RECENZIJA: Izlase - "Pretējības"

© publicitātes

Gada nogalē klajā nākusi „Radio NABA” veidotā oriģināldziesmu izlase “Pretējības”, kurā tiek piedāvāts savdabīgs redzējums (skanējums) uz 15 Aspazijas dzejoļiem oriģinālu mūziķu izpildījumā. Iemesls – dzejnieces 150. jubilejas gads, atbalsts CD izdošanai rasts Valsts Kultūrkapitāla fondā.

Albuma tapšanā piedalījušies tādi latvju nepieradinātās mūzikas skatuvei piederīgi mūziķi un grupas kā Zāle, Alise Joste sadarbībā ar grupu „Čipsis un Dullais”, „Sus Dungo”, „Stūrī zēvele”, Evija Vēbere sadarbībā ar “Auroru”, „Amorālā psihoze”, “Kuzucuk”, “Biezoknis”, „Nebijušā restauratori”, Helēna Kozlova, „Jauno Jāņu orķestris” un citi. „Viņu radītajās dziesmās atklājas Aspazijas daiļrades daudzbalsīgums, kas sievietes vokāla skanīgumā ietver gan smeldzīgi personiskas atklāsmes, gan pārliecinoši drosmīgus centienus pārveidot pasauli,” vēsta izdevēji. Šī izdevuma vizuālo noformējumu veido mākslinieces Alisas Ādamsones zīmējumi. Jāpiebilst, ka jaunajā gadā sāksies trīs koncertu cikls ar albuma mūziķu priekšnesumiem, kas savu noslēgumu piedzīvos marta vidū Aspazijas dzimšanas dienā. Pirmais koncerts paredzēts 15. janvārī, kad „Nabaklab” uzstāsies „Amorālā psihoze”, Helēna Kozlova un „Sus Dungo”.

PAR. Labi, ka mūziķi šādā veidā iepazīstina jaunatni ar Aspazijas daiļradi, citādi daudziem droši vien liekas, ka ne uz ko vairāk par „mazā sirmā kumeliņā, jāj pa ceļu pasaciņa” izcilā dzejniece nav bijusi spējīga. Ir gan, šī izlase to pierāda! No muzikālā viedokļa šeit gan lielākoties ir izcēlušies tie, kas sevi pierādījuši jau iepriekš, piemēram, „Stūrī zēvele”, Zāle un Helēna Kozlova, taču ir arī pa kādam atklājumam. Piemēram, ļoti interesantās balss īpašnieces Evijas Vēberes gaitām gribētos pasekot līdzi arī turpmāk.

PRET. Ir grūti sagaidīt to laimes mirkli, kad viss šis murgs beidzot būs galā. Te ir vesela virkne izpildītāju, kuru sniegumu varētu raksturot ar vārdiņu „biedējoši” (piemēram, Dana Indāne, Anna Pluto, „Kuzucuk”, „Biezoknis”), taču it īpaši jāiegaumē tāds vārds kā Waterflower, viņa arī Sabīne Moore – lai dieviņš nogrābstās kādreiz netīšām ietrāpīties minētās jaunās mākslinieces performancē, apskatnieks tad laikam būtu beigts un pagalam...

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.