Iedzīvotāji žagarus vislabprātāk pasniegtu Āboltiņai un Staujumai

© reditt

Lūgti iejusties Ziemassvētku vecīša lomā, nosakot, kuram pazīstamam cilvēkam par šī gada darbiem un nedarbiem viņi svētkos sagādātu lielāko dāvanu, bet kuram - atnestu pamatīgu žagaru bunti, lielāko dāvanu iedzīvotāji solījuši Latvijas Valsts prezidentam Raimondam Vējonim (13%) un Rīgas mēram Nilam Ušakovam (13%), bet žagarus - 12.Saeimas deputātei Solvitai Āboltiņai (18%) un demisionējušajai Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (14%). Jāpiebilst, ka R.Vējonim dāvanas šogad pasniegtu daudz vairāk cilvēku nekā pagājušajā gadā, vēsta "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti.

Tiesa, jānorāda, ka iedzīvotāju atbildes jautājumā par apdāvināmajiem izteikti atšķiras atkarībā no sarunvalodas ģimenē - R.Vējoni apdāvinātu 19% latviešu, bet krieviski runājošie - tikai 4%. Savukārt N.Ušakovu apdāvinātu tikai 4% latviešu valodā runājošo, bet 27% krieviski runājošo. Interesanti, ka tik krasas atšķirības nav redzamas sarakstā ar personām, kurām iedzīvotāji vēlētos atnest žagaru bunti. Žagarus S.Āboltiņai nestu 20% latviešu valodā runājošo un 14% krieviski runājošo. Līdzīgs vērtējums ir L.Straujumai - 15% latviešu un 13% krieviski runājošo viņai nestu žagaru buntes.


"DNB Latvijas barometra" respondenti Ziemassvētkos līdzīgi kā pēdējos trīs gadus labprāt apdāvinātu arī Ventspils mēru Aivaru Lembergu (5%), un komponistu Raimondu Paulu (3%). Daļa aptaujāto svētkos sagādātu dāvanas arī bijušajai Valsts prezidentei Vairai Vīķei Freibergai (2%), L.Straujumai (2%) un aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim (2%). Interesanti, ka 2015.gadā iedzīvotāji daudz retāk nekā pērn atturējušies nosaukt cilvēku, kurš būtu pelnījis Ziemassvētku dāvanu (2014.gads: 41%, 2015.gads:24%).

 
Tikmēr salīdzinoši liela daļa aptaujāto Ziemassvētkos pasniegtu žagaru bunti ne tikai S.Āboltiņai un L.Straujumai, bet arī Latvijas Republikas ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (5%) un N.Ušakovam (4%).

 

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais