VAKARA ZIŅAS: Ozola apavu un apģērbu biznesu veicina Porziņģis

Jāatzīst, ka Ozols ir krietni mainījies – no skandalozā repera tēla vairs ne miņas © F64

Ar albumu «Atpakaļ nākotnē» pēc sešu gadu pārtraukuma aktīvajā hiphopa apritē atgriezies savulaik slavenais Ozols jeb Ģirts Rozentāls (36). Pēdējā laikā viņš pievērsies apģērbu biznesam, kas, vismaz pēc paša stāstītā, ir ļoti veiksmīgs.

«Darba, paldies dievam, pietiek»

Kad 90. gadu vidū revolūciju latvju mūzikā radīja padsmitnieku izveidotā Latvijā pirmā hiphopa grupa «Fact», īpatnējā kārtā kā redzamākais tēls izvirzījās nevis tās vokālists Gustavo, bet gan basģitārists Ozols jeb Ģirts Rozentāls. Protams, ar spēlētprasmi tam nebija nekāda sakara: Ozolam bija metalizēti zobi, stilīgas drēbes, bulterjers, šeit neredzēts velosipēds. Turklāt viņš ik pa laikam pamanījās iekulties dažādos skandālos, kas repa vidē labi iederējās. Pēdējos gados Ozols iesaistīts uzņēmējdarbībā – nodarbojas ar hiphopa kultūras apģērbu ražotni un to apdruku. Savulaik populāras bija viņa izveidotās apģērbu līnijas «O’79» un «BE Classic», tās varēja iegādāties paša Ozola veikalos un citur. «Pašlaik mana pamatnodarbošanās ir zīmols un reklāmas firma «Promoart», tad vēl arī «Be Clothing» un «Rīga X»,» skaidro Ozols. «Nodarbojos ar apģērbu un apavu mazumtirdzniecību. Mēs tirgojam tikai limitētus apavus, 90. gadu modeļus, «New Balance», «Asics», «Vans», «Nike Air Jordan». Ņemam tādus modeļus, par kuriem skaidri zinām, ka tiem ir sava sekotāju grupa internetā visā pasaulē. Zināmā mērā tā ir atkarība un apsēstība ar apaviem.»

Ozola veikalā ir arī NHL un NBA komandu cepurītes un krekliņi – labs noiets pēdējā laikā ir «New York Knicks» atribūtikai, jo šajā NBA komandā sensacionāli labi iejuties mūsu Kristaps Porziņģis. «Jā, Porziņģis dara, ko var, lai veicinātu manu biznesu!» smejas Ozols. «Cepuri nost, džeks baigi mauc! Es sekoju līdzi viņa gaitām, domāju, ka to dara daudzi Latvijā.» Biznesa otra daļa saistās ar reklāmas apdruku pēc pasūtījuma – uz cepurēm, krekliem. «Darba, paldies dievam, pietiek,» saka reperis.

Pēc 40 vairs nestrādās

Savulaik Ozolam piederēja vairāki veikali, bet tagad bizness kļuvis koncentrētāks. «Man ir viens veikals un «online» saits. Savulaik esmu atvēris daudzus veikalus, bet šobrīd iekšēji jūtos tā, ka labāk, lai ir viena pamatbāze. Protams, gribētos attīstīties, bet tas atkal būtu konkrēts cikls, kuram nāktos iziet cauri. Es to esmu darījis kādus astoņus gadus, tagad atkal celties un iet tam visam cauri – tā es «atčoknīšos» 45 gadu vecumā, pamodīšos un konstatēšu – oi, ir jau 45, ko nu tagad darīt?! Esmu apņēmies ar uzņēmējdarbību nodarboties līdz kādiem 40 gadiem, bet pēc tam to nogriezt kā ar nazi. Maksimāli mēģinu darīt tā, lai pēc tam man vairs nebūtu ne par ko jādomā,» klāsta Ozols. Uz »Vakara Ziņu« jautājumu, vai tiešām bizness jau iet uz to pusi, ka pēc četriem gadiem mūziķis būs sevi nodrošinājis līdz pat mūža beigām, Ozols atbild daļēji apstiprinoši: «Ir jau tajā pusē! Es kaut kā lēnām klucīti pie klucīša esmu licis, un izskatās, ka esmu salicis. Ir kaut kādi varianti, kā es pēc 40 gadiem varētu minimāli sevi nodarbināt, bet pamatdoma ir nopelnīt un vairāk par to nedomāt. Es skaidri zinu, ka tas tā būs!»

Lai gan »Vakara Ziņu« viesošanās laikā repera veikalā pusotrā stundā neienāca neviens apmeklētājs, Ozols apgalvo, ka viņa publika, urbānās kultūras cienītāji, bieži vien piestaigājot vakarpusē, pēc savu skolas gaitu beigšanas. Tāpat viņa piedāvātās preces iespējams iegādāties internetā. Starp citu, Ozols, šķiet, ir viens no aktīvākajiem dažādu ar savu muzikālo produkciju saistītu preču jeb «merchandise» tirdzniecībā: jaunā albuma «Atpakaļ nākotnē» mājaslapā var pasūtīt vinila plati (tā vēl nav saražota), speciālus T kreklus, somu, turklāt arī dažādus komplektus, kuros ietilptu krekls un CD ierakstu albums, krekls, soma un CD ierakstu albums.

Klipu filmē Belfāstā

Izskatās, ka nauda Ozolam tiešām turas – vai gan citādi viņš singla «Superhaips» klipa filmēšanai varētu doties uz Belfāstu un tā vajadzībām īrēt kulta filmā «Atpakaļ nākotnē» redzēto lepno automobili «DeLorean DMC12» – Ziemeļīrijas galvaspilsētā ir tā ražotnes mājvieta 80. gados. «Jā, braucām uz Belfāstu speciāli klipa dēļ. Tiesa, kad atbraucām atpakaļ, mums pateica – džeki, jūs esat malači, bet Jelgavā arī ir šāda mašīna!» smejas Ozols. «Taču manam draugam Andrejam Skurjatam jeb Dree, kurš veidoja šo videoklipu, bija sava vīzija, un mēs gribējām to realizēt – gribējām dabūt tādu 80. gadu «fīlingu» kā, piemēram, latviešu filmā «Mirāža» – šeit mēs to nepanāktu, labākajā gadījumā varētu aizbraukt uz Siguldu... Līdzās Belfāstai atradām atbilstošas vietas – Sailentvolijas dabas rezervātā. Ar «Ryanair» aizlidojām līdz Dublinai, kur sagaidīja Rīgas draugi, kas tagad tur dzīvo – viņi palīdzēja nokļūt līdz Belfāstai. Pirmajā dienā pārbaudījām, vai visu iecerēto var nofilmēt, jo laiks bija limitēts, bet nākamajā noīrējām mašīnu un ķērāmies pie darba. Domāju, ka rezultāts mums sanāca diezgan baudāms.» Protams, klipa izmaksas sanākušas visai ievērojamas – «DeLorean DMC12» īre vien uz trim stundām maksājusi 400 mārciņu, bet kopumā tāme esot rakstāma ar trim nullēm.

Gatavs laulības ostai

Drīzumā Ozols grasās oficiāli sakārtot arī savu privāto dzīvi – viņš ir saderinājies ar «Promoart.lv» mākslinieci Evu Poņemecku, ar kuru kopā ir aptuveni četrus gadus. «Ir kaut kādi plāni saistībā ar kāzām jau izstrādāti. Kāzu rīkošanā aizies vismaz tūkstotis? Būtu jau labi, ja tur tikai «štuka» aizietu,» smejoties prāto Ozols. «Manai draudzenei arī patīk urbānais virziens, un šajā ziņā mums lieliski saskan, līdz ar to man nevienam nav jāskaidro, kāpēc man ir tāds «dreskods», kāpēc man ir tāds viedoklis, kāpēc man patīk tādas filmas – ar to viss ir kārtībā. Viņa arī nejautā, kāpēc veikalā ir tik daudz «boombox» – neesi gadījumā debils, Ģirt?!» smejas Ozols. Viņa veikalā tiešām kādi četri plaukti atvēlēti 80. gados tik populārajiem «boombox» – mediju centriem, kuros ietilpst radio, kasešu magnetofons (vai divi) vai vinila plašu atskaņotājs, kā arī divi skaļruņi. «Kāds kolekcionē pastmarkas, kāds – monētas, kāds – «boombox». Katrs pa savam ir bērns,» plecus parausta mūziķis.

Pagaidām ar pēcnācēju gādāšanu jaunajās attiecībās Ozols nav aizrāvies, taču viņam ir meita Naomi no iepriekšējām attiecībām. Viņa pašlaik ir jau sestajā klasē, ar tēva draudzeni saprototies labi.



Svarīgākais