RECENZIJA: Tur un tur „Pagriezieni”

© Publicitātes foto

Šī instrumentālās mūzikas dueta saknes meklējamas Kuldīgas 90. gadu alternatīvajā mūzikā, bet tagadējā sastāvā grupa „Tur un tur” (ak, kungs, cik stulbs nosaukums...) spēlē kopš 2011. gada. Sastāvs – Aleksandrs Štro (ģitāra, pedāļi, efekti) un Edgars Briška (bungas, perkusijas, elektronika). Pirmais ir pazīstams pēc darbības kuldīdznieku kulta „hardcore” komandā „Vonosonoloppus”, bet pēc tam – „rāpuļos” jeb „R.A.P.”, savukārt otrais pagājušā gadsimta nogalē grabināja citā „hardcore” brigādē „Hugo”.

Nu abi pievērsušies muzikāliem eksperimentiem, kuru tehniskās nianses būs saprotamas tikai muzikantiem: lai gan ģitāra ir viena, pilnīgāks skanējums tiek iegūts ar atsevišķu līniju ģitāras partijām, bet atsevišķu - sintezētam basam, abas tiek vadītas un sinhronizētas ar vairākām cilpu stacijām un apdarinātas ar dažnedažādiem efektiem. „Pagriezieni” ierakstīti „dzīvajā” izpildījumā „Zabadaka” studijā Kuldīgā, savukārt miksēts un māsterēts šis garadarbs pie Ģirta Laumaņa jeb Lomika „Hodila Records” studijā Valmierā. Izdevēji – „Naba music”/”Melo Records”, albums pieejams gan digitālā, gan taustāmā CD formātā. Kopumā tajā ir iekļautas septiņas kompozīcijas.

PAR. Speciālistiem droši vien būs interesanti paklausīties šo albumu vai vēl labāk dzirdēt tā izpildījumu „dzīvajā”, lai varētu izprast, kā Štro tiek pie šādas ģitārskaņas. Droši vien arī „stroķi” ir interesanti, droši vien...

PRET. Un kāpēc šo te vajadzētu klausīties? Nudien nav iespējams izdomāt nevienu iemeslu. Ja nu kāds ir Štro ģitārspēles fans, ieteicamāk paklausīties kādu no „R.A.P.” albumiem, piemēram, „Maizi”, kur viņa meistarība izpaužas pat vēl labāk.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.