien «tāda pasēdēšana», jo jau pēc pāris dienām atkal jābūt ballītei. Vienlaikus dzimšanas diena starp diviem lieliem svētkiem esot laba tajā ziņā, ka daudziem šajā laikā ir brīvdienas, ka visi lielie darbi jau ir pabeigti. «Un tad mierīgi var pielikt punktu gadam, jo šķiet – esi nopelnījis ballīti. Un šajā gadā es tiešām esmu daudz strādājusi, esmu ieguvusi jaunu pieredzi, satikusi jaunus cilvēkus, izveidojusi divas kolekcijas, strādājusi studijā, arī citās valstīs...» aizvadītajā gadā paveikto konspektīvi novērtē Žanete Auziņa. Un, ja pērn viņa jauno gadu sāka ar ceļojumu uz siltajām zemēm, tad šogad gan būšot tepat, jo šoreiz nevar «atļauties brīvdienas, jo ir pārāk daudz darba, ar kuriem jāiesāk jaunais gads».



Izklaide

Enerģiskā pašmāju grupa “Have No Heroes”, kuras pārstāvji sevi pieskaita pankrokam, lai gan drīzāk spēlē postpanka nišā, izdevuši jaunu singlu “Upside-Down World” un tā video. Tā gan ir viņu pieteikto jaunumu mazākā daļa.

Svarīgākais